NRK og TV 2 om Discoverys nye Warner-allianse: - Umulig å matche budsjettene

- Vil bli en sterk strømmeaktør, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen & Dag Robert Jerijervi

Det amerikanske teleselskapet AT&T og Discovery Communications bekreftet mandag planene om å slå sammen selskapenes medievirksomheter i et nytt selskap som vil være eid av AT&T (71 prosent) og Discoverys aksjonærer (29 prosent). AT&T eier Warner Media, inkludert HBO og Warner Bros og TV-kanaler som CNN, mens Discovery sitter på en rekke TV-kanaler verden over, inkludert TVNorge og Eurosport i Norge, og den ferske strømmetjenesten Discovery+ med 15 millioner abonnenter.

Warner Media har på sin side nettopp lansert tjenesten HBO Max som en fullverdig konkurrent til Netflix og Disney+, og sitter på 44 millioner abonnenter. 

Mediegiganten vil ha en anslått omsetning på 52 millioner dollar i 2023 og et innholdsbudsjett på 20 milliarder dollar, eller over 170 milliarder norske kroner.

- Det nye selskapet vil ha et innholdsbudsjett som overgår de fleste andre i bransjen, sier AT&T-sjef John Stankey ifølge The Hollywood Reporter.

Det betyr enda tøffere konkurranse for norske TV-kanaler som TV 2 og NRK.

- Discovery er allerede en tøff konkurrent, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje.

- Vil bli en sterk strømmeaktør

Det er i det raskt voksende strømmemarkedet at kombinasjonen Warner Media og Discovery vil slå hardest fra seg.

- Warners HBO har jo lenge vært god, og da på spesielt høykvalitets drama. Så det sier seg selv at de to selskapene i sum vil bli en sterk strømmeaktør, fortsetter Rønningen.

TV 2 har i flere år kunne vise titler fra Warners filmbibliotek. Kanaldirektøren sier han antar at samarbeidet vil fortsette, også etter den nye fusjonen gjennomføres.

- Warner er en god samarbeidspartner på internasjonalt innhold for TV 2, og det antar jeg fortsetter slik også etter at denne fusjonen er gjennomført, sier Rønningen.

- Er dette gode eller dårlige nyheter for norsk innhold?

- Det er det vanskelig for meg å ha noen mening om hvordan dette nye selskapet vil rette seg mot norsk innhold. Men vi ser jo at de internasjonale strømmegigantene også bruker penger på lokalt innhold i de landene de opererer i.

- Hvordan skal TV 2 hamle opp med en slik gigant? Klarer TV 2 å stå alene i denne kampen?

- Innholdsbudsjettene til disse store aktørene er det selvsagt umulig å matche. Stor konkurranse om folks tid og oppmerksomhet har det alltid vært, og det tar vi som en utfordring. Vi skal gjøre det vi kan for å være tett på den norske virkeligheten, med historier som engasjerer seerne og kundene våre, sier Rønningen.

Det kommer til å bli enda større og tøffere globale aktører som NRK skal konkurrere med. Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef NRK
Høye ambisjoner:

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier NRK vil lage fantastisk norsk innhold som er relevant og treffer folk i hjertet. - Klarer vi det, så klarer vi også å konkurrere, sier han. Foto: Terje Bendiksby / NTB

NRK sikter mot nordmenns hjerter

Nyheten om at Warner Media og Discovery slås sammen kom nesten samtidig som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK kunne annonsere Ensjø som statskanalens nye adresse. Herfra skal de ta opp kampen med noen av verdens største underholdningsselskaper.

- Hvordan skal NRK klare å konkurrere mot dette?

- Jeg blir veldig ofte stilt det spørsmålet når det skjer sånne ting, og svaret er det samme, det kommer til å bli enda større og tøffere globale aktører som NRK skal konkurrere med, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

- Oppgaven fremover er å ha kjempehøye ambisjoner om å lage fantastisk norsk innhold som er relevant og treffer folk i hjertet, og som gir folk i Norge noe de har behov for. Klarer vi det, så klarer vi også å konkurrere, men det betyr at vi må ha rammebetingelser som gjør det mulig å gjennomføre, fortsetter han.

- Hvor viktig blir NRKs nye hovedkontor i så måte?

- Når jeg ser ti-femten år fremover, er det ingen tvil om at bygget på Marienlyst er for kostnadstungt, det holder ikke framtidas miljøkrav og det er for vanskelig å drive innovasjon og samarbeid på tvers. Så et nytt bygg er helt nødvendig.

Discoverys nordiske ledelse ønsker ikke å kommentere konsekvensene av fusjonen.

- Dette er en stor dag på mange måter, men vi har foreløpig ikke noen kommentarer utover det som står i meldingen, sier Discoverys nordiske kommunikasjonsdirektør og operative leder i Norge, Espen Skoland til Kampanje.

Les også: Raja forventer et betydelig utbytte på nytt NRK-kontor - men SP kan sette en stopper for flyttefesten

NRK og TV 2 om Discoverys nye Warner-allianse: - Umulig å matche budsjettene