I Kampanje har representanter fra reklamebransjen stått frem og kritisert prosessene omkring offentlige anskaffelser av reklametjenester. Det er åpenbart at disse prosessene kan forbedres med noen enkle grep.

Reklamebransjen hevder blant annet at prosessene er tungvinte, gammeldagse og krever høyt tidsbruk og store ressurser, samtidig som sannsynligheten for eventuell tildeling og kompensasjon er veldig uviss. Dette er alarmerende og bidrar til dårligere konkurranseforhold med færre tilbydere.

Argumentene viser både at reklamebransjen trenger å få en større forståelse for regelverket omkring offentlige anskaffelser, samtidig som innkjøperne av reklametjenester i offentlig sektor trenger en større forståelse for reklamebransjens interesser og bekymringer.

Regelverket om offentlige anskaffelser kan på mange måter fremstå som omstendelig og gammeldags. Prosessene er rigide og gir ikke mye rom for fleksibilitet. For reklamebransjen, som kjennetegnes av å være moderne og kreativ, kan nok disse prosessene virke nokså tungvinte. Det ligger imidlertid ikke noen målsetting i dette regelverket om å være fleksibelt og kunne tilpasses enkelte bransjers metodikk og ønsker. Hensikten bak reglene om offentlige anskaffelser er å fremme forutsigbar konkurranse på like vilkår, samt en åpen og etterprøvbar prosess.

Når det dreier seg om forvaltning av statens midler - og i forlengelsen av det dine og mine skattekroner - er transparens et grunnprinsipp som bør etterstrebes i ethvert rettssamfunn. Et regelverk som kan anvendes på samtlige offentlige anskaffelser, uavhengig av bransje, forenkler forståelsen for prosessene i samtlige ledd, så vel hos tilbydere som hos oppdragsgiver og hos utenforstående. Prosedyrens rigiditet er derved ikke bare en konsekvens av et grundig lovarbeid, men en nødvendighet for å sikre riktig og ønskverdig bruk av fellesskapets midler.

I forhold til fornuftig bruk av statens midler ligger det også i sakens natur at man vil konkurrere på prisen, hvor man må vektlegge både timepris og totalpris.

Når Christian Steen beklager seg over at man må ned på timepriser som et reklamebyrå ikke reelt kan leve av, virker det som om formålet med offentlig konkurranse går ham hus forbi.

For å sikre forutsigbarhet og ryddige prosesser må man konkurrere på noen på forhånd bestemte kriterier, hvorav en naturlig nok vil være pris. I en slik konkurranse er det også naturlig, slik det vil være i enhver markedsøkonomi, at pris ofte vil være av størst betydning for kunden. Konsekvensen vil derved bli at en tilbyder som legger seg på et alt for høyt prisnivå ikke vil vinne i en slik konkurranse.

Disse konkurranse- og markedsmekanismene er dessverre ikke noe som reklamebransjen kan stille seg utenfor, men det er noe som vil gjelde ved så vel innkjøp av helsetjenester som av reklametjenester. I tillegg kan selvsagt innkjøper prioritere adgangen til å vektlegge kvalitet og kompetanse ved en tilbudsevaluering, noe som kan veie opp for et dyrere tilbud.

Men god konkurranse skal handle om mer enn bare pris. Det ligger også i offentliges interesse å sikre at midlene blir brukt på beste måte og at det som ytes holder beste kvalitet.

Dersom arbeidet med å utforme tilbud for enkelte bransjer, herunder reklamebransjen, blir så ressurs- og tidkrevende at uttellingen for deltagerne blir så uviss eller liten at bransjen heller lar være å levere tilbud, er dette alarmerende og virker mot hensikten bak regelverket. En grunnårsak bak dette, slik Benedikte Løvdal, daglig leder i reklamebransjens interesseorganisasjon Kreativt Forum, også poengterer, er at oppdragsgiver ikke etterspør en redegjørelse av reklamebyråets kompetanse, men en ferdig løsning på oppgaven.

En hensiktsmessig måte å løse dette problemet på er for oppdragsgiver å honorere samtlige tilbydere for deres tilbudsarbeid. Dette vil sikre at reklamebyråene blir kompensert for det arbeid som legges ned. Det fremmer konkurranse og tilsier at oppdragsgiver får flere, forhåpentligvis gode, tilbud som blir gjenstand for evaluering.

Disse tilbudene vil dessuten inneholde informasjon som kan være nyttig for oppdragsgiver og som denne sannsynligvis vil få bruk for, slik at disse produktene derved kan sies å ha en selvstendig verdi som vil være verdt å kompensere.

Når det dreier seg om offentlige anskaffelser er det, som nevnt ovenfor, viktig å verne om prinsippene om forutsigbarhet, åpenhet og etterprøvbarhet. Det er imidlertid også viktig å verne om god konkurranse for å sikre beste kvalitet og pris.

Vi håper at en større forståelse fra både reklamebransjen og fra den offentlige oppdragsgiver for disse faktorene kan bidra til at partenes respektive interesser blir ivaretatt - og at vi derved kan sikre gode, attraktive og ryddige prosesser.

Greta Hollmen er jurist og rådgiver i Inventura og har skrevet dette innlegget sammen med Gunnar Bleness, som er seniorrådgiver i samme selskap.