Gikk fra 266 til 100.000 Instagram-følgere på ett år - vokste så mye at Facebook ble mistenksomme

- Kan være verdt kjempemye, eller akkurat null, mener sosiale medier-rådgiver.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

- Det siste drøye året har vi gått fra bare å være en betalingsløsning til en mer helhetlig shoppingtjeneste, sier Klarnas markedsdirektør i Norden, Thomas Elvestad, til Kampanje.

Den svenskeide betalingstjenesten Klarna hentet Elvestad fra Telenor i 2018. Klarna er nå til stede i 17 land og nesten 10 000 norske nettbutikker bruker nå deres løsninger for betaling og shopping.

Klarnas norske Instagram-konto har fått en usedvanlig vekst det siste året. Elvestad forteller at Klarna Norges Instagram-konto har gått fra 266 til over 100.000 følgere på ett år. Det gjør betalings- og shoppingtjenesten norske Instagram-konto til deres tredje største, kun slått av Klarna Storbritannia og Klarna Tyskland. Klarnas svenske Instagram-konto har til sammenligning 8900 følgere.

- Hvorfor følger 100.000 nordmenn en betalingstjeneste på Instagram?

- Det vi har fokusert på Instagram, er å gi verdi i form av eksklusive tilbud fra nettbutikkene som benytter Klarna, og inspirasjon som vi gjør mye av, innen fashion, interiør, beauty og sport, sier Elvestad.

Det handler om hvor mange du faktisk klarer å nå gjennom til i feeden, og dernest hvor mange av dem du klarer å engasjere. Astrid Valen Utvik, digitalrådgiver og foredragsholder

Gikk for fort for Facebook

Markedsdirektøren forteller at de lager innhold til Instagram og appen deres, og samtidig linker vi til nettbutikkene deres.

- For eksempel gjorde vi en «room makeover» som går på interiør, der brukerne sendte inn ønske om å gjøre om et rom, og da fikk vi mange som sendte inn bilder og ville være med. I samarbeid med interiørdesignerne dokumentere vi før under og etter, og de ga enkle tips som hva gjør man med puter, hvordan skjuler kabler også videre, sier Elvestad.

- Vi tipser da om hvor man får kjøpt produktene hos nettbutikker som bruker Klarna, fortsetter han.

Elvestad forteller at den enorme følgerveksten gikk for fort for Instagram-eier Facebook.

- Det gikk så fort at i begynnelsen at vi ble deaktivert. Så i den første perioden økte vi fra 260 til 10.000 på under en uke. Da ble vi selvsagt litt stresset når hele kontoen ble deaktivert av Facebook. Etter et døgn hvor vi tok kontakt med alle mulige som kunne hjelpe oss å fikse dette, var den heldigvis oppe igjen.

- Så Facebook trodde det var ugler i mosen?

- Ja, de trodde det var en fake bot eller noe slikt, sier Elvestad.

- Hva gjorde dere på Instagram i starten, de første ukene?

- Fra starten av hadde vi samarbeid med mange av butikkene våre. Vi hadde forskellige temaer og giveaways for de forskjellige dagene. Vi hadde et samarbeid med Cavour, en motebutikk, hvor vi delte ut et par frekke sko. Så vi hadde flere av disse og ulike samarbeid med flere butikker med bare noen dagers mellomrom. Det skjedde mye på kontoen vår på kort tid, med inspirasjon, tips og rabatter, samt give-aways.

Lager innhold:

Klarnas Instagram-konto består av både inspirasjon, rabatter, «give-aways» og samarbeid med influencere. Foto: Klarna

Brukt en halv million på medieinvesteringer

Et knippe norske influencere har figurert på Klarnas Instagram det siste året. Jan Thomas har gitt tips til antrekk, programleder Markus Bailey har gitt julegaveforslag og VGTV-profil Morten Hegseth har gitt boktips. Men Elvestad forteller at de ikke har et fast samarbeid med noen av dem.

- Nei vi har ingen faste. Da vi hadde fokus på trening og sport hadde vi med Treningsfrue. Da vi var med på Costume Awards brukte vi for eksempel Nina Sandbech, så det er fra tema til tema og etter hvem som passer inn, sier han.

- Hva er budsjettet for Instagram og hvor mye penger har dere brukt på det siste året?

- Instagram er en av flere kanaler som vi bruker, og inkluderes gjerne når vi gjør større kampanjer. Vi pleier å booste opp poster når vi har større kampanjer, og har totalt sett hatt en medieinvestering på litt over 500.000 norske kroner.

Markedsdirektøren forteller at de ikke har noen faste ansatte som utelukkende jobber med Instagram.

- Vi har ganske lenge vært et lite team med to personer i Norge. Nå har vi også ansatt Malin Gregersen. Men Instagram er bare en av flere kanaler og aktiviteter, så ingen jobber bare med dette.

Les også: Forlater Omnicom og går til Klarna: - Da muligheten dukket opp var jeg ikke i tvil

- Ikke nødvendigvis det som betyr noe

Astrid Valen-Utvik, gründer og digitalrådgiver i Valen-Utvik AS, er foredragsholder og sosiale medier-rådgiver. Hun sier følgerantallet ikke nødvendigvis er det som betyr noe.

- Hvor mye er de 100.000 følgerne verdt?

- 100.000 følgere kan potensielt være kjempemye verdt, hvis følgerne opplever at de har en relasjon til Klarna, at de vil engasjere seg i innholdet og dermed får opp Klarna-innhold ofte i feeden sin. Det kan potensielt være både merkevarebyggende og salgsutløsende, sier Valen-Utvik til Kampanje.

- Men det kan også være verdt akkurat null. For følgerantallet er ikke nødvendigvis det som betyr noe. Det handler om hvor mange du faktisk klarer å nå gjennom til i feeden, og dernest hvor mange av dem du klarer å engasjere som gjør at du bygger en relasjon til de menneskene over tid, fortsetter hun.

Klarnas siste bilde-innlegg på Instagram som ikke inkluderer en såkalt «give-away» eller konkurranse har fått rundt 220 likerklikk. Samtidig som innlegg med konkurranser har fått både tre tusen, åtte tusen og nærmere elleve tusen likerklikk.

- Hva tenker du om det tallet når de har så mange følgere?

- 200 likerklikk på 100.000 følgere er en veldig lav engasjementrate, men en kan engasjere på mer enn bare likerklikk. Det kan være poster som blir lagret, videoer som blir spilt av, kommentarer og alt mulig. Så det finnes mange måter å engasjere på. Men det å jobbe for å få en høy stabil engasjementrate er viktig, sier Valen-Utvik.

Det jobber 16 stykker i Klarna Norge i dag. Ifølge Klarna bruker mer enn 700.000 nordmenn appen deres jevnlig. Hovedkontoret er i Stockholm og selskapet har over 200.000 nettbutikker globalt, og 90 millioner kunder. Klarna ble tidligere i år ble verdsatt til 31 milliarder dollar

Gikk fra 266 til 100.000 Instagram-følgere på ett år - vokste så mye at Facebook ble mistenksomme