2014 ble et turbulent år for Norges største PR-byrå. Gambit H+K og leverer et underskudd på hele 8,2 millioner kroner. Våren 2014 gikk daværende toppsjef Ole Tom Nomeland av som Gambit-sjef og det ble ikke lagt skjul på det var misnøye med den økonomiske utviklingen. Nomeland endte for øvrig opp hos rivalen First House tidligere i år. Han ble erstattet av Gaute Engbakk, som var toppsjef i Creuna før han hadde et kortvarig opphold i Amedia.
- Det var nødvendig med noen tøffe grep, men nå går det i riktig retning, sier administrerende direktør Gaute Engbakk i Gambit H+K til Kampanje.
Omsetningen for 2014 var på 116,8 millioner kroner, en nedgang på 16 prosent sammenlignet med året før. Gambit har aldri levert et så dårlig årsresultat siden oppstarten på 90-tallet.
20 gikk - har ansatt 17 nye
Den økonomiske utviklingen førte til større utskiftninger i PR-byrået. Siden 2014 har om lag 20 ansatte sluttet i Gambit.
- Det var ikke en nedbemanning med oppsigelser, men vi har gått fra 90 til 70 ansatte over halvannet år gjennom naturlig avgang. Vi sørger nå for å ha en god drift og det har vi. Vi har fått inn mange nye oppdrag, både fra nye og eksisterende kunder. Nå har vi mye å gjøre igjen og har derfor hentet inn 17 nye ansatte, mange av dem er seniorrådgivere. Nå sprer vi rekrutteringene over tid for ikke å gjøre feilen som noen byråer har gjort før, å ansatte for mange samtidig. To tredeler av de nye har begynt og så kommer resten senere i høst. Vi kommer ikke til å la vekst gå ut over å levere godt og levere det som ikke så mange andre byråer kan, og vi kommer til å ha sunn drift fremover, selv om også 2015 blir preget av engangseffekten i nedskrivningene, sier Engbakk til Kampanje.
- Dårlig styrte prosjekter
Da styreleder Lars Erik Grønntun i fjor høst hentet Engbakk fra Amedia, kunne Grønntun fortelle til Kampanje at PR-byrået måtte trimmes tilbake til matchvekt.
- Vi hadde en ekspansjon og en overkapasitet som vi har tatt noe ned. Vi er blitt færre hoder. Noe er naturlig avgang der medarbeidere ikke er blitt erstattet, men turn over koster alltid penger, sa Grønntun til Kampanje.
- Dessuten har det vært dårlig styrte prosjekter for kunder der vi har lagt inn vesentlig mer tid enn det vi kan regne med å få betalt for. Dette må skrives av. Jeg har sett behov for å rydde skikkelig opp i det og det er blitt gjort. Nå er turn over under kontroll og vi har en fakturering som er på vei oppover igjen, sa Grønntun.
Les også: Engbakk blir Gambit-sjef
Les også: Tøffe kutt i Gambit
Nå oppsummerer han det trøblete fjoråret slik:
- Styret besluttet å ta vesentlig større nedskrivninger enn det som tidligere har vært praksis, og det gjør at resultatet ser dårligere ut enn det den underliggende virksomheten i selskapet skulle tyde på. Samtidig legger jeg ikke skjul på at utviklingen en periode hadde vært for svak, og vi var ikke tilfredse. Vi valgte derfor i oktober å hente inn Gaute Engbakk for å gjennomføre de nødvendige endringene i vår norske virksomhet sammen med et fornyet lederteam, sier Grønntun, som var med å starte selskapet på midten av 90-tallet og ledet det frem til 2011. Siden da har han vært Europa-sjef og nå styreleder for det norske selskapet.
- Vil flytte bransjen
Engbakk sier dette om de dårlige styrte prosjektene som har kostet byrået dyrt:
- Det er flere grunner til at det ble slik. I en periode bygget vi overkapasitet, samtidig fikk ikke selskapet fakturert for all jobbingen man utførte for kundene av ulike grunner. Min jobb i Gambit er todelt: Det ene er å snu selskapet og skape lønnsomhet og skape en plattform for videre vekst. Den andre jeg motiveres av er å flytte bransjen. Bransjen har i mange år gjort det samme, men nå kommer det krefter fra konsulentbransjen og den mer kreative delen av bransjen. Det skaper endringer, sier Gambit-sjefen til Kampanje.
Tok store avskrivninger
Gambit Hill+Knowlton Strategies er eid av WPP, som er børsnotert i New York og London. På grunn av en innstramming av regnskapspraksis i det internasjonale selskapet, måtte Gambit ta større nedskrivninger enn vanlig i 2014 – noe som har bidratt vesentlig i å svekke resultatet.
Uten de ekstraordinære nedskrivningene ville byråinntekten havnet rett under 100 millioner kroner, altså like under 2013-nivå, og resultatet ville vært i pluss, forteller Gaute Engbakk. Å bedre driften ble viet mye oppmerksomhet i andre halvdel av 2014 og første halvår i 2015.
- Selskapet har vist forbedret utvikling etter de grepene vi har tatt, og første halvår i år ser vi at Gambit leverer underliggende lønnsomhet. Ikke minst ser vi at vi har den beste utnyttelsesgraden på rådgiverne våre noensinne denne våren, et tydelig signal om at selskapet er på rett spor igjen, sier han.
Les også: Holder unna for PR-konkurrentene
Kommentér