Etter å ha jobbet med content marketing i en årrekke, har gründerne Christian Enger og Björn Audunn Blöndal nå etablert Pressworks, en tjeneste som skal gjøre hverdagen enklere for frilansjournalister.

Pressworks er en portal hvor frilansere kan selge stoff de har laget, eller ta skriveoppdrag fra mediehus eller kommersielle aktører.

Både Enger og Blöndal har bakgrunn fra mediebransjen, og tidligere jobbet for mediebedrifter som Aller og TV 2. Begge sluttet i sine stillinger i 2008 for å jobbe som selvstendige konsulenter, kort tid etter ble ideen om å lage Pressworks født.

- Vi hadde lyst til å satse på salg av redaksjonelt stoff allerede i 2008, men vi opplevde ikke at det var så mange som var interessert i det akkurat da, så vi bestemte oss for å gå en litt annen vei, sier Enger til Kampanje.

Gründerne etablerte content marketing-byrået Bonzaii for å tjene penger til å finansiere Pressworks. I dag har selskapet ti ansatte, og er tilknyttet flere frilansere. I 2014 ble 51 prosent av selskapet kjøpt av Egmont. Omsetningen i 2015 var på 10,3 millioner, en vekst på to millioner fra 2014. Til tross for omsetningsveksten, endte resultat før skatt opp med et underskudd på drøye 200.000 kroner. 

- Startet Bonzaii for å finansiere Pressworks
Etter å ha jobbet med content marketing i åtte år, mener Enger og Blöndal tiden er inne for å satse på redaksjonelt stoff.

- Den ideelle kunden for Pressworks-konseptet er en kunde som har et vedvarende og stort behov for varierende innhold. Eksempler er konsern som Aller, Egmont eller Schibsted. I dag har vi en håndfull oppdragsgivere, men jobber med å få flere på plass, sier Enger.

- Hvorfor satser dere nå på redaksjonelt stoff, kunne dere ikke bare spunnet videre på innholdsmarkedsføring?

- Bonzaiis oppgave var å få inn penger til å etablere Pressworks.  Selv om vi har jobbet med content marketing en stund, er vi journalister, og presseetikken og Vær Varsom-plakaten sitter litt i ryggmargen, det kanskje det som ligger hjertet nærmest, sier han videre.

- Hvorfor er det viktig for dere å formidle redaksjonelt stoff?

- Det er ikke viktig å jobbe med redaksjonelt stoff, vi har laget et verktøy som gjør at det blir enklere å omsette kvalitetsstoff. Det er store mengder journalister sitter arbeidsledige, og det er mange gode penner som bør få lov til å skrive. Om vi kan lage et verktøy som gjør det enklere for flinkere journalister å selge godt stoff, og for mediehus å kjøpe, er alle tjent med det.

Tar 15 prosent av alle transaksjoner
Gründerne forteller at det er rundt 30 frilansere som jobber for selskapet i dag.

- Alle som ønsker å være en del av tjenesten må sende inn arbeidsprøver som leses og kvalitetssikres av oss.

- Hvordan tjener dere penger, går det av potten til frilanserne?

- For oss er det viktig at vi er transparente, så vi er åpne om at vi tar 15 prosent av alle transaksjoner. Dersom du er oppdragsgiver oppgir du budsjettet ditt for et prosjekt, og frilanseren ser summen minus 15 prosent. Det som skjer da er at oppdragsgiveren betaler den summen som er bestemt, og frilanseren sier ja til å gjøre oppdraget for den summen som er oppgitt. Det er forretningsmodellen i tjenesten.

Frilansere kan også selge innhold gjennom tjenesten.

- Prisen som vises for oppdragsgiveren er 15 prosent høyere enn det frilanseren ber om, slik at han eller hun får den summen som er satt for oppdraget, og oppdragsgiver betaler det som er oppgitt. Det er ingen overraskelsesmomenter.

- Hvis man er etablert frilanser, hvorfor skal man da knytte seg til deres tjeneste når dere tar 15 prosent av inntektene?

- Kanskje det ikke er riktig for den frilanseren å gjøre det. Det er riktig for de som ønsker mer jobb og å få tilgang til større markeder. Om du har fullbooket kalender og gjør det bra kan du fortsette med det, det viktigste vi tilbyr frilanseren er et sted å selge stoff og et sted å få flere oppdrag.

Flere satser på digitale markedsplasser for journalistikk
Bozaii-gründerne er ikke alene om å skape nye, digitale markedsplasser for journalistikk. For tre år siden sluttet de to kommunikasjonsrådgiverne Jorunn Flydal og Henriette Hedløv i Geelmuyden.Kiese for å etablere selskapet Medialounge.

Les mer her: Vil bygge nytt «content marketing»-marked

Medialounge er et teknologiselskap som leverer en tjeneste for gjenbruk av opphavsrettslig beskyttet journalistikk. Selskapet har avtaler med store, internasjonale mediehus som Financial Times, The New York Times, Fast Company, INC, Bloomberg og Forbes.

- Eksklusive avtaler med ledende internasjonale medier integrert i plattformen gjør at våre kunder, både redaksjonelle og kommersielle, enkelt kan få bruksrett til å gjenbruke kvalitetsjournalistikk i egne eksterne kanaler, sier Jorunn Flydal, en av gründerne, til Kampanje.

Det redaksjonelle stoffet kundene har tilgang til gjennom plattformen kan gjenbrukes av både redaksjoner i etablerte mediehus og på merkevarepublisister sine kanaler. Medialounge lanserte nylig tjenesten Contentlounge som er skreddersydd for merkevarer og deres innholdssatsinger.

- Tror du vi kommer til å se flere gründere som satser på stoffgjenbruk fremover?

- Vi er den første aktøren i Europa med en slik tjeneste. Når man forvalter opphavsrett krever det kontroll på kjøpere og hvor stoffet publiseres. Det gjør plattformen vår. Syndikatene ønsker ikke å overlate forvaltning av opphavsrett til mange aktører, men det vil imidlertid ikke si at det ikke vil komme andre aktører med noe tilsvarende.