2. november starter vi Media Business-konferansen med å belyse noen av de mest fundamentale prinsippene i et velfungerende samfunn; ytringsfrihet, mangfold og tilgang på nyheter. Prinsipper vi er helt avhengige av skal vi klare å bygge opp om vårt demokratiske styresett, men som i stedet utfordres av skyttergravsmentalitet, politisk korrekthet og den raskt fremadvoksende gruppen med nyhetsunnvikere blant særlig unge. Og hva vet vi om mediebruken til minoriteter og den flerkulturelle delen av befolkningen?

Vi starter dagen med professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary, som sikkert er kjent for de fleste både fra samfunnsdebatten og ikke minst hennes siste bok «Demokratiets langsomme død - den nye intoleransen». Hun vil snakke om hvordan mediene kan bidra til å styrke demokratiet, og vil komme med interessante betraktninger på mange av de utfordringene vi ser i samfunnet i dag rundt nettopp angrepet på demokratiet vårt.

En annen kjent kvinne er Kjersti Løken Stavrum som var leder av Ytringsfrihetskommisjonen og til daglig leder Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Hun vil holde innlegget «Slik kan vi sikre et ytringsfritt Norge» og komme med interessante synsvinkler til debatten samt funn fra Ytringsfrihetskommisjonens rapport.

Vi ser at det er grupper i samfunnet som faller utenfor de tradisjonelle mediene, og på den måten ikke deler hverken samme virkelighetsoppfatning eller kanskje verdier som resten av befolkningen. Til å snakke om en viktig gruppe her, innvandrerne, kommer Sharam Alghasi som er førsteamanuensis ved Avdeling for kommunikasjon, ledelse og markedsføring ved Høyskolen Kristiania. Hans foredrag heter «Medier og minoriteter – hvorfor det er viktig å forstå seg på mediebruk blant innvandrere». Her vil vi få verdifull innsikt i mediebruken til en stadig voksende gruppe i samfunnet vårt og hvordan vi kan nå denne gruppen.

En annen gruppe som også faller utenfor er de unge. Ifølge SSB følger én av tre unge voksne (16-24 år) ikke med på nyheter på TV, radio, papir- eller nettavis. Agnes Stenbom leder IN/LAB – en ny eksperimentell satsning av Schibsted og Tinius Trust som utforsker hvordan vi kan gjøre journalistikk mer inkluderende. Hun vil holde foredraget  «Hvordan nå ut med uavhengig nyhetsjournalistikk til nye grupper i samfunnet?». Her vil hun fortelle oss om arbeidet hennes team gjør for å nå grupper i samfunnet som ikke konsumerer uavhengige nyheter i dag. Hun vil fremheve hvorfor empati er deres viktigste ferdighet, og hvorfor de tror ny teknologi kan hjelpe dem med å skape inkluderende fremtidige nyhetsopplevelser.

Vi avslutter del 1 av Media Business 2022-2026 med en paneldiskusjon der Danby Choi, ansvarlig redaktør i Subjekt, Bahare Viken, redaksjonsleder i NRK Nyheter Ung og Ahmed Fawad Ashraf, debattredaktør i Avisa Oslo, har en samtale rundt ytringsfrihet, mangfold og tilgang på nyheter.

Det er ikke bare demokratiet vårt som utfordres – også medieindustrien står foran en tid med enormt stor usikkerhet knyttet til kampen mellom de nasjonale og globale gigantene, ny teknologi og ikke minst en usikker økonomisk tid preget av inflasjon, krig og energikrise. I del 2 av konferansen vil vi derfor se nærmere på den økonomiske utviklingen for de neste årene, strømmekampen og det nye metaverset i delen vi har kalt «Morgendagens medieindustri - strømmekamp, mediebruk og det nye metaverset».

Les mer om konferansen og meld deg på her!


Media Business-konferansen avholdes på Hotel Contintental 2. november fra 9:00-13:00. Konferansen retter seg mot medie- og underholdningsindustrien, i tillegg til alle som jobber med kommunikasjon, markedsføring og merkevarebygging. Konferansen åpner seg også opp mot bransjer som jobber med og inn mot medieindustrien, det være seg juss, bank og finans og det offentlige.
 

I etterkant av fjorårets konferanse mottok vi svært gode tilbakemeldinger fra deltakerne som ga en totalscore på 5,1 av 6, og hvor samtlige som svarte på undersøkelsen anbefalte konferansen videre!   

Etter det faglige programmet inviterer vi til nettverksbygging og lunsj på Theatercafeen.