Google og Meta har de siste 10-årene skaffet seg ledende posisjoner i mediemarkedet. Først og fremst gjennom å lansere produkter og tjenester forbrukere over hele verden setter pris på. Som tech-leverandører har de også drevet frem mye god teknologi i det digitale annonsemarkedet og de har også her skaffet seg dominerende posisjoner.
Det siste er utfordrende på flere måter.
Løsninger som fungerer godt for Google og Meta tar ikke nødvendigvis hensyn til lokale behov. Behovet for å fungere i «alle» markeder skaper avstand og kompleksitet, og ønskene om nødvendige tilpasninger til et lite marked som Norge blir ikke nødvendigvis prioritert. Som en Swiss Army Knife får du et redskap som kan løse mange utfordringer, men som aldri vil kunne konkurrere med et godt verktøy som kun er laget for å gjøre en konkret jobb.
Teknologi er noe man ikke kommer utenom når det gjelder digital annonsering. Teknologileverandørene setter spillereglene for verdikjeden mellom kjøper og selger, og blir dermed en slags dommer som både setter og håndhever spillereglene. Spørsmålet er om dette regelsettet kommer publisister og kjøpere, de som faktisk skaper verdiene, til gode. Er det ikke mer sannsynlig at teknologi som fasiliterer tettere samarbeid mellom norske medier og kjøpere vil lede til nyskapning?
Den siste tiden har vi sett økende kritikk mot teknologigigantenes attribusjonsmodeller, hvor de kartlegger kjøpstrakten for å estimere hvordan de bidrar til annonsørenes salg. Både norske byråer, medier og annonsører har påpekt hvordan gigantene overvurderer hvilke bidrag de selv gir, blant annet her på Kampanje.
Det tas viktige initiativ i markedet. Arve Heltne i MediaHub har blant annet fått med flere annonsører, medier og fageksperter i et initiativ for å få frem bedre dokumentasjon. “Norske annonsører kler norske medier”, sier Heltne. Annonsører flest sier på sin side at de vil plassere penger der effekten er størst og kan dokumenteres. Og helst da dokumenteres korrekt. Når Google og Facebook i dag stikker av med flest annonsekroner kan det virke som at annonsørene har talt. Men om annonsørene fremdeles mener at mediene ikke leverer nok for pengene, støtter heller ikke teknologivalgene opp om fleksibiliteten til å skape noe nytt og bedre.
Objektive og verifiserbare analysemodeller er et viktig premiss. Tettere dialog og et nært, tillitsbasert samarbeide er et annet. Hvis man ønsker å forbedre en verdikjede må man dele informasjon slik at forbedringer kan skapes og avkastningen økes.
Norske medier er i en særposisjon internasjonalt i sin evne til å skaffe brukerinnsikt for analyse og målretting. De har gjort en imponerende jobb med å få folk til å identifisere seg. Når de i tillegg har tilgang til kvalitetsdata om oss som forbrukere, har norske medier et av verdens beste annonseprodukter å tilby. Da er det ikke sikkert at teknologier bygget på “internasjonal standard” er godt nok for Norge.
Med lanseringen av C-ALT som en effektiv norsk Markedsplass bidrar vi i Adnuntius til et mer åpent og inkluderende samarbeid mellom byråer, annonsører og medier. C-ALT er etablert av TRY og Adnuntius, men er åpent for hele bransjen.
Vi prøver selvsagt ikke å påstå at C-ALT er riktig løsning for alle, eller at det løser alle problemer, men vi ønsker å sette en standard som også andre må forholde seg til, hva gjelder kontroll, fleksibilitet og kostnadseffektivitet. Hvis du vil ta en prat om hva Adnuntius og C-ALT kan gjøre for din bedrift, for ditt byrå eller ditt medie kan du kontakte oss her. For oppdateringer kan du melde deg på vårt nyhetsbrev og følge oss på LinkedIn.