Pengemaskin mistet farten med Posten som eier - nytt millionunderskudd i Netlife

- Rent strategisk gjorde man noen grep som ikke nødvendigvis var positivt for selskapet, sier byråleder Beth Stensen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det har nå gått nesten fem år siden Posten kjøpte opp Netlife Design tilbake i 2016, og siden den gang har millionoverskuddene til pengemaskinen byttet fortegn og vel så det. Siden 2018 har konsulentbyrået slitt med lønnsomheten, og heller ikke i 2020 løsner det for Netlife. 

Årsrapporten for design- og teknologselskapet viser at selskapet fortsetter å gå med underskudd, til tross for at det er en markant bedring mot «kriseåret» 2019, da det Posten-eide konsulentbyrået endte opp med et underskudd på 22,7 millioner kroner.

Fasiten for 2020 er et underskudd på 5,2 millioner kroner, mens omsetningen ender på 116,7 millioner kroner, en liten økning sett opp mot 2019.

- Det er et signal om at vi har klart å stabilisere driften og at utviklingen er positiv, noe som har fortsatt inn i 2021. Vi har klart å løfte resultatet med økte inntekter, men vi har også gjort en del grep på kostnadssiden for å stabilisere organisasjonen og sikre driften, sier byråleder Beth Stensen til Kampanje.

- Vi har blitt færre ansatte

Til tross for at omsetningen øker noe, faller byråinntekten og ender på 83,6 millioner kroner. Samtidig kommer det frem av årsregnskapet at selskapet har kuttet sine totale kostnader med fem millioner kroner. 

Den kostnadsposten som minker mest er lønnskostnader, som faller med syv millioner kroner sett opp mot 2019.

- Det handler om relativt naturlige oppsigelser. I år har vi også gjort en del grep på bosituasjonen vår, som gjør at vi har nesten halvert våre kostnader knyttet til kontor, kommenterer Stensen.

I august i fjor skal konsulentselskapet ha målt 96 ansatte etter at de hadde mistet flere ansatte. Blant annet sluttet den tidligere Netlife-sjefen, Fredrik Schjold, i september 2019 etter uenigheter med styret.

Les også: I fjor fikk han «drømmejobben» - nå sier han opp i Netlife

Ifølge årsrapporten var staben slanket ned til 83 ansatte ved utgangen av 2020. 

- Er det flere som har gått siden vi snakket med dere sist?

- Ja, vi har blitt færre ansatte. Det er et resultat av både naturlige oppsigelser i tillegg til at vi har hatt litt omstillingsprosesser.

- Er det snakk om nedbemanning?

- Nei, egentlig ikke. Vi har ikke fylt opp for å erstatte de som har forlatt selskapet. Det er først det siste halvåret at vi har gått aktivt inn for å rekruttere, og det gjorde vi ikke i fjor. Da rekrutterte vi på ledelsessiden primært i tillegg til noen få nøkkelansettelser. Det handler om å få stabilitet i organisasjonen, men vi har ambisjon om å styrke staben i år innen alle fagfelt.

- De la inn årene hardt og brutalt

Da Kampanje tok en prat med byrålederen angående 2019-tallene i august i fjor, fortalte hun at de siktet mot et pluss-resultat i 2020. Men mye har skjedd hos Netlife Design siden Kampanje omtalte millionunderskuddet i «kriseåret».

Les også: Kriseår for Netlife Design: - Dyrt å gjøre feil i konsulentbransjen

Ifølge årsrapporten forverret situasjonen seg betraktelig utover høsten:

- Skulle situasjonen ikke raskt bedre seg er selskapet avhengig av støtte fra morsselskapet Netlife Gruppen AS for at fortsatt drift er forsvarlig, skriver styret i beretningen. 

Det var dramatisk, bekrefter Stensen, men hun forteller samtidig at de likevel ikke trengte midler fra morsselskapet for å holde seg flytende. 

- Høsten gjorde mest vondt. Det handlet om kundeutvikling og salg, og det gjorde at vi fikk en litt dårlig start på året i år, hvor vi hadde en ekstremt kort permittering, men vi snudde situasjonen veldig raskt. Det er ingen permitterte nå, og alle er tilbake i full jobb og har en stabil horisont fremover. Den har ikke vært så stabil som den er nå på flere år, sier hun.

Byrålederen, som også opplyser at ledelsen tok lønnskutt for å holde skuten flytende, peker samtidig på at flynæringens krise under pandemien påvirket Netlife. Norwegian, som var en stor kunde hos Netlife Design, opplevde som resten av luftfartsnæringen store utfordringer utover høsten 2020 og kuttet samarbeidet. 

- Der la de jo inn årene hardt og brutalt, det har også vært med å påvirke resultatet, kommenterer hun.

Les også: Norwegian er «tilbake» i ny kampanje - men markedsavdelingen er kraftig redusert

Fortsatt millionunderskudd for NetlifeMen bunnlinjen bedrer seg mot 2019

År 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 116,7 112,8 + 3,4 %
Byråinntekt 83,6 86 - 2,8 %
Driftsresultat - 5,1 - 14,2  
Resultat før skatt - 5,2 - 22,5  

- Her må man kanskje ta to steg tilbake

Til tross for at Netlife Design har vunnet Byråprofil-konkurransen seks år på rad, er det mye som ikke har gått på skinner siden Posten varslet at de hadde kjøpt selskapet, som tidligere het Netlife Research, sommeren 2016.

Les også: Netlife urokkelige på designtronen - men nå melder Eggs seg på i Byråprofil-kampen

Da slo Posten sammen sitt eget kommunikasjonshus Bring Dialog og Netlife i én merkevare med to selskaper; Netlife Design og Netlife Dialog. 

For Netlifes del holdt selskapet koken ut 2017 før millionresultatene forsvant. I 2018 gikk byrået knapt i pluss, mens det i 2019 og i 2020 var snakk om millionunderskudd. 

- Har eierskapet til Posten hatt noe innvirkning på dette?

- Rent strategisk gjorde man noen grep som ikke nødvendigvis var positivt for selskapet, og det gjorde at en del nøkkelansatte forsvant i 2018 og 2019. Når kapitalen forsvinner ut av selskapet i form av ansatte og dyktige seniorfolk, så er det klart at man mister fart og fokus. Da mister man kanskje deler av kundeporteføljen óg.

Hun forteller at det påvirket kulturen i selskapet, men at de tok en viktig beslutning for veien videre da hun selv kom inn i selskapet på tampen av 2019.

- Vi skulle ha merkevaren Netlife tilbake igjen. Vi ville komme tilbake igjen til kjernen og dyrke merkevaren på egenhånd. Det ble foretatt en sammenslåing mellom Bring Dialog og Netlife Research, hvor Dialog nå har blitt Bas Kommunkasjon. Nå får vi igjen tid til å bygge det faglige fokuset og den kulturen vi mener vi bør ha, sier hun. 

Bas Kommunikasjon gikk nemlig ut med ny identitet i 2020. De har også opplevd millionunderskudd etter sammenslåingen, men var tilbake med et sterkt millionresultat i 2020. 

- Samtidig skal det sies at Posten har vært en veldig klok og god eier i den sammenhengen. De så at her må man kanskje ta to steg tilbake. I konsulentbransjen er man kjempeavhengig av at man har riktig stab, og det handler vel mest om det, folkene som forsvant. 

Les også: Ny navneendring for Netlife-selskap: - Har et behov for å rendyrke hver vår profil

Slik så det ut på bunnlinja før Posten kom inn:Netlife leverte millionresultater på rekke og rad

År 2016 2015 2014 2013 2012
Omsetning 92,3 82,2 76,5 70,2 58,2
Driftsresultat 9,4 6,6 6,7 10,4 8,9
Resultat før skatt 11,0 6,8 7,7 10,7 9,2

Alle tall i MNOK.

*Posten kom inn på eiersiden i Netlife sommeren 2016. I det første fulle året med Posten som eier, endte Netlife opp med atter et millionresultat før lønnsomheten falt drastisk fra 2018 av. 

- Vi lykkes ikke med de opprinnelige planene

Gjennom holdingsselskapet Netlife Gruppen, skulle Posten utøve sitt eierskap i de to selskapene Netlife Design og Bas Kommunikasjon. Da Posten varslet oppkjøpet, gikk de hardt ut og sa at de forventet marginer i størrelsesordenen 10 prosent fra morsselskapet.

Les mer: Posten kjøper Netlife Research

Dithen har de enda til gode å komme, for holdingsseselskapet kan fortsatt ikke vise til plussresultater på bunnlinja. 

Daglig leder i Netlife Gruppen og styreleder i Netlife Design, Einar Kirkebø, erkjenner at de gikk for hardt ut.

- Vi hadde en plan med selskapene Netlife Design og Netlife Dialog, som var gamle Bring Dialog, og i det lå det en plan om å få synergier ut av det samarbeidet. Det lykkes vi ikke med, og samtidig mistet vi litt folk i Netlife Design, og da ser du to tunge år i 2019 og til dels i 2020. Det er den harde virkelighet, og vi reverserte dette ved å omprofilere Netlife Dialog selvstendig igjen som Bas Kommunikasjon. Realiteten var at vi ikke lykkes med de opprinnelige planene, forteller Kirkebø til Kampanje.

- Har Posten justert sine planer for når dere skal tjene penger på investeringen dere gjorde tilbake i 2016?

- Ja, i den forstand at vi nå ikke skal slå sammen de to selskapene, men vi er veldig fornøyd med å drive Netlife Design som et selvstendig byrå og vi har jo nylig fått til et samarbeid med Try i Bergen, og vi er åpne for slike samarbeid i fremtiden uten at det er noen konkrete planer på trappene.

- Når har dere planer om å tjene penger på investeringen?

- Vi er fornøyd med utviklingen i Netlife Design og tjener penger på den i dag ved at Design går med bra overskudd. Så har vi vist i Bergen at vi har vært åpne for strategiske samarbeid, noe vi fortsatt er uten at noe konkret er på trappene, gjentar Kirkebø.

Gikk hardt ut:

Tidligere byråleder i Netlife Design, Martin Vikesland, og dagens sjef for Bas Kommunikasjon, Arild Horsberg, fra da de lanserte Postens oppkjøp av Netlife Research tilbake i 2016. Foto: Birger Morken/Posten

Nå tjener de penger igjen: - Det har vært tøft

Som Kirkebø påpeker, har pipen fått en annen lyd for Netlife i 2021, og byråleder Stensen forteller at hun skulle ønske hun kunne vise frem disse tallene allerede denne sommeren. 

For nå tjener selskapet penger igjen, og Stensen kan opplyse at hver måned har endt i pluss i første halvår i 2021.

- Det ser veldig bra ut, sier hun.

Samtidig erkjenner byrålederen at det er en «voldsom lettelse».

- Nå ser vi at forretningsmodellen funker og at merkevaren Netlife har kommersiell kraft i markedet med en stabil kundebase. Det er utrolig deilig at det vises på bunnlinja, og det er godt å kunne ta ferie med den følelsen, for det har vært tøft, det skal jeg ikke legge skjul på. Jeg kom inn på slutten av 2019, og nå har vi klart å snu en trend som har vært vond og vanskelig.

- Vil du helst ha enda en Byråprofil-seier eller pluss på bunnlinjen når 2021 summeres opp?

- Vet du hva, kan jeg få begge deler? Da blir jeg veldig glad, ler Stensen, før hun følger opp:

- Det aller viktigste for meg er at vi har et trygt selskap som er i utvikling og vekst. Det er absolutt viktigst for meg. Byråprofil handler om tilliten vi har i markedet, og dette henger sammen, avslutter hun.

Lysere tider:

- Nå ser vi at forretningsmodellen fungerer, sier en lettet Netlife-sjef Beth Stensen om resultatene så langt i år.

Pengemaskin mistet farten med Posten som eier - nytt millionunderskudd i Netlife