Selger Unfold og bruker halvparten av kjøpesummen på North Alliance: - En voldsom oppside i aksjen

Thomas Høgebøl og North Alliance gjør sitt femtende byråoppkjøp. - Et av de dyrere selskapene vi har kjøpt, sier han.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Men reklameresultatene raser inn fra landets største og ledende byråer og selskaper og så langt viser svært gode tall, har grunnlegger, partner og arbeidende styreleder i North Alliance (NoA), Thomas Høgebøl, brukt starten på det nye året til å gjennomføre ett nytt oppkjøp. Det er ikke første gangen Høgebøl og NoA-konsernet, med sin finansielle partner Norvestor, gjennomfører en slik transaksjon. Kjøpet av teknologi- og designbyrået Unfold er NoAs femtende oppkjøp i løpet av de syv siste årene.

- Vi har fulgt med på selskapet helt fra starten og meldte oss på så fort vi så at modellen deres skjøt fart, sier Thomas Høgebøl i North Alliance til Kampanje.

 - Hva er prisen?

- Det er et av de dyrere selskapene vi har kjøpt. Et selskap som har vokst så mye og har 50 prosent bedre bunnlinje hvert år, det koster penger det, men jeg er helt overbevist om at det er riktig selskap for oss å kjøpe nå, sier Høgebøl.

Les også: Byrågiganten NoA øker omsetningen til 1,5 milliarder – samtidig skjer det store endringer i toppen

Her kan du se et videointervju med både Thomas Høgebøl og Unfold-partnerne Egil Stene Johansen og Kai Holmberg etter at avtalen om salg av Unfold til North Alliance var i boks. 

Alle i NoA føler de har fått en splitter ny bil i garasjen som hele familien har lyst til å låne nøklene. Thomas Høgebøl, styreleder i NoA

Ble startet Try/Apt-utbrytere for ti år siden

Unfold ble startet av seks utbrytere fra Try/Apt for ti år siden. I starten jobbet man mer i retning av å levere jobber til de store reklamebyråene og digital produktutvikling, men da Kai Holmberg kom om bord for fem år siden skjøt modellen fart ved at selskapet i større grad «ble en strategisk partner til toppledelsen i selskapene de jobber med.»

- Det lykkes du ikke med hvis du ikke er god og der er Unfold nå og det er jo der alle selskaper innenfor vår bransje ønsker å være, sier Høgebøl.  

I dag har mange av de opprinnelige utbryterne solgt seg ut på veien og noen nye har kommet inn. Av de opprinnelige gründerne er det i dag kun to av de opprinnelige partnerne som er igjen i selskapet og med Egil Stene Johansen som den største eieren med 29 prosent av selskapet. 

- Ti år alene var det nok?

- Det er jo en fin markering med tiårsjubileum nå, og at vi går inn i en ny fase. Vi har bygd opp et bra selskap og nå vil vi investere videre i å bygge opp et enda bedre selskap, sier Stene Johansen.

I pose og sekk:

Unfold-grunnlegger Egil Stene Johnasen fikk i pose og sekk fredag før helgen da han solgte byrået sitt til North Alliance og Thomas Høgebøl. Men i NoA-posen var det ikke særlig mer enn brus å feire salget med for Unfold-sjefen. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi er fornøyde med løsningen

Nylig la Unfold frem sine tall for 2020 som viste at den økonomiske utviklingen har skutt fart de siste fem årene med en gjennomsnittlig 50 prosent årlig vekst på både topp- og bunnlinje og et overskudd i 2020 på rundt 11 millioner kroner. Ingen av partene ønsker å gå ut med kjøpesummen, men dersom NoA har betalt rundt ti ganger 2020-tallene så er verdien til Unfold satt til rundt 100 millioner kroner.

- Har dere blitt rike nå? 

- Vi er i hvert fall fornøyde med løsningen vi har funnet sammen med NoA, sier Stene Johansen.

- Er det emosjonelt å selge?

- Ja, men på en god måte. Det blir en kjempespennende reise fremover, sier han.  

- Hva sier dine gamle vinner i Apt nå til at du selger til NoA? Har dere valgt side nå?

- Nei, vi har ingen fiender i Try/Apt. Vi er venner med alle, sier Stene Johansen.

- Høgebøl og Noa tok kontakt

Unfold blir dermed del av en gruppe selskaper og miljøer som teller NoA Consulting, NoA Ignite (tidligere Making Waves, red. anm.) Bold, North Kingdom, danske & Co, svenske Åkestam Holst og Anorak.  Byrået som i dag teller 30 personer jobber med blant annet OBOS, Flyr, Krogsveen, Hyre, Anton Sport, Dintero og Mestergruppen..

Flere store internasjonale og skandinaviske grupperinger har ønsket å kjøpe opp selskapet de siste årene, men NoA skilte seg ut som den klart beste og mest strategiske partneren.  

- Det var Thomas Høgebøl som tok kontakt og timingen var god. Vi har begynt å stange hodet i taket og må si nei til ganske store prosjekter og da måtte vi bestemme oss for å enten vokse veldig eller gjøre noe sammen med andre, sier Kai Holmberg, partner og strategiansvarlig i Unfold.

Holmberg sier modellen til North Alliance gjorde selskapet «veldig mye mer interessant enn de andre».  

- Vi blir med inn i et flatt, helintegrert partnerskap og selv om vi går fra å eie 100 prosent til bare å eie noen få prosenter av NoA, føler vi at vi har noe vi kan komme med og at vi kan være med på å bane veien videre, sier Holmberg.

Ser oppside i NoA-aksjen

Han mener «NoA-aksjen er attraktiv å kjøpe seg inn i.»

- Vi kan jo litt om denne bransjen her og synes ikke det er så stor risiko å kjøpe denne aksjen enn andre aksjer på gata. Vi føler det er en voldsom oppside i NoA-aksjen og vi kan også være med på å påvirke, sier Holmberg.

- Hvis Erik Braathen i Flyr spør deg om hvilket reklamebyrå han skal velge, vil du nå svare Anorak?

- Ja, det vil jeg. Det er det ikke noe tvil om. Vi vil jo spille på hele familien i Noa, sier han.  

Jeg kan ikke fortelle deg selskapsverdien til Noa i dag, men den er nok noe høyere enn Unfolds.

Salget er strukturert på vanlig måte nærmest, der NoA kjøper 100 prosent av aksjene i Unfold der oppgjøret skjer i en kombinasjon av en andel kontanter samt det faktum at Stene-Johansen, Kai Holmberg og de fem andre Unfold-partnerne får muligheten til å reinvestere penger i NoA og bli partnere i den raskt voksende kommunikasjonsgiganten. 

Høgebøl sier reinvesteringsbeløpene varierer fra selskap til selskap, men at det i snitt ligger på rundt 50 prosent av kjøpesummen.

- Reinvesteringsbeløpene deres er store, og det er en tillitserklæring. Vi synes Unfold er et fantastisk selskap og forhåpentligvis synes de at vi i NoA er ganske ålreite og ønsker å ta del i denne reisen videre. Det er dette som er vår modell og det er fantastisk gøy at den modellen står seg godt syv år senere, sier Høgebøl. 

Høgebøl sier at verdien på hans selskap også har steget etter at Norvestor kom inn på eiersiden og kjøpte ut den forrige private equity-eieren Capman. Det er på denne selskapsverdien Unfold-partnerne kjøper seg inn.

- Jeg kan ikke fortelle deg selskapsverdien til Noa i dag, men den er nok noe høyere enn Unfolds, smiler Høgebøl.   

Investerer i venture-satsing

Samtidig med oppkjøpet har NoA også bestemt seg for å investere i Unfolds venture-initiativ.

- Det er gjennom kombinasjonen av å jobbe med startups og etablerte selskaper i omstilling at vi har skapt den unike modellen vår. Vi er opphengt i risiko og forretningsstrategi på toppen av å være notorisk sluttbruker- og samfunnsfokusert i alle produktene vi utvikler. At NoA og Norvestor investerer i vår venture satsning, er en anerkjennelse som gjør at vi kan løfte arbeidet vårt ut i markedet raskere og sterkere, sier Holmberg. 

NoA er klar til å slippe hestene løs og gleder seg til å se hva Unfold får til sammen med de andre selskapene i gruppen.

- Det blir ikke mangel på samarbeid mellom Unfold og resten av selskapene i NoA. Unfold trenger mer båndbredde til å utvikle seg videre, og alle i NoA føler de har fått en splitter ny bil i garasjen som hele familien har lyst til å låne nøklene til, sier Høgebøl.

Selger Unfold og bruker halvparten av kjøpesummen på North Alliance: - En voldsom oppside i aksjen