Det er utfordrende med “performance” om dagen, i alle fall dersom “performance” betyr direkte salgsutløsende reklame. Personvernreglene har blitt strengere og nettleserne har begynt å blokkere mulighetene til å registrere konverteringer på annonsørenes nettsider. Det finnes gode grunner til dette, all den tid slik data innebærer identifikasjon av forbrukerne på tvers av digitale tjenester. Dessverre rammer dette både annonsør og performance-byråene hardt.

Tekniske vanskeligheter er heller ikke det eneste. Vi registrerer at flere annonsører og byråer som tidligere har brukt mye penger på Facebook begynner å se seg om etter andre muligheter, av misnøye med hvordan tjenestene fungerer. En forklaring vi ofte hører er at teknologigiganten overrapporterer på enkelte tall. Kampanje har også skrevet om dette tidligere. Til Metas forsvar blir attribusjon vanskelig på et internett som prioriterer personvern fremfor identifikasjon, men uansett årsak er effekten at prisen for visninger og konverteringer stiger. 

Alle vil så klart gjerne se sammenheng mellom reklame og faktisk effekt, men å attribuere et kjøp til kampanje A eller B, til visninger her eller der, er blitt vanskeligere enn hva det var. Og mye tyder på at det bare vil bli verre. 

Om penger skal flyttes, hvor skal de så flyttes?

Helene Slettemoen og Kathrine Saastad skriver i Kampanje om hvordan norske medier (“Made in Norway”) leverer annonsetjenester i verdensklasse. Vi har selv vært frekke nok til å påstå at teknologier bygget på “internasjonal standard” rett og slett ikke er godt nok for Norge. Mediene har rett og slett blitt veldig gode til å kjenne sine lesere, til og med på en personvernvennlig måte. Poenget er at norske medier har et unikt utgangspunkt for å levere gode alternativer, basert på brukerkjennskap som publisister i det store utland ikke engang tør drømme om. 

Det har ikke alltid vært like lett å kjøpe annonser av norske publisister, i alle fall ikke hvis man sammenligner med brukervennligheten som aktører som nettopp Facebook og Google har tilbudt. Akkurat her har de har lagt lista høyt. Programmatisk annonsering har på sin side, og som vi har argumentert for tidligere, hatt sine utfordringer med transparens og kontroll.

Dette er i ferd med å endre seg kraftig. Både Schibsted og Amedia har introdusert sine egne direkte selvbetjeningskanaler Admarket og Vise, som lar kjøperne handle direkte av mediene på en effektiv og brukervennlig måte. Adnuntius og Try har opprettet markedsplassen C-ALT, som gjør det enkelt for alle. Her kan medier legge ut sin trafikk for salg, og annonsører og byråer kan kjøpe det de trenger for å nå sine ønskede grupper. Tjenestene fjerner de mange mellomleddene som har budt på utfordringer knyttet til transparens og kostnader, og sørger for at man på en brukervennlig måte kan kjøpe målrettet reklame fra medier i verdensklasse. 

Det blir ikke enklere å måle effekt. Men det blir enklere å kjøpe kvalitet og tallene blir mer pålitelige. Og klarer vi å redusere avstanden mellom kjøper og selger klarer vi også å skape mer innovasjon til det beste for annonsøren. C-ALT bygger bro mellom byråene og medienes fantastiske leserkjennskap, og sikrer unik og lik innsikt for begge parter. Cookiedøden gjør attribusjon vanskelig, men fleksibiliteten og utvalget i C-ALT gjør at man enkelt kan styre kampanjer mot best mulig resultat, samtidig som man har kontroll over verdikjeden og korrekt rapportering. Kontakt oss her for en uformell prat om hvordan du kan teste C-ALT.