Håndplukket stjernelag slo «knockout» på 29 designbyråer - skal pusse opp profilen til gamle Deichman

Are Kleivan leder teamet bak det nye fotohuset Deich. Det består blant andre av Chirag Patel, kjent fra Karpe.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I 2020 kjøpte Møller Eiendom det tidligere bygget til Deichman bibliotek på Hammersborg av Oslo kommune, etter at biblioteket flyttet inn i splitter nye lokaler i Bjørvika våren 2020.

Siden overtakelsen har Møller Eiendom i samarbeid med arkitekter og Byantikvaren, jobbet med å finne et nytt navn til bygget, som vil huse Oslos nye store fotohus, med blant annet museum og restauranter.

- Vi jobbet lenge med å finne et helt nytt navn. Til slutt ga det seg egentlig selv. Huset har allerede en sentral plass i Oslo, i historien og i folks hjerter. Det skal selvsagt være med når vi nå skal bytte ut bøker med bilder, sier samlingspunkt, med foto som ramme, sier konsept og utviklingssjef i Møller Eiendom, Siri Løining.

Bygget som først åpner i 2027 har fått navnet «Deich».

- Det er akkurat passe lokalt og internasjonalt, historisk og fremtidsrettet, sier Løining.

- Vi har variert bakgrunn og kommer fra ulike miljøer

På høsten i fjor inviterte Møller Eiendom til konkurranse om designjobben for det nye fotohuset. Designoppdraget tiltrakk seg byråer i alle størrelser og hele 30 byråer deltok i briefen, før det gjensto seks.

- Det var en tøff jobb å velge ut, sier Løining.

Til slutt var det et håndplukket team av dedikerte spesialister, ledet an av designer Are Kleivan, som sikret seg den attraktive designjobben.

- Teamet består av en gjeng kreative personer med bred erfaring fra utvikling og design av opplevelser og publikumsarenaer, forteller Kleivan til Kampanje.

Teamet kaller seg for Team Getalong og består i tillegg til Kleivan, av Benedicte Eie fra Corporate Communications, Jonas Vetlesen fra Feed, Even Suseg og Michael Ray Vera Cruz fra Also Known As og Chirag Patel fra Karpe.

Sammen med Chirag Patel har Suseg og Cruz blant annet bygget opp det visuelle universet rundt Karpe de siste ti årene. I dette prosjektet skal Patel være kreativ produsent på tekst, lyd og identitet.

- Vi har variert bakgrunn og kommer fra ulike miljøer, men felles for alle er at vi på ulike måter har bidratt til Oslos kulturliv gjennom samarbeid med museer og gallerier, restauranter og kulturscener, sier Kleivan om det håndplukkede stjernelaget han har med seg.

Selv er han en erfaren og anerkjent designer som blant annet har jobbet med Nasjonalmuseet, Øyafestivalen og Norges Bank.

- Som designer har jeg alltid forsøkt å involvere meg i prosjekter som berører og beveger folk. Gjerne steder der folk møtes fysisk og deler opplevelser. Jeg har alltid vært opptatt av at design kan bidra til å senke terskelen for å oppsøke kulturopplevelser. Og det er målet med arbeidet vi skal gjøre med Deich også, sier Kleivan.

Før og etter:

Fasadeskiltet til Desichmanske Hovedbibliotek fra 1969 har fått nytt liv gjennom Deich. Foto: Lars Petter Pettersen

- Et navn som var nedpå og upretensiøst

Kleivan og teamet ble engasjert i navnevalget litt ut i prosessen.

- Møller Eiendom ønsket seg et navn som var nedpå og upretensiøst. Deich hadde vært oppe tidligere, men ble ikke løftet frem som en endelig kandidat før helt i innspurten. For oss er det det beste navnet. Det bærer med seg historien, er både ujålete og tydelig og dessuten skaper det et vakkert ordbilde, slår designeren fast.

Det ble også bestemt at det tidligere fasadeskiltet til Desichmanske Hovedbibliotek, skulle gjenbrukes, og etter et langt liv på sørveggen har bokstavene i det nye navnet blitt restaurert.

- Å gjenbruke det originale neonskiltet fra 1969 i det nye navnet, er en fin måte å bygge en slags bro mellom det gamle hovedbiblioteket og det nye huset. Deich er jo et gigantisk gjenbruks- og transformasjonsprosjekt, og vi synes skiltet også signaliserer dette. Om det blir hengende også etter åpning er ikke bestemt ennå. Først skal visuell identitet utvikles og huset transformeres, forklarer Kleivan.

Dørene til Deich åpner i 2027 og vil huse Norges største fotosamlinger, Mølersamlingen og utstillinger fra inn- og utland. Hele 14.000 kvadratmeter skal fylles med alle former for foto – fra kunst til historiske bilder og pressefoto. Deich vil også kunne by på flere spisesteder, møte- og eventlokaler og uteservering i forlengelse av den nye Regjeringsparken.

Håndplukket stjernelag slo «knockout» på 29 designbyråer - skal pusse opp profilen til gamle Deichman