Reiselivet skraper reklame-bunnen: - Utfordringen er å få krisekassen til å vare lengst mulig

Mens andre bransjer som bil tråkker på gassen, er reiselivsaktørene helt på felgen. Se ferske reklametall her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har gått over ett år siden Norge gikk inn i en delvis lockdown som nærmest lammet alt av næringer med unntak av dagligvarsektoren. Verst gikk det ut over reiselivet, utelivet og kulturlivet, men de fleste bransjer var kjapt ute med å tråkke på bremsene og kutte markedsføringen. Nå ett år etter er det flere bransjer som øker markedstrykket igjen, men fortsatt med et klart unntak; reiselivet.  

- Som en følge av bråstopp i all reise- og konferanseaktivitet i mars 2020, ble en stor andel av planlagte markedskampanjer og aktiviteter for året satt på vent og markedsmidler ble omdisponert. Dette fortsatte inn i 2021, på grunn av nåværende smittesituasjon, reiseråd og lokale- og nasjonale restriksjoner, sier markedssjef i Thon Hotels, Ida Svenningsen Eide, til Kampanje.

Ferske tall fra Nielsen Ad Intel viser at reiselivet hadde en medieomsetning brutto som varer 32,5 prosent lavere enn på samme tid fjor. I første kvartal var fallet på hele 75 prosent.

- Det er ikke overraskende at tallene ser ut som de gjør. Men for Thon Hotels har vi har i hele perioden vært opptatt av å ha en viss tilstedeværelse i markedet for ikke forsvinne ut av folks bevissthet, og da i stor grad gjennom kommunikasjon i egne digitale kanaler og dialogprogram med eksisterende kunder, sier hun.

- Har man rett og slett så lite inntekter at man må spare der man spare kan og at markedsføring ikke er topp prioritet?

- Markedsbudsjettene bærer preg av en fortsatt krevende kostnadssituasjon, men jeg legger gjerne til en oppfordring til alle ferieglade nordmenn til å bestille oppholdet sitt på hotellenes egne nettsider, fremfor å bestille gjennom internasjonale bookingsider, for å støtte norsk reiseliv i den grad man kan, sier Eide.

Ikke overrasket:

- Det er ikke overraskende at tallene ser ut som de gjør, sier markeddsjef i Thon Hotels, Ida Svenningsen Eide.

Har kuttet tre av fire reklamekroner

Reiselivet har blitt hardt rammet også med tanke på permitteringer og arbeidsledige og nye tall viser at reiselivet er den næringen med høyest ledighet, med totalt 36.500 av de ansatte registrert som helt eller delvis ledige. Senior kundedirektør i Nielsen, Inger Lise Gundersen, sier tilbakegangen i første kvartal i år innenfor reiselivet må sees i sammenheng med tiden før korona i fjor.

- Ser vi førstekvartal under ett, gjør denne bransjen i 2021 annonsekjøp for kun 25 prosent av beløpet de investerte i fjor. Men vi må samtidig huske at førstekvartal i fjor ble relativt lite berørt av covid-19, ettersom restriksjonene i Norge først trådte i full kraft fra 12. mars, sier hun.

Hun mener imidlertid at bransjen på samme tid i fjor var preget av mer optimisme.

- Der vi i fjor sommer så en viss optimisme i form av økt annonseringsvolum og mer reiseaktivitet blant folk flest, ser reiselivsbransjen nå igjen ut til å være mer restriktive med hensyn til medieinvesteringer. Det blir spennende å se hvordan utviklingen fortsetter, det er rimelig å anta at dette vil henge sammen med vaksineringen av befolkningen, sier Gundersen.

Det vil ta noen år å bygge seg opp igjen, men det er en næring som har en strålende fremtid. Astrid Bergmål, Virke Reiseliv

- Det er utrolig tøffe tider

Hos Virke Reiseliv er leder Astrid Bergmål ikke overrasket over de svake tallene.

- Jeg opplever at de som kan, kjører på. Men den store utfordringen er at det er dårlig med likviditet og mange kjemper om å få krisekassen til å vare lengst mulig. Det er utrolig tøffe tider, sier Bergmål til Kampanje.

Mens totalmarkedet ifølge Nielsen har falt med drøye fem prosent, er reiseliv altså ned hele 75 prosent til en brutto reklameverdi før rabatter på rundt 75 millioner kroner. Til sammenligning brukte «bil» og «hjem» henholdsvis 550 millioner kroner (+6%) og 630 (+1%) millioner kroner på reklameinvesteringer i første kvartal i år. Dagligvaresektoren er ett år ut i koronapandemien fortsatt den mest investeringsvillige.

Bergmål mener utfordringene til reiselivsaktørene er like mye til stede, til tross for positive nyheter rundt vaksine, sertifikater og flere vaksinerte.

- Reiselivsnæringen er fremdeles stengt ned. Når de fleste reiselivsaktører ikke har sendt en eneste kunde på tur eller tatt imot gjester på lang tid så er det ingen som tjener penger. De aller fleste har det tøffere enn noen gang og det preger nok disse tallene. Det meste handler om å spare penger og klare seg her og nå, sier Bergmål.

- Når krisekassen er i ferd med å gå tom, så venter mange med å kjøpe den helsiden i avisen?

- Ja, nå handler det om å komme igjennom denne tiden. Mange har vært flinke til å få på plass nye produkter som de i en normalsituasjon ville brukt penger på å gjøre kjent, men det er lite penger til markedsføring og det er forståelig, sier hun.

Bil øker mest i mars:

Reiselivet er ikke alene om å bremse reklameinvesteringene i mars i år i påvente av mer vaksine. Også klær og forsrikring skrudde igien. Dagligvare og bil går motsatt vei. Kilde: Nielsen.

- Vil ta år å bygge seg opp igjen

Hun mener regjeringens kutt i markedsføringen av Norge med 50 millioner kroner på budsjettet til Innovasjon Norge gjør situasjonen ekstra tøff, fordi det kommer på toppen av covid-19.

- Virksomhetene får mindre drahjelp enn før, i en tid der de selv ikke har penger til markedsføring. Det er bekymringsfullt når Visit Norway får et så stort kutt. For når verden åpner igjen er det ikke sånn at turistene kommer av seg selv. Vi må også minne dem på at vi er til. Det er en steinhard, internasjonal konkurranse der ut og dette var virkelig ikke tiden for å svekke markedsføringen av Norge som reiselivsdestinasjon både internasjonalt og i Norge. Vi forventer at regjeringen reverserer dette kuttet i revidert budsjett som presenteres i mai, sier hun.

Hun tror det vil ta tid før bransjen er i godt, gammelt gjenge igjen.

- Det vil ta noen år å bygge seg opp igjen, men det er en næring som har en strålende fremtid. Reiseliv har vokst voldsomt i ti år før koronapandemien kom og kommer til å gjøre det igjen, sier hun.

- Vil vi se større investeringsvilje fremover?

- Jeg tror kanskje ikke i år, men så snart man kommer i gang igjen og begynner å få inntekter så er markedsføringen utrolig viktig for å synliggjøre produktene. Bransjen har også vært god på å omstille seg til endringene man tror blir varige, men det må også synliggjøres.

Les også:  Korona-nedgang for Visit Norway – nå skal nytt byrå få turistene tilbake til Norge

Try my hybrid:

Toyota venter fortsatt på sin første. rene elbil-modell. Men har hatt stor suksess med sin Rav4 Plug-in Hybrid og gitt den mye markedsstøtte.

Bilbransjen tråkker på gassen

Da ser bedre ut for en bransje som bil der veksten i markedsføringstrykk var på hele 28 prosent i mars isolert, til over 200 millioner kroner brutto. Her var Toyota en av annonsørene som slapp opp på bremsen og i stedet gasset på. Hele 88 prosent økte reklametrykket til Toyota i mars i år sammenlignet med mars i fjor og det sikret bilmerkevaren en plass blant «Topp 10» over landets største annonsører, ifølge Nielsen Ad Intel.

- For ett år siden var det veldig usikkert og ingen visste jo helt hvordan det skulle gå, men i løpet av noen måneder så vi at det kom til å snu og opplevde et veldig godt marked og de høyeste nivåene hva gjelder salg av ny bil og bruktbil. Folk bruker mye penger på å være i Norge og vi har merket bra etterspørsel, sier pressesjefen i Toyota i Norge, Espen Olsen.

- Har dere tråkket litt ekstra på gassen i mars?

- Det er litt tilfeldigheter hvordan dette slår, men vi har i det store og det hele hatt bra etterspørsel av vår Rav4 Plug-in Hybrid som er den mest solgte bilen i år etter Tesla, og fikk levert mange biler i mars. Vi er derfor veldig fornøyde med kvartalet,

- Kommer Toyota til å være offensive fremover når det gjelder markedsføring? 

- Vi tror det gode  markedet vil vedvare og vi har mange nye lanseringer fremover. Vi kommer til å kjøre ganske mye markedsføring.

- Kommer dere til å øke?

- Vi kommer til å følge salgsvolumene og de er på vei oppover, sier Olsen.

Her ser du landets ti største annonsører målt etter brutto medieinvesteringer før rabatter i første kvartal i 2020. Tall i MNOK. Kiwi troner på toppen og øker mest i første kvartal

Plassering Annonsør Omsetning Endring i %
1. Kiwi 234,0 +58
2. Rema 1000 164,5 - 6
3. Coop Extra 134,6 + 28
4. Spar 111,2 + 26
5. Telia 75,7 + 4
6. Coop OBS 72,9 + 6
7. Orkla Foods 66,1 - 4
8. Meny 66,7 - 4
9. Telenor 59,5 - 14
10. Power 58,5 + 4

Reiselivet skraper reklame-bunnen: - Utfordringen er å få krisekassen til å vare lengst mulig