MGP-sjefen tror på Eurovison-revansje: - Har fire låter som kan vinne

Det er ti år siden Norge hevdet seg blant de fem beste i Eurovision. Nå tar NRK flere grep for å klatre på listen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag gikk startskuddet for årets Melodi Grand Prix-sesong på Marienlyst i Oslo. Der presenterte NRK de 21 artistene som skal delta i årets tre delfinaler. Hvem som får reise til Liverpool og representere Norge i Eurovision avgjøres i Trondheim Spektrum 4. februar.

Målet til vedkommende blir å gjøre noe Norge ikke har gjort på lang tid. Det er ti år siden Norge sist hevdet seg blant de fem beste landene i Eurovision-sammenheng. Det skjedde med Margaret Berger og låten «Feed You My Love» i 2013.

Nå tror NRKs MGP-general Stig Karlsen at de kan ha funnet en formel som igjen kan ta Norge helt til topps. Der har ikke Norge vært siden Alexander Rybak vant i 2009.

- Jeg er jo den siste som skal mene noe om mine favoritter, men jeg kan si at jeg har fire låter jeg tror kan vinne Eurovision, sier Karlsen til Kampanje, før han legger til at vi ennå ikke har oversikt over hvilke låter vi konkurrerer mot i Liverpool.

Tar nye grep for å øke vinnersjansene

Selv om topplasseringene har uteblitt de siste ti årene, mener Stig Karlsen Norge anses som et av de store Eurovision-landene. Han minner om at Keiino fikk flest publikumsstemmer i Eurovision-finalen i 2019. De internasjonale juryene var imidlertid ikke like fornøyde, og det endte med sjetteplass på trioen.

- Vi er med i konkurransen for å gå helt til topps, men vi er likevel stolte av det vi har fått til de siste årene, sier han.

- Hva er det som har manglet for å gå helt til topps?

- Det er mange faktorer og mye som skal treffe. Eurovision er blitt en sterk konkurranse fordi hele den europeiske musikkbransjen i Europa ser på dette som en bra plattform for å fremme sine artister. Vi jobber hele tiden for å få den unike låta vi tror vil treffe stort og bredt. Vi har også en jobb å gjøre med å selge historien og bygge et sceneshow som gir større kraft til låten.

- Blir det mer fokus på sceneshowet i år?

- Det er låten som kommer først, men det er en pakke som må spille sammen. Melodi Grand Prix er et fargerikt show og vi bruker mye ressurser på å designe numrene med artistene.

Ett av grepene NRK tar for å øke vinnersjansene i Europa er innføringen av en internasjonal jury i den norske finalen. Deres poeng teller 50 prosent når vinneren skal kåres.

- Hadde Tix eller Subwoolfer vunnet den norske finalen med denne modellen?

- Dette er jo veldig spennende, for dette finnes ikke noe fasit på før man har sendt folk av gårde i manesjen med disse reglene. Logikken er at publikum og jury stemmer ganske forskjellig. Når Eurovision har det, legger vi en ramme som gjør at vi kanskje har større sjanse til å sende noe som vil treffe både en jury og publikum, sier Karlsen.

Skreddersydd låt:

Ulrikke Brandstorp gikk til topps i Melodi Grand Prix i 2020. Tre år senere er hun klar for comeback. Låten er skrevet for å ta hjem seieren i Liverpool, forteller artisten selv. Foto: Eivor Eriksen

- Det er så mange tilfeldigheter

Blant årets artister finner vi flere nykommere, både i Melodi Grand Prix- og i scenesammenheng. Andre har vært med tidligere, som Ulrikke Brandstorp. Hun stakk av med seieren i 2020, men ble snytt for deltakelse i Eurovision da koronapandemien satte en stopper for hele konkurransen. Nå er hun klar for å gi drømmen en ny sjanse.

- 2020 var ganske heftig på mange måter, så jeg var opptatt av at hvis jeg skal gjøre det igjen, så må jeg ha fått det litt på avstand. Jeg må ha virkelig lyst, for det krever skikkelig, skikkelig mye å prøve å gå av med seieren og representere Norge i Eurovision. I fjor så jeg på presselanseringen og kjente at, nå! Nå har jeg lyst!

- Tror du at du har en låt som potensielt kan vinne hele Eurovision?

- Ja. Er det lov å si? ler hun.

Artisten mener Norge har tallene på sin side. Det gikk nemlig 14 år mellom seirene til Secret Garden og Alexander Rybak, og nå har det gått nye 14 år siden Rybak fikk trofeet i hendene.

- Er det ikke på tide at vi gjør det igjen?

- Hva har manglet tror du?

- Det er så mange tilfeldigheter. Det er det som er magisk med Melodi Grand Prix og Eurovision. Man vet aldri hva folk ønsker. Det viktigste er at man har en låt man selv tror på, og det har jeg. Skulle vi fått æren av å representere Norge, er vi klare for å gjøre alt vi kan for å dra seieren hjem.

Les også: Gjør comeback i Melodi Grand Prix - her er alle artistene

Fanklubb-leder er imponert

Én som vet litt mer enn de fleste om hva som skal til for å gjøre det, er lederen av den norske Melodi Grand Prix-klubben, Morten Thomassen. Han er én av få som har fått høre gjennom årets låter på forhånd.

- Det er det beste gjennomsnittet jeg har hørt på mange år blant låtene, og det er en del låter som med rett «staging» kan gjøre det bra, sier han.

Han tror Norge rett og slett ikke har hatt den rette låten for å hevde seg de siste årene. I år mener han flere stiller med sterke budskap, noe som har vært en vinneroppskrift i den internasjonale finalen tidligere, så sent som i fjor da Ukraina vant.

- Mange låter er mer personlige og tar opp mer alvorlige ting. Det er tydelig at det er en trend.

Første delfinale går av stabelen på NRK1 14. januar.

MGP-sjefen tror på Eurovison-revansje: - Har fire låter som kan vinne