I dag presenterte Avinor sin nye logo og visuelle profil på et frokostmøte på Norsk Design- og arkitektursenter (DogA) i Oslo. Designprogrammet er omstridt fordi den visuelle oppussingen av det statlige selskapet og dets 46 flyplasser rundt om i Norge har en prislapp på 50 millioner kroner – penger NHO Luftfart mener heller burde vært brukt på flere flyveledere og bedre puntlighet.
Det er arkitektkontoret Snøhettas designgren, Snøhetta Design, som har gjort jobben for Avinor. Byrået har tidligere gjort seg bemerket blant annet med den nye logoen og profilen til DnB.
«Den nye visuelle identiteten er solid fundamentert i samfunnsoppdraget, og er en intuitiv fortelling om hvilken oppgave Avinor er valgt til å gjøre. Samtidig understreker den nye logoen et sterkt samhold mellom organisasjonens enheter, og øker med det verdien av det nettverket som 46 lufthavner og 3 kontrollsenter utgjør», skriver Snøhetta i en pressemelding om den nye Avinor-logoen.
- Nettsidene holder ikke mål
Camilla Hansteen, kreativ leder i Uniform, var på frokostmøtet hvor logoen ble presentert. Hun synes konseptet – «forbindelser» mellom steder – er bra, men synes designet burde vært mer folkelig for et selskap som Avinor.
- Inntrykket jeg får er at dette er mer en reise på business class enn for deg og meg som skal ut på tur. Det er mørkt og sobert. Selve symbolet oppleves som spinkelt. Flyplasser skal signalisere troverdighet og gi en følelse av at noen følger med. Her får jeg mer følelsen av et eksklusivt shoppingsenter, sier Hansteen til Kampanje.
Det mest kritikkverdige synes hun imidlertid er den manglende satsingen på de digitale flatene. Her har Snøhetta ikke gått inn og bygget opp nettsidene fra grunnen, men bare endret det visuelle uttrykket på overflaten, mener Hansteen.
- Det er utrolig at de har investert 50 millioner kroner og bare har reskinnet nettsidene. De har brukt mye penger på spesialdesignet font, uniformer og foto men blant de viktigste flatene nå er de digitale. Snøhetta har vært utrolig grundige, men nettsidene holder ikke mål, sier Hansteen.
- Risikerer å bli forglemmelig
Eirik Seu Stokkmo var ikke på presentasjonen på DogA, og understreker at han ikke har sett logoen implementert på skilter og uniformer. Ut fra det han har sett, synes han jobben er solid gjennomført av Snøhetta.
- Jeg ser for meg at logoen kan fungere godt på mange flater, og setter stor pris på enkelheten og vekten som er lagt på detaljer. Logoen har et relevant og tydelig symbol, ryddig oppsett, gjennomført bruk av virkemidler og ikke minst strøkent utført typografi av Magnus Rakeng, skriver Stokkmo i en e-post til Kampanje.
Likevel blir han ikke kvitt en følelse av at noe mangler.
- Når profilen baserer seg på så få virkemidler – symbol, typesnitt, farger og foto – skulle jeg ønske at i hvert fall ett av elementene hadde litt mer identitet eller egenart. Alt er så riktig og pent at det risikerer å bli forglemmelig. Som noen sa en gang: det at noe ikke er feil, betyr ikke at det er riktig, skriver Stokkmo.
- Men igjen, jeg er forberedt på å endre den oppfatningen når jeg ser profilen implementert, understreker han.
- Kommuniserer samfunnsrollen
Kristine Lillevik, seniordesigner i Los & Co, synes den nye Avinor-logoen er en klar forbedring fra den forrige.
- Snøhetta har gjort et solid arbeid, og laget en tidløs logo som i større grad kommuniserer samfunnsrollen Avinor spiller med å binde landet og destinasjonene sammen. Den forrige var mer teknisk og kommuniserte luftfart. Dette er et smart grep, de forteller en annen historie som er tettere på forbrukeren og det Avinor hjelper oss med, sier Lillevik til Kampanje.
Hun mener det er riktig også for et statlig selskap å profilere seg på denne måten.
- Behovet for en sterk og tydelig identitet er tilstede for de fleste i våre dager, samme om det er en privat eller en statlig virksomhet. Man trenger å formidle hva man holder på med og å få oppmerksomhet rundt virksomheten sin, sier Lillevik til Kampanje.
Kommentér