Facebooks sensur av det historiske bildet av den nakne, brannskadde jenta fra Vietnamkrigen har skapt debatt i Norge de siste ukene. Forfatter og journalist Tom Egeland postet i forrige uke det berømte krigsbildet for å teste Facebooks håndheving av nettstedets restriktive linje når det gjelder nakenhet. Bildet ble slettet og da startet bråket. Bildet viser en ni år gammel jente, Kim Phuc, som flykter naken nedover en vei etter et amerikansk napalmangrep. Bildet ble slettet og . Fredag fikk saken betydelig internasjonal oppmerksomhet da Aftenposten ryddet hele forsiden til et refsende og personlig brev fra avisens sjefredaktør til Facebook-sjef Mark Zuckerberg, og statsminister Erna Solberg fulgte opp med å poste det omstridte bildet på sin Facebook-side.
Saken engasjerer Medie-Norge. Norges største mediekonsern Schibsted, som blant annet eier Aftenposten, kaller Facebooks sensur et angrep på demokratiet og ytringsfriheten.
Norsk Redaktørforening (NR) har kontaktet internasjonale presseorganisasjoner i håp om å legge press på Facebook, mens Norsk Presseforbund mener nå at oljefondet må vurdere sine investeringer i Facebook.
Les også: Slik har Hansens brev til Facebook-sjefen spredt seg i verden
Les også: Facebook svarer: - Vår løsning vil ikke alltid være perfekt
- Blir ikke spesielt godt belyst av Hansen
Venture Factory-gründer Even Aas-Eng er tidligere digitaldirektør i McCann og Dagbladet. Han mener en viktig debatt har sporet helt av i løpet av dagen.
- Dette er en interessant debatt som nå føres på feil premisser. Alle er enige om at det er sunt med et regelverk som hindrer publisering av nakenbilder av barn. Alle er enige i at akkurat dette bildet ikke er barnepornografi. Men er det ønskelig med skjønnsmessige vurderinger av problemstillinger som dette - og hvordan kan det eventuelt gjøres? Det er en kompleks problemstilling som ikke blir spesielt godt belyst i Espen Egil Hansen leder, sier Aas-Eng til Kampanje.
Han mener Aftenposten og norske medier har misforstått når de hudfletter Facebooks sensur.
- Dette dreier seg ikke om et ønske fra Facebook om å sensurere Aftenposten eller Egeland. De håndhever et regelverk som kanskje ikke fungerer ideelt - men personlig håper jeg de heller stopper et nakenbilde av barn for mye enn ett for lite. Det finnes nærmere to milliarder redaktører på Facebook, og jeg tror alle er glade for at de har et rigid rammeverk å forholde seg til akkurat på dette feltet.
Blir provosert av Ryssdal
Facebooks bildesensur er et angrep på ytringsfriheten og demokratiet, mener Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal. Han kommenterte fredag Facebooks fjerning av Nick Uts verdenskjente bilde.
- Det er åpenbart at vi er svært kritiske til at Facebook prøver å stoppe Aftenposten fra å publisere ett av de viktigste fotografiene i vår tid, sier Ryssdal.
Aas-Eng reagerer.
- Det er relativt spesielt at konsernsjefen i Schibsted, som etter eget utsagn befinner seg i en "krig" med Facebook, benytter anledningen til å stå opp for ytringsfrihet og demokrati. Sosiale medier med Facebook i spissen er det beste som har skjedd ytringsfriheten siden Gutenberg, og jeg vil ikke tilbake til en tid hvor produksjon og distribusjon av innhold var forbeholdt Schibsteds redaktører, sier gründeren.
- Aftenposten sitter med skjegget i postkassa
I Dagbladets mediehus på Hasle er det ikke alle som vil være med i jubelkoret for Aftenposten og Espen Egil Hansen.
- Den lemfeldige og umusikalske slettingen er et infrastruktur-problem. Internasjonale tech-giganter har en forretningsmodell som er basert på at det fjerner behovet for mange og lokalt ansatte. Facebook har rett og slett ikke mulighet til, og foreløpig ingen ambisjoner om, å ha oversikt over alt innholdet, skriver politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet i en kommentarartikkel Dagbladet.no har publisert på topp i ettermiddag.
- Her sitter Aftenposten med skjegget i postkassa. Mens de har sterkt begrenset sine kommentarfelt, har Dagbladet har lagt ned sine, fordi det er ressurskrevende å moderere. Vi har overlatt dette til Facebook. Mediene vet altså godt hvor vanskelig det er å holde kontroll på den villstyrlige debatten på nett, og hvor mye ressurser det kreves for å ta gode avgjørelser, skriver Ramnefjell.
- Schibsteds manøver er frekk
Han skriver videre at sletting av Vietnamkrig-bildet på Facebook ikke er Aftenposten, og deres eierselskap Schibsteds, største problem.
- Deres problem er at forretningsmodellen deres ikke er kompatibel med Facebook, skriver Ramnefjell, som kommer med ramsalt kritikk av Schibsted.
- Schibsted har i en stund argumentert for at Facebook ødelegger landet, og må overvinnes. De vil starte en egen, nasjonal plattform. Der vil de ha mediehusenes innhold, og kontrollere det og annonsesalget sjøl. Dagbladets stoff vil de sikkert også ha. Schibsted vil ha makta. De som forsøker å være uavhengige i dette ugjestmilde landskapet, blir nærmest framstilt som landsforrædere, skriver Ramnefjell.
- Schibsteds manøver er både frekk og urealistisk, slår Ramnefjell fast.
Kommentér