Journalist og forfatter Guro Hoftun Gjestad hadde sin siste arbeidsdag i VG etter 19 år i fjor. Nå tar hun et offentlig oppgjør med alt det hun opplevde i sine nesten 20 år i mediehuset, som hun skriver gjør henne både trist og sint, selv om det ikke rammet henne direkte.
I et lengre innlegg på Facebook skriver hun at hun tror «absolutt alle» visste om konkrete eksempler på grove overgrep, men at lite ble gjort med dem. Guro Hoftun Gjestad har godkjent at Kampanje siterer fra dette innlegget.
«Jeg er derfor glad for at toppledelsen, ved Gard Steiro, sier unnskyld i denne kommentaren. Men beklagelsen kommer altfor, altfor sent. Det er blitt ventet i 10-15 år, minst, på en unnskyldning som dette», skriver hun.
I mellomtiden mener hun kvinner har blitt utsatt for både seksuell, fysisk og psykisk trakassering.
«Disse historiene og håndteringen av dem, har gjort det farlig for noen få, ubehagelig for mange, og utrygt for alle kvinner i VG: For med hvilket blikk blir du betraktet? Blir du sett på som journalist og kollega, eller utelukkende som kvinne med kjønnsorgan og pupper? Er du tagbar eller uinteressant? Blir du beskyttet om noe skjer deg? Blir du hørt om du varsler? Og hva med sommervikarene og praksisstudentene, hvem tar ansvar for dem? Hvilke erfaringer kommer de til å sitte igjen med når engasjementet er over?» skriver hun videre.
Les svaret fra tidligere sjefredaktører i VG lenger ned i saken.
Takker Steiro
Overfor Kampanje legger Hoftun Gjestad vekt på at hun setter stor pris på beklagelsen fra nåværende sjefredaktør Gard Steiro.
Overfor Kampanje legger Hoftun Gjestad vekt på at hun setter stor pris på beklagelsen fra nåværende sjefredaktør Gard Steiro.
- Jeg vil understreke at jeg er utrolig takknemlig for at Gard Steiro sier unnskyld. Jeg vet at det er veldig viktig for mange. Jeg har full tillit til at han og resten av ledelsen tar dette på dypeste alvor, går inn i de gamle historiene som virvles opp og lærer av det, sier Hoftun Gjestad til Kampanje.
- Hvorfor skriver du likevel at beklagelsen kommer for sent?
- Det er ledere lenge før Gard Steiro som burde ha tatt tak i dette. Det er kjempebra at han beklager for tidligere ledelse, men det er mange som burde ha vist at de tok dette på alvor og tatt grep. Derfor er det bra at Gard Steiro ser det og gir den anerkjennelsen til alle de kvinnene som har vært utsatt for alle de mennene.
- Kunne ha hindret dette
Hoftun Gjestad hadde 19 år bak seg i VG da hun sluttet i fjor. Hun synes det er synd at det skulle ta så mange år før debatten ble løftet opp til dette nivået.
Hoftun Gjestad hadde 19 år bak seg i VG da hun sluttet i fjor. Hun synes det er synd at det skulle ta så mange år før debatten ble løftet opp til dette nivået.
- Man hadde hatt mulighet til å ta tak i dette tidligere og hindre at en sånn kultur fikk lov til å vokse frem.
- Merker du noen bedring i løpet av årene dine i VG?
- Bedringen er at jeg som kvinne blir eldre, mine nærmeste blir eldre, og da avtar tafsing og tafsehistoriene, men det betyr ikke at dette blir bedre. Når det kom til å ta dette på alvor i ledelsen, merket jeg bedring ved at kjønnsbalansen i ledergruppa ble styrket.
Saken fortsetter etter bildet.
Sier unnskyld: - Jeg har behov for å stille meg bak unnskyldningen Gard Steiro kommer med, sier Bernt Olufsen (til venstre). Her med sin arvtaker Torry Pedersen da de begge jobbet i VG. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.
Olufsen: - Leit
Sjefredaktør i VG fra 1994 til 2011, Bernt Olufsen, sier til Kampanje at han stiller seg bak Steiros unnskyldning.
- Jeg har fulgt med på det som har kommet frem i offentligheten, og åpenbart finnes det også i VG eksempler på ukultur og seksuell trakassering. Forhåpentligvis vil flere komme frem med sine erfaringer. Det er leit at noen kollegaer føler seg utilstrekkelig ivaretatt av ledelsen og organisasjonen, og jeg har behov for å stille meg bak unnskyldningen Gard Steiro kommer med på vegne av VG, på en annen side føler jeg meg ikke delaktig i å skape den arbeidshverdagen som har blitt beskrevet, sier Olufsen til Kampanje.
Olufsen forteller at han i sine 17 år som ansvarlig redaktør har håndtert «et lite antall saker av varierende alvorlighetsgrad».
- Disse sakene har fått en tydelig avklaring og konsekvens. Det har vært fra formell irettesettelse til avsettelse av ansettelsesforhold. Det er selvsagt beklagelig at noen saker har tatt for lang tid, men arbeidsrettslige forhold kan også være komplisert å avklare.
- Burde du ha kommet med en unnskyldning på et tidligere tidspunkt?
- Jeg har håndtert de saker jeg har vært klar over og de har fått tydelige konsekvenser. Det er vanskelig å gi uttrykk på et tidligere tidspunkt for konkrete saker som nå kommer frem, med det massive uttrykk som denne problemstillingen nå får. Jeg stiller meg bak unnskyldningen som har kommet fra VGs side i denne sammenheng.
Kampanje har også bedt om en kommentar fra styreleder i VG, Torry Pedersen, som var sjefredaktør fra 2011 til januar i år.
- #Metoo har til fulle dokumentert at omfanget av uakseptabel opptreden, og underrapportering av denne addferden, er omfattende. Det er all grunn til å tro at dette kan ha vært tilfelle også i VG. I min periode som toppleder fra 2011, har alle saker som har kommet til min kunnskap, blitt tatt tak i, skriver Pedersen i en tekstmelding til Kampanje.
- Skummelt å stikke hodet ut
I timene som har gått etter at hun la ut innlegget, har Hoftun Gjestad fått mange støttende kommentarer.
- Jeg er utrolig takknemlig for all støtte jeg har fått både i og utenfor VG, for det er skummelt å stikke hodet ut.
Guro Hoftun Gjestad er i dag frilanser, forfatter og foredragsholder.
Kommentér