Når det gjelder påstandene fra Bendik Romstad så stiller jeg meg uforstående til hvor han vil med dette. For to dager siden sendte han oss en mail der han gjorde oss oppmerksom på at han hadde hørt at #Stoppbryllupet var en kopi av en løsning som Helene og Helena Egeland hadde utviklet som et svar på en talentoppgave i Eurobest. Da jeg fikk mailen til Romstad svarte jeg at det ikke var tilfellet, men takket for at han opplyste oss om saken og spurte om han hadde kontaktinformasjonen til Helene og Helena, slik at jeg kunne snakke med dem og rydde opp i eventuelle misforståelser. Den mailen fikk jeg aldri svar på, og jeg synes det er underlig at han nå velger å gå ut med dette i Kampanje, selv om vi i mellomtiden har snakket med Helene og Helena og vi alle er enige om at dette ikke er noe problem. For alle involverte er derfor denne saken allerede et tilbakelagt kapittel. 

Det var jeg selv som utviklet selve grunnideen, uten at jeg på noe tidspunkt snakket med vår kreative leder om hva hun hadde opplevd som juryleder i Eurobest. Hun var forøvrig på et helt annet kundeteam, og jobbet ikke med denne kampanjen i det hele tatt. Da jeg ble kjent med beskyldningene for noen dager siden gikk jeg inn på nettsidene til Helene og Helena og så på løsningen de leverte til Eurobest. Slik jeg ser det så er ideene basert på samme kreative innsikt, men uttakene er grunnleggende forskjellige. At de to ideene er basert på samme innsikt er heller ikke veldig rart, for de fleste som jobber med bistandskommunikasjon vet godt at hvis man skal engasjere nordmenn i grusomhetene som skjer i andre deler av verden, så må vi flytte grusomhetene hjem. Når briefen handlet om barnebryllup, lå løsningen dermed åpent og i dagen - vi flytter et barnebryllup hjem til Norge. Utover det mener jeg de kreative løsningene er tatt ut svært forskjellig.

Vårt utgangspunkt handler om å bli kjent med en 12 år gammel norsk jente, som plutselig får beskjed av sin mor om at hun skal gifte seg med Geir på 37. Deretter følger vi Theas barnslige betraktninger gjennom en bryllupsblogg som tar for seg symbolsterke bryllupsforberedelser helt frem til FNs jentedag 11. oktober. På bloggen sin reflekterer Thea over sitt altfor tidlige møte med voksenlivet på en måte som gjør at mange har fått vondt i magen. Det er nettopp kontrasten mellom hennes barnslige betraktninger og den brutale virkeligheten som er avgjørende for det engasjementet bloggen har skapt. Vi har også knyttet bloggkonseptet opp mot virkeligheten ved å la fire jenter fra andre deler av verden fortelle sine ekte historier om hvordan de opplevde å stå barnebrud gjennom et bloggformat som gjør det mulig for nordmenn flest å relatere seg til problemstillingen. Det er nettopp linken mellom Theas blogg og de ekte jentene som gjør løsningen så sterk.

Dette mener jeg er en helt annen inngang enn de svært gode ideene til Helene og Helena som fokuserer på ytre faktorer som bryllupsannonser, stunt i bybildet og en melding på Facebook om et bryllup som allerede har blitt gjennomført.

Preben Carlsen er daglig leder i PR- og kommunikasjonsbyrået Trigger.