Kampanje meldte i ettermiddag at ledelsen i Dagbladet vil ty til oppsigelser under nedbemanningen. Årsaken er at for få ansatte har søkt på tilbudet om sluttpakker. Mediehusets ledelse har innvilget 26 sluttpakker og dermed gjenstår 22 årsverk før Dagbladet er i mål med kuttene.
- Vi har hatt og har fortsatt en ambisjon om å avslutte prosessen innen 20. juni. Vi må nå forberede styrt nedbemanning. Sånn er det, sier konsernsjef Tore Stangebye til Kampanje.
- Uopprettelig skade på Dagbladets DNA
Dermed skal Dagbladet for første gang på lenge si opp ansatte. Leder i redaksjonsklubben, Harald S. Klungtveit, reagerer sterkt. Han beskriver planene om oppsigelser som «panikkartet» og mener kuttene vil gå på kvaliteten løs.
- Nesten 20 journalister har i dette regnskapsåret frivillig inngått sluttavtaler eller er på vei ut. Bare det vil ramme kvaliteten og planlagte satsinger i mediehuset. At ledelsen vil gå til ytterligere masseoppsigelser i redaksjonen virker nærmest panikkartet. Det finnes ingen utredning bak denne planen for redaksjonens del. Ledelsen ser ikke ut til å ha satt seg inn i konsekvensene av nedbemanningen. De har tegnet et tydelig bilde for andre yrkesgrupper, men vi i redaksjonen har etterlyst kalkyler og planer for den videre satsingen redaksjonelt. En konsekvensutredning for redaksjonen mangler helt. Om oppsigelsene blir gjennomført vil det gjøre uopprettelig skade på Dagbladets DNA, sier Klungtveit til Kampanje.
Etter det Kampanje forstår vil over halvparften av de 22 gjenstående årsverkene være journaliststillinger. Klungtveit ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, men sier at redaksjonsklubben har håp om at ledelsen snur og dropper ytterligere oppsigelser i redaksjonen.
- Heldigvis er ennå ingenting hugd i stein. Vi tror at når ledelsen setter seg ned med navnelistene, så vil de komme til å se at frivillig og naturlig avgang vil være nok, sier han.
- Frykten har ligget der
Klungtveit forteller til Kampanje at nedbemanningen i Dagbladet setter sitt klare preg på stemningen i mediehuset, selv om de ansatte er blitt vant med kuttrunder.
- Frykten har selvfølgelig ligget dere hele tiden på grunn av omfanget som er blitt beskrevet. I redaksjonen tror jeg man i det lengste har håpet at bildet ville endre seg. Informasjonen har nettopp gått ut, men reaksjonene vil garantert bli svært sterke hvis det blir slik.
Han fortsetter:
- Er det i ett år i hele Dagbladets historie dette mediehuset trenger satsinger, kreativt journalistisk overskudd og gode ideer, så er det i 2014. En masseoppsigelse i redaksjonen er både en veldig dårlig idé og vil sperre fullstendig for enhver satsning i kjølvannet av den, sier Klungtveit.
For ett år siden, på dagen, skrev Kampanje at Dagbladet var i spill og at Aller lå an til å sikre seg kontrollen over mediehuset. Én måned senere ble partene enige om et salg til 300-400 millioner kroner.
Kommentér