- Det er et oppkjøpsrace der ute

Åtte av ti byråledere i Norge tror det blir flere oppkjøp og sammenslåinger de neste årene. Her er de heteste oppkjøpskandidatene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kommunikasjonsindustrien preges av store omveltninger og det kjøpes og selges byråer i stort monn. Leder for mediebyrågruppen Dentsu Aegis, Paal Fure, bekrefter at det er et det er et feberhett marked for kjøp og salg av byråer for tiden.

- Ja, det er absolutt et oppkjøpsrace der ute, sier Fure til Kampanje.

Fure er nordisk sjef for det globale kommunikasjonskonsernet som sammen med WPP, Omnicom, Publicis og Interpublic dominerer et globalt reklamemarked som nærmer seg 600 milliarder dollar. Selv om byrågruppen nylig har kjøpt byråer både i Sverige, Danmark og USA, er det britiske WPP som er selskapet med den mest aggressive oppkjøpspolitikken de siste årene. Selskapet har vært involvert i over 140 avtaler de siste årene.

- WPP har vært motoren her, men det handler ikke bare om å opprettholde inntekter. Det handler også om å skaffe seg strategiske fordeler innenfor ulike deler av industrien, sier Fure.

Fortsatt vekst på topplinjen i et reklamemarked som har utviklet seg ganske så flatt og kampen om de digitale posisjonene, er noen av årsakene til at så mange byråer kjøpes og selges for tiden. Selv fikk Fure nylig i oppdrag å bruke mer tid på forretningsutvikling og oppkjøp for Dentsu i Norge og Norden.

- Ja, vi har konkrete planer på å styrke oss både i Norge og i Norden for å sikre vår strategi og vi vurderer flere retninger, både innenfor det eksisterende markedsmiljøet, innenfor teknologi og data men også innenfor nye områder som vil gi oss økonomisk drahjelp og faglige synergier, sier Fure. 

Byråprofil 2017Årets Byrå

  Byrå  Bransje  Plass 2016
1.   Try Reklame  (1)
2.  Pol  Reklame  (3)
3.  Anti  Reklame  (4)
4.  Trigger  PR  (2)
4. Netlife  Teknologi/design (-)

I kåringen av «Årets Byrå 2017» er skåren for alle bransjekategoriene (reklame, PR, mediebyrå, teknologi- og designbyrå, samt contentbyrå) satt sammen og rangert.

Bygger nordisk byråfamilie

Det er ikke bare Fure som har merket seg oppkjøpsracet der ute. I en fersk byrålederundersøkelse Kampanje har gjennomført kommer det frem at åtte av ti byråleder tror det blir flere oppkjøp og sammenslåinger de neste årene.  En av dem, er konsernsjef Thomas Høgebøl, som med sin finansielle partner Capman i løpet av kort tid har bygget seg opp til å bli en av de største nordiske spillerne på det internasjonale kommunikasjons- og markedsføringsmarkedet med en omsetning på én milliard kroner. Nylig vakte North Alliance (NOA) oppsikt da de kjøpte det ledende danske teknologi- og designselskapet, Hello Group.

- Med en milliard i omsetning allerede - hvor stort tenker du at NOA skal bli?

- Vi er som selskap knapt fire år gammelt, og da sier det seg selv at vi fortsatt ikke er oppe i marsjfart. Vi har ikke et konkret mål om størrelse, men er opptatt av å vokse med kvalitet og utvikle North Alliance både organisk og gjennom oppkjøp, sier Thomas Høgebøl.

 - Hvorfor ser vi så mange oppkjøp og sammenslåingen i kommunikasjonsindustrien akkurat nå?

- Kommunikasjonsbransjen besitter en kompetanse som nå er helt fundamental, samtidig befinner vi oss i en relativt tidlig fase av digitaliseringen noe som betyr at det er mye oppside igjen, og det skaper ytterligere interesse blant investorene. Det er mye penger tilgjengelig ute i markedet, og med en redusert oljepris så ser potensielle investorer etter nye bransjer og søkelyset rettes i større grad mot vår bransje enn tidligere, sier Høgebøl.

- Tror du vi vil se flere oppkjøp og sammenslåinger på det norske og nordiske markedet fremover?

- Åpenbart.

De tradisjonelle byråene og eierselskapene har store utfordringer allerede med press på marginer og alle avsløringene knyttet til de digitale mediekjøpene. Jon Wilkins

Kan komme i spill
Etter oppstart i januar 2014 har NOA startet og kjøpt opp en rekke selskaper i Norden og USA og består nå av totalt åtte selskaper i tillegg til å være medeier i to.  Men nå kan også North Alliance selv komme i spill.

For den finansielle partneren Capman har som alle andre private equity-selskaper en horisont på fem til syv år på sine investeringer. Snar fire år ut i reisen, mener Høgebøl flere mulige interessenter kan komme på banen og etter det Kampanje kjenner til vurderes både private equity-miljøer, konsulentgigantene, større it-selskaper og de tradisjonelle reklamenettverkene som potensielle kjøpere. 

- Vi må være best mulig, og hvis vi er det vil det kunne være interesse fra flere bransjer, sier Høgebøl.

Kjøpte for 500 mill.
En annen grunn til den store oppkjøpsbølgen, er inntredenen til de store konsulentselskapene på byråmarkedet. I front her ligger Accenture med sin Interactive-avdeling og Deloitte Digital. Accenture gjennomførte nylig et av de virkelig store oppkjøpene på det engelske reklamemarkedet; da konsulentselskapet skal ha lagt 50 millioner pund på bordet, eller i overkant av 500 millioner norske kroner, for reklamebyrået Karmarama med kunder som Unilever, Honda og Deutsche Bank.

- Sammen tilbyr vi noe som er helt nytt på dette markedet - muligheten til å bygge «ende til ende»-opplevelser for kunden i alt fra merkevarebygging, kommunikasjon, tjenestedesign, innovasjon og teknologi, sier Jon Wilkins som tidligere var med å grunnlegge Naked.

Han tror reklamebransjen bare er i starten av oppkjøpsbølgen.

- Jeg tror vi vil få se mer aktivitet på dette området. Konsulent- og teknologiselskaper ser på hvordan de kan tilby disse «ende til ende»-tjenestene og de mange måtene man kan bygge seg opp på dette området gjennom ansettelser, partnerskap og til slutt oppkjøp, sier han.

- Er konsulentgigantene en trussel for reklamebyråene?

- De tradisjonelle byråene og eierselskapene har store utfordringer allerede med press på marginer og alle avsløringene knyttet til de digitale mediekjøpene. Dette sammen med stadig flere annonsører som flytter budsjettene sine fra merkevarebygging til teknologi påvirker både resultatene og aksjekursen, sier Wilkins til Kampanje. 

Byråprofil 2017Best på strategi/langsiktighet

  Byrå
1. Pol
2. Try
3. Netlife
4. Deloitte Digital
5. Zynk

- Det er et oppkjøpsrace der ute