Markedshode Hanne Norstrøm-Ness i Vipps samt samarbeidspartnerne Jan Petter Fredstad i PLAN-B, Kristin Moen Brimi i Vizeum og Torgeir Vierdal i Anorak forteller oss her litt om bakgrunnen for suksessen.

Det ble nylig klart at Vipps ble utropt som mottaker av Gulltaggens ærespris hvor styret i INMA er juryen.

Les også: Vipps får Gulltaggens ærespris: -Snakkis på internasjonalt nivå

SE JURYENS BEGRUNNELSE OG LITT OM VIPPS-SUKSESSEN UNDER:Styreleder Eirik Norman Hansen i INMA sparer ikke på konfekten når han skal beskrive vinneren av årets utgave av Gulltaggens ærespris.

- Vipps er virkelig en verdig vinner. Dette er innovasjon, teknologiutvikling og markedsføring hånd i hånd. Ikke bare har Vipps imponert her hjemme. Vipps er blitt en snakkis på internasjonalt nivå, sier styreleder Eirik Norman Hansen i INMA.

Vipps ble lansert av DNB 30. mai 2015 som en digital betalingstjeneste for smarttelefoner mellom privatpersoner.  Siden 2017 har Vipps-tjenesten også blitt et eget frittstående selskap med over 100 banker på eiersiden – som tilbyr betalings- og ID-løsninger. Selskapet har i dag over 250 ansatte og har hovedkontor i Oslo.

Markedshode:

Hanne Norstrøm-Ness i Vipps forteller om bakgrunnen til suksessen. Foto: Vipps.

Hanne Norstrøm-Ness i Vipps har tittelen markedshode og mener følgende om hva som ligger bak Vipps-suksessen.

Innsikt i alle faser

- I Vipps har vi som grunnregel at hvis vi ikke kan gjøre noe enklere enn slik det var i går, så skal vi ikke gjøre det. Det er jo enkelt å si, men hva betyr det egentlig i arbeidshverdagen? Jo, det betyr at vi jobber med fokus på de som skal bruke produktene og tjenestene våre. At vi bruker innsikt i alle faser av både utvikling, forvaltning og kommunikasjon. Og at vi setter innsikt fra kundesenteret høyt. På den måten har Vipps forenklet små hverdagsfloker og bygget sterke relasjoner til folk. Nesten 9 av 10 sier hver måned at de ville ha anbefalt Vipps til venner og kjente. Det tror vi skjer fordi vi har store ører og fokus på å bygge tjenester som folk kan elske. Og kanskje er det nettopp derfor Vipps topper mange omdømmekåringer, sier Norstrøm-Ness.

Markedshodet i Vipps mener at merkevaren har mange styrker.

- Vipps har på rekordtid blitt allemannseie i Norge. Med vennebetaling som sterk identitetsmarkør, har Vipps utvidet sin varehylle for både bedrifter og sluttbrukere. Det er ikke tilfeldig at vi bygger samme sterke brukeropplevelse på tvers av posisjoner, og at vi tror en tydelig merkevare som grunnmur gir oss både fart og kraft. Med 3,7 millioner vippsere og nærmere 150 000 brukersteder, fortsetter vi å sette oppdraget i fokus og bygger løsninger som gjør hverdagen enklere for både store og små, sier Hanne Norstrøm-Ness.

Og dette mener Norstrøm-Ness om hvorfor og hvordan Vipps turte å gjøre det de gjorde – i et marked preget av internasjonale elefanter.

Kampen mot de multinasjonale 

- Tidlig i 2017 annonserte en stor andel av bankene i Norge at de ønsket et samarbeid for å skape én felles mobil lommebok i Norge. Budskapet inneholdt blant annet ambisjoner om å ta opp kampen med globale aktører. Gjennom dette samarbeidet står vi bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med nordiske og internasjonale aktører. Med både hode og hjerte har Vipps hatt fokus på å skape opplevelser som folk faktisk digger. Med en smart balanse mellom rasjonelle og emosjonelle aktiviteter har vi utvidet merkevareopplevelsen fra vennebetaling og vippsnummer, til netthandel, regningsbetaling og innlogging. Snart gjør vi det også befriende enkelt å betale i fysisk handel. At det kommer sterke globale (og lokale) aktører inn døra er det ingen tvil om, men vi fortsetter å sette kunden i fokus og bygge sterke relasjoner til våre vippsere. Ingen tvil om at det er spennende tider, sier Norstrøm-Ness.

Heier på Vipps:

Daglig leder Kristin Brimi hos Vizeum. Foto: Vizeum.

Daglig leder Kristin Brimi hos mediebyrået Vizeum, som jobber med nettopp Vipps, mener at INMA har gjort et godt ærespris-valg.

- Fantastisk og fortjent – rett og slett. Dette var utrolig gøy. Vippsgjengen er så dedikerte og har jobbet målbevisst og knallhardt hver eneste dag de siste 5 årene, for å skape hverdagsmirakler for deg og meg. De har bygget en av Norges sterkeste og best likte merkevarer – og det innen en kategori som betalingsløsning. Det fortjener all heder og ære, sier Kristin Brimi.

Godt rustet for tiden fremover

Kristin Brimi mener at Vipps står fjellstøtt som merkevare – og er godt rustet for årene fremover.

- Vipps har befestet en solid posisjon i markedet og har skapt en merkevare som står knallsterkt blant de unge. Denne forvalter de på beste mulige måte; på brukernes premisser. Det skaper både tillit og troverdighet – som er helt avgjørende for å lykkes fremover, sier Vizeum-lederen.

Brimi mener at Vipps har mange kvaliteter – som ligger bak den suksessen som selskapet og tjenesten har og har hatt.

- Bortsett fra det helt åpenbare som handler om hardt arbeid, smarte folk og perfekt timing har de siden oppstart vært tro mot konseptet og kommunikasjonen, både gjennom bredden av plattformer, med relevant budskap til mottaker og med opplevd verdi for brukeren. Vipps har hatt høye ambisjoner, tydelige målsetninger og fokus på effekt. I tillegg evner de å snu seg fort - og gjøre mer av det som funker, og droppe det som ikke funker, sier Brimi.

Tips og råd

Brimi kommer også med gode Vipps-råd til årene som kommer.

- Opprettholde momentum. Vipps må fortsette å innovere og imponere deg og meg med enklere løsninger i hverdagen. Og så må de fortsatt være tro til sine egne leveregler når de forsetter veksten, sier Kristin Brimi.

På Vipps-laget:

Kommersiell leder Jan Petter Fredstad i PLAN-B. Foto: privat.

Kommersiell leder Jan Petter Fredstad i PLAN-B har også jobbet tett med Vipps-suksessen. Han ble ikke overrasket da ham hørte at Vipps gikk helt til topps. Også samarbeidsbyrået Anorak og daglig leder Torgeir Vierdal gleder seg på ærespris-vinnerens vegne.

- Vi i PLAN-B gratulerer, og vi er ikke overrasket over at de fine folka i Vipps får årets ærespris da vi har sett hvordan de tør å utfordre måten man jobber på. De har vært modige som har brukt et underholdningshus som PLAN-B til merkevarebyggende kampanjer, sier Jan Petter Fredstad.

- Denne æresprisen henger naturligvis meget høyt, og vi gleder oss stort på vegne av gjengen i Vipps som vi digger å samarbeide med, sier Torgeir Vierdal.

Trygghet og sikkerhet

Fredstad mener det ligger mange solide avgjørelser bak suksessen som er oppnådd.

- Det at Vipps fusjonerte med bankID og BankAxept, samt at de norske bankene slo seg sammen i kampen mot de store gigantene, har gitt Vipps den posisjonen de har i Norge i dag. Den norske forbrukeren er opptatt av trygghet og sikkerhet, så det at de har gjort det befriende enkelt å betale samt identifisere seg på en trygg og enkelt måte passer oss nordmenn godt. Tror nok vi kommer til å sette pris på denne enkelheten og tryggheten også i fremtiden, sier Fredstad.

PLAN-B har utviklet og produsert innhold for Vipps siden 2017.

- Utenom at de utvikler befriende enkle tjenester, og at de er tro mot strategien sin, så opplever vi at Vipps er opptatt av å sette sammen tverrfaglige team med flinke fagfolk. Samt deretter å gi gass, sier Fredstad.

Anorak-samspill:

Torgeir Vierdal og Anorak gjør jobber for Vipps. Foto: privat.

Torgeir Vierdal hos Anorak mener Vipps har gjort svært mye riktig.

- Vipps´ suksess ligger først og fremst i at tjenestene deres gjør en positiv forskjell i folks liv ved å forenkle hverdagen. Dessuten er folkene i Vipps ekstremt målrettet og målbevisste i alt de gjør – noe som har skapt en konsistent og tydelig merkevare - som både er elsket av kundene og er en meget ettertraktet arbeidsgiver, sier Vierdal.