Saken er oppdatert med kommentar fra Ole Tom Nomeland nederst i saken.
Fredag skrev Kampanje at Norges største PR-byrå, Gambit H+K, gikk med et underskudd på 8,2 millioner kroner i 2014. Europasjef for PR-byrået H+K og styreleder i det norske selskapet, Lars Erik Grønntun, var ikke fornøyd.
- Styret besluttet å ta vesentlig større nedskrivninger enn det som tidligere har vært praksis, og det gjør at resultatet ser dårligere ut enn det den underliggende virksomheten i selskapet skulle tyde på. Samtidig legger jeg ikke skjul på at utviklingen en periode hadde vært for svak, og vi var ikke tilfredse. Vi valgte derfor i oktober å hente inn Gaute Engbakk for å gjennomføre de nødvendige endringene i vår norske virksomhet sammen med et fornyet lederteam, sa Grønntun til Kampanje fredag.
Les mer: Kraftig millionsmell for Gambit
Gikk på dagen
Det ble ikke lagt skjul på det var misnøye med den økonomiske utviklingen da Nomeland gikk på dagen i fjor og Grønntun overtok styringen inntil Engbakk begynte i oktober. Nomeland endte for øvrig opp hos rivalen First House tidligere i år.
- Det var nødvendig med noen tøffe grep, men nå går det i riktig retning, sa hans etterfølger, administrerende direktør Gaute Engbakk i Gambit H+K, til Kampanje.
Nå bryter Nomeland tausheten. Han misliker at han får skylden for de svake økonomiske tallene.
- Fikk ikke tillit
Nomeland mener tallene ville sett annerledes ut om han hadde fortsatt som Gambit-sjef.
- Etter å ha gjennomført kostnadskutt og nedbemanning, styrte jeg mot nullresultat i 2014. Men jeg måtte gå før planen var fullført. De fire første månedene i fjor er mitt ansvar. Etter dette synes jeg det er rimelig at det nye regimet tar ansvar for resultatene selv, sier Nomeland til Kampanje.
Han forteller at Gambit under hans ledelse var i gang med omstilling etter flere år med pene resultater:
- Etter å ha vokst i rekordfart og levert 45 millioner kroner i overskudd gjennom mine tre år ved roret, trengte vi å gjøre en del endringer. Målet var å rydde, omstrukturere og rigge oss for den nye konkurransen i markedet. Fra siste kvartal 2013 og frem til jeg gikk av i mai 2014, kuttet vi kostnader og tok ned staben med drøyt 15 årsverk. Men jeg fikk dessverre ikke tillit til å gjennomføre resten av snuoperasjonen på min måte, sier Nomeland.
- Det er ikke fair
Han hevder det utløste hans fall i PR-byrået,
- Konsekvensen ble at jeg forlot skuta. Deretter fikk andre personer muligheten til å gjøre jobben slik de selv ønsket. No hard feelings her i gården for dette, slik er bare spillets gang. Men da kan man ikke forklare alt med disposisjoner gjort under min ledelse. Det ble brukt som begrunnelse i fjor - og nå gjentas det igjen i år. Det er rett og slett ikke fair, sier Nomeland, som viser til uttalelser Grønntun kom med i et intervju med Kampanje da nyheten om at Gaute Engbakk ble ny sjef ble kjent:
- Vi hadde en ekspansjon og en overkapasitet som vi har tatt noe ned. Vi er blitt færre hoder. Noe er naturlig avgang der medarbeidere ikke er blitt erstattet, men turn over koster alltid penger, sa Grønntun til Kampanje i fjor høst.
- Dessuten har det vært dårlig styrte prosjekter for kunder der vi har lagt inn vesentlig mer tid enn det vi kan regne med å få betalt for. Dette må skrives av. Jeg har sett behov for å rydde skikkelig opp i det og det er blitt gjort. Nå er turn over under kontroll og vi har en fakturering som er på vei oppover igjen, sa Grønntun.
- Ville aldri tillatt røde tall
Nomeland har en helt annen versjon av hans tid i sjefsstolen:
- Jeg hadde ryddet opp, lagt opp en ny plan og styrte mot et nullresultat i fjor. I regnskapet for året før ble det rapportert 14,3 mill i driftsoverskudd. Allerede da kunne man tatt større tapsavsetninger. Men det ble av internpolitiske konsernhensyn ikke gjort. Alle som skjønner seg litt på regnskap, vil forstå at resultatene for 2013 og 2014 må sees i sammenheng. De som kjenner meg vet at jeg aldri ville tillatt å kjøre 2014 med røde tall, dersom alt var opp til meg. Da hadde jeg heller levd godt med et noe lavere overskudd året før, sier Nomeland til Kampanje.
Les mer: Rekordår for PR-kjempe
Les mer: Nomeland blir First House-partner
Grønntun: - Lederskifte skjer ikke uten grunn
Lars Erik Grønntun er utenlands og sier til Kampanje at han ikke kan kommentere utspillet fra Nomeland i detalj.
- Vi inngikk en sluttavtale med Ole Tom og jeg ønsker å overholde denne og ikke gå for mye inn på bakgrunnen for hans avgang. Vi hadde mange gode år sammen, selv om avslutningen ble litt abrupt. Men det sier seg selv at et lederskifte som dette ikke skjer om det ikke er nødvendig, sier Grønntun til Kampanje.
Han henviser videre til finansdirektør i Hill+Knowlton Strategies' EMEA-region, Rune Wilhelmsen.
- Reduserer overskuddet vesentlig
Wilhelmsen mener tallene Nomeland oppgir er feil.
- På grunn av sluttavtalen kan jeg ikke gå i detaljer på hvorfor han sluttet, men jeg må få korrigere noen faktafeil. For det første var det syv personer som sluttet i perioden han henviser til - ikke 15 årsverk. I tillegg er tallene han oppgir for reel overskudd i perioden 2011-2013 feil. I utgangspunktet var dette bokført til 31,7 millioner kroner, men så har vi da også måttet ta nedskrivninger for de årene som treffer resultatet fra i fjor. De nedskrivningene reduserer overskuddet vesentlig. I realiteten er 2014 et bedre år og de to foregående svakere. Jeg er enig med Nomeland i at disse bør sees i sammenheng, sier Wilhelmsen til Kampanje.
- Faktum er at det siden 2012 ble bygget opp overkapasitet i selskapet, og lønnsomheten ble gradvis svakere. Flere må ta ansvaret for dette. I tillegg ble det i 2014 gjort endringer i den interne regnskapspraksisen i H+K, og dermed måtte vi ta ganske store nedskrivninger. Uten de nedskrivningene ville 2014 totalt sett endt i pluss, legger Wilhelmsen til.
- Blanke ark i 2016
Først neste år er Gambit ferdig med nedskrivningene, ifølge finansdirektøren.
- Gambit har måttet ta noen nedskrivninger også i år for å komme helt i mål med overvurdert balanse. I 2016 er målet å begynne med helt blanke regnskapsark, og levere god lønnsomhet uten nedskrivninger som tynger et ellers ganske godt resultat, sier Wilhelmsen.
Nomeland kommenterer tilsvaret fra Wilhelmsen og Gambit og H+K slik:
- Wilhelmsen sier at jeg ikke har oppgitt korrekte tall – og at reelt resultat var 31,7 millioner kroner i min periode. Det er egnet for å skape misforståelse. Han oppgir her resultat etter skatt. Dette er også et tall som ligger i bøkene – men dette er aldri det tallet vi noen gang har brukt som sammenligning og/eller i offentliggjøringer. De tallene Gambit, andre byråer og medier har referert i alle år, er de tallene jeg har oppgitt – altså et overskudd på ca. 45 millioner, sier Nomeland.
Kommentér