Norge har en utfordrende reise foran seg for å omstille seg etter oljen. På denne reisen er det avgjørende, om det så er helseteknologi, sjømat, fornybar energi, grønn/smart transport, gjenvinning eller infrastruktur/samfunnssikkerhet som er vår fremtid, at næringslivet har strategier for å bygge merkevarer innen disse, eller andre, næringer om vi skal lykkes globalt. 

På listen Global 500 er det 6 svenske merkevarer. Norge er representert med to, Equinor på 200. plass og Telenor på 274. plass. Om vi skal lykkes med omstillingen etter oljen må norsk næringsliv ha like stort fokus på merkevarebygging for å få til kommersialisering globalt, som selskapene på listen. Og da er det et godt utgangspunkt at 77% av norske selskaper sier at de jobber med å bygge merkevare.

For den nevnte norske rapporten avdekker også at gapet mellom praksis og beste praksis er stor i 2021 blant norske selskaper når det kommer til evnen til å bygge merkevare. Slik som overinvestering i det kortsiktige, at 3 av 4 selskaper har fokus på differensiering og at bare 50% har gjort analyser av drivere/inngangsporter til kategorien. Det er en lang vei å gå for mange.

Heldigvis har vi i dag nok dokumentert innsikt om hvordan merkevarer bygges. Og vi har flere dyktige selskaper i Norge som vi alle kan lære og bli inspirert av. Nevnte Equinor har vært flinke på å bygge merkevare og Telenor har i en årrekke gått foran som et godt eksempel hvor beste praksis på merkevarebygging, bygget på vitenskap, virker å være omfavnet. Schibsted med sin tilnærming til å bygge merkevarer rundt om i verden med sin rubrikk-satsning har åpenbart vært en suksess. Jotun er i en kategori for seg selv, og så har vi en rekke fremadstormende selskaper med internasjonale ambisjoner som Remarkable, Airthings og Vipps for å nevne noen få av disse.

Fremveksten av selskaper som setter bevisbasert merkevarebygging øverst på agendaen, i kombinasjon med den høye bevisstheten om verdien av å bygge merkevare i Norge, gir håp om at vi får flere på Global 500 listen om 20 år. 

Er du leder, markedssjef, kommunikasjonssjef, merkevareansvarlig, operativ innenfor markedsføring, innsikt eller jobber som rådgiver og ønsker å øke din kompetanse på merkevarebygging? Da kan du og ditt selskap/avdeling nå melde seg på «Digital masterclass i merkevarebygging» i regi av Kampanje og NSB | Marketing Best Practice.