Tirsdag kveld braker første delfinalie i årets utgave av Eurovision Song Contest løs, direktesendt fra Torino i Italia på NRK1 21.00.
Årets norske bidrag er Subwoolfer, bestående av de maskerte ulvene «Jim» og «Keith», med låta «Give That Wolf A Banana».
President i MGP-klubben, Morten Thomassen, mener at interessen for de maskerte herrene er høy og at anonymiteten snakkes mye om.
- Man snakker om det musikalske også, men man får et ekstra samtaleemne. Samtidig er dette et år med veldig mange nedstemte ballader. Her står Norge ut som noe gøy, morsomt og oppløftende. Ulvene er virkelig med på å løfte partyfølelsen på en lørdag med denne låta, sier Thomassen.
Mindre omtale og mindre Facebook-engasjement
Selv om MGP-fanklubben opplever mer engasjement, viser imidlertid tall fra Retriever at pressen er langt mindre interessert i å skrive om årets norske vinnere, enn fjorårets vinner Tix.
Mens Tix ble omtalt 1401 ganger fra 1. januar til 1. mai i fjor, har Subwoolfer kun blitt omtalt 510 ganger i samme periode i år.
Også Keeino, som vant for to år siden, fikk større pressedekning enn årets vinnere. De ble omtalt 610 ganger mellom 1. januar og 1. mai i 2019.
- Vi har også undersøkt engasjementet den redaksjonelle omtalen av de tre genererte i de respektive årene. Her måler vi antall delinger av nettartikler om artistene, samt likes, reaksjoner og kommentarer under de delte artiklene. Alt på Facebook, sier analysesjef Guro Lindebjerg i Retriever.
Mens Tix troner øverst med 662.000 Facebook-interaksjoner, følger Keiino etter med 264.000 Facebook-interaksjoner. Til sist kommer Subwoolfer med 102.000 interaksjoner.
- I sum ser vi at Subwoolfer både ser ut til å få mindre oppmerksomhet i de redaksjonelle spaltene, men også - og kanskje viktigere - mindre engasjement blant folket, sier Lindebjerg.
Subwoolfer har fått lavere omtale enn det Tix og Keino, som vant i 2021 og 2019, gjorde. Engasjementet er også lavere i befolkningen, ifølge Retriever. Foto: NRK
- Setter noen begrensninger
Stig Karlsen er prosjektleder for Melodi Grand Prix i NRK. Han mener det er vanskelig å overgå egne tall hvert år.
- Interessen for MGP og Eurovision er alltid eksplosiv, men det er naturlig at tallene vil svinge noe fra sesong til sesong. Vi er vår største konkurrent, og vi kan ikke slå rekorder hvert år. MGP og Eurovision hadde ekstremt høye omtaletall for 2019 og 2021. Det er tøff konkurranse, sier Karlsen, som mener interessen for Subwoolfer likevel er svært stor.
- «Give That Wolf A Banana» har allerede åtte millioner streams på Spotify, og platinatroféet er allerede i havn. På Youtube er de sett mer enn fem millioner ganger, og tallene øker i takt med at Eurovision nærmer seg.
- Vanligvis er Eurovision-artistene mye i media. Hvordan opplever dere at interessen er fra journalister og mediehus, nå som de er maskerte?
- Masker og mystikken som følger et slikt konsept er gull verdt, og spennende å jobbe med. Det følger naturligvis med noen utfordringer når artistene ikke kan vise seg eller snakke, og det setter noen begrensninger til hva og hvor mye de kan være med på. Det kan også være svaret på noe av ditt spørsmål vedrørende omtaletall, sier Karlsen.
- Når Subwoolfer derimot dukker opp, lager de mye leven og positiv støy som har vist seg å være svært effektivt, legger han til.
Les også: Christian Strand tar 17. mai-pause – slik blir årets festsending på NRK
- Jobber intenst med å skape blest
NRKs MGP-sjef forteller at de har jobbet intenst med å skape blest om Subwoolfer og deres artist i Europa.
- Mye av vårt arbeid retter seg for øyeblikket mot internasjonale medier, sosiale medier og en rekke fangrupper. Dagene fylles med intervjuer og innholdsproduksjon. Nå ser vi frem til norske mediers ankomst til Torino for å ta del i festen, til glede for det norske publikumet, fortsetter han.
Ifølge Karlsen opplever de «ville tilstander» rundt Subwoolfer i Italia.
- Lørdag fylte de Torino's største torg med hundrevis av dansende fans. Søndag har de deltat på åpningsseremonien og rød løper. Norge er godt posisjonert for å kunne hevde seg høyt under årets Eurovision, og hvem vet. Kanskje kan det gå helt til topps.
Han vil hverken bekrefte eller avkrefte om Subwoolfer kommer til å avsløre identiteten sin i finalen.
- Subwoolfer er svært uforutsigbare og full av overraskelser, så hvem vet hva som skjer?
VG Rampelys: - God trafikk
Nyhetssjef i VG Rampelys, Marcus Husby, opplever at leserne er nysgjerrige på de anonyme artistene.
- Eurovision og Melodi Grand Prix vil alltid være en «snakkis» for VG-leseren. Interessen er nok størst like før - og under - finalene. Men nyhetssakene vi har hatt rundt Subwoolfer har også hatt god trafikk frem til nå, sier Marcus Husby i VG.
- Opplever dere at leserne blir mer eller mindre engasjert av at artistene i Subwoolfer er anonyme?
- Det er ikke noen tvil om at «Maskorama»-effekten trekker lesere. Men vi dekker Eurovision-artistene på ordinært vis - med eller uten snute. For oss er det viktigst å være først og best på nyhetene under Eurovision - ikke nødvendigvis sirkuset rundt, sier han.
Rampelys-sjefen legger til at mye av mystikken rundt duoen har forsvunnet etter at de dokumenterte at bilene til to popstjerner stod parkert utenfor Telenor Arena tidligere i år.
- Men vi føler jo ikke akkurat at de er så anonyme lenger. Tidligere i år hadde vi en større sak om bilene til artistene Gaute Ormåsen og Ben Adams som sto utenfor Telenor Arena - der Subwoolfers spilte inn video - og jeg sitter ikke igjen med et inntrykk av at mange spekulerer like mye om hvem som er bak maskene etter den nyhetssaken.
Morten Thomassen i den norske MGP-klubben legger til at det er tradisjon for masker i Eurovision-sammengeng. Han påpeker at finske Lordi vant Eurovision ikledd masker.
- Det er dette som er en del av galskapen til Eurovision. Dette er litt på siden av det meste. En del av Eurovision-universet er at man får levert litt uvanlige ting, avslutter Thommesen.
Kommentér