Det har lenge kokt i Schibsteds største forretningsområde internasjonalt, men nå tilspisser også konkurransen seg på rubrikk i hjemmemarkedet.
Schibsteds nye konkurrent i Norge heter Letgo, og det er ikke hvem som helst som nå melder seg på i den norske rubrikk-konkurransen. Rubrikkselskapet, som har sin base i New York, gjennomførte en rettet emisjon i 2015 der de hentet 100 millioner dollar fra Schibsteds største konkurrent i rubrikkmarkedet, Naspers, blant annet for å lansere i USA.
Finn-sjef: - Uheldig
Nå har turen også kommet til Norge, og noe av det første Letgo gjør er å gå i strupen på Schibsted og Finn i en ny reklamekampanje for å markedsføre appen til nordmenn.
I reklamekampanjen, som blant annet er å se på Stortinget T-banestasjon i Oslo denne uken, har selskapet revet av deler Finn-logoen og skriver at Letgo er «en raskere og bedre måte å selge på».
Den nye Finn-sjefen Anders Skoe misliker at konkurrenten bruker deres navn og noe som ligner på deres logo i markedsføringen.
- Hvis de gjør det, så er det uheldig, sier han til Kampanje.
Skoe har ikke selv sett reklamekampanjen til Letgo, men han følger selvfølgelig nøye med på konkurransebildet.
- Vi følger med på markedet og Letgo spesifikt har vært i det norske markedet i en periode. Det er en av tjenestene vi nå følger med på, sier Skoe.
En talsperson for Letgo forteller at de skal ha en formell kunngjøring av den norske lanseringen senere i uken og ønsker ikke å gi noen kommentarer i forkant av den.
Selskapet, som oppgir å ha over 30 millioner nedlastinger og over 13 millioner aktive brukere i måneden, er grunnlagt av Alec Oxenford. Han er også grunnleggeren av rubrikkgiganten OLX, som ble kjøpt opp av nettopp Naspers i 2010.
Saken fortsetter etter bildet.
River av logoen: Finn-logoen er godt synlig i Letgos nye reklamekampanje i Oslo. - Uheldig, mener Finn-sjefen.
Møter tøff konkurranse på mobil
Det vakte stor oppsikt da Schibsted gikk sammen med sin argeste rival på rubrikkmarkedet, sør-afrikanske Naspers, om et samarbeid i Asia og Sør-Amerika, men med den raske utviklingen der mer og mer av rubrikksalget flytter seg over på mobilen, møtes de to gigantene altså nå også i Norge.
Schibsted har med sin rubrikktjeneste Finn nærmest hatt «monopol» på det norske rubrikkmarkedet med en markedsandel på godt over 90 prosent. Etter tre kvartaler i år kunne mediekonsernet legge frem tall som viste at Finn omsetter rubrikkannonser for 1,24 milliarder kroner og hadde et overskudd på 520 millioner kroner.
Men «monopol»-posisjonene utfordres hele tiden fra både etablerte giganter som Facebook, som nylig lanserte sin tjeneste Facebook Marketplace, og nye startups som Tise, og driftsmarginen til Schibsteds Finn-tjeneste falt 49 prosent i tredje kvartal 2015 til 46 prosent for årets tredjekvartal.
Finn synes å ha full kontroll på handelen som skjer på desktop, er trusselen større på mobil og for å møte den økte konkurransen på nye plattformer som mobil har Schibsted derfor satset tungt på mobilappen Shpock og sikret seg rubrikkselskapet Snapsale.
Les mer: Tror Facebooks nye rubrikk-tjeneste kan true Schibsted
- Forventer du tøffere konkurranse på rubrikk?
- Vi observerer at det er flere aktører i det norske markedet og i det store og det hele betyr det at vi i Finn må holde oss skjerpet og lansere ny og bedre funksjonalitet til våre, sier Skoe.
Saken fortsetter etter bildet.
Ny Finn-sjef: Anders Skoe er ny administrerende direktør i Finn. Han følger selvfølgelig nøye med på det stadig tøffere konkurransebildet. Foto: Finn.
Har flere lodd i kampen
I tillegg til Finn, har Schibsted også lansert appen Shpock i det norske markedet. I likhet med Shpock skal Letgo gjøre det så enkelt som mulig å kjøpe og selge med smarttelefonen som utgangspunkt.
- Ser dere på Letgo som en direkte konkurrent til deres nye app Shpock?
- Både Shpock og Letgo er tjenester innenfor det samme segmentet.
- Vil dere gire opp i markedsføringen av Shpock?
- Vi bevarer både Shpock og Finn-torget som tjenester i markedet og har tro på at det til syvende og sist er den tjenesten som er enklest og mest effektiv som kommer til å bli valgt av kundene.
At Naspers, som Schibsted samarbeider med i land som Brasil, Indonesia, Thailand og Bangladesh, har investert tungt i Letgo, vil ikke Finn-sjefen snakke om.
- Det har jeg ingen kommentar til.
Kommentér