Forrige uke godkjente Medietilsynet A-pressens maktovertagelse i Edda Media, åtte måneder etter at konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i Gerhardsen-salen på Grand Hotell i Oslo kunne fortelle at den gamle arbeiderpressen hadde kjøpt borgerpressen for 1,7 milliarder kroner.
Dermed var flere års anstrengelser i A-pressen kronet med seier.
Våren 2006 pågikk det et spill om mediemakt i Norge som bare siste års dragkamp om TV 2 kan matche. I potten lå Orkla-konsernets egen mediedivisjon, Orkla Media, som blant annet bestod av en rekke lønnsomme norske lokalaviser og det danske mediehuset Berlingske Tidende. Flere aktører ønsket å kjøpe Orkla Media, blant andre A-pressen og Dagblad-eier Berner Gruppen. Men Orkla-styret, med storeier og styreleder Stein Erik Hagen i spissen, overrasket mange da Orkla Media ble solgt utenlands til ukjente og lutfattige Mecom, anført av den eksentriske David Montgomery.
- Umulig å selge til A-pressen
– A-pressen ville ha majoritet, og det var jeg og redaktørene imot. Alle var imot det. For meg var det helt umulig å være med på å selge den borgerlige pressen til A-pressen, sa Stein Erik Hagen til Aftenposten den gangen
Dermed fikk aldri A-pressen og daværende toppsjef Alf Hildrum kloa i Orkla Media den gangen. Heller ikke andre norske medieselskaper.
– Vi kunne ikke bare trekke ned nisselua og si at man med hjerte skulle ønske at dette skulle forbli norsk, sa Hagen.
Les også: Orkla selger til Mecom
Les også: Åpner for ny avisgigant
Les også: Stoltenberg styrer unna Orkla Media-strid
- Orkla fikk kollektivt solstikk
Kjetil Haanes var konserntillitsvalgt i Orkla Media da kampen om Orkla Media pågikk. Han mener Orklas storeier må ta skylden for at Orkla Media fikk en trist sorti da Mecom og David Montgomery overtok eierskapet. Haanes gir også Hagen ansvaret for at det som Orkla-eieren for enhver pris ville unngå i 2006, at A-pressen overtok borgerpressen, nå er et faktum seks år senere.
- Stein Erik Hagen har klart det kunststykket både å ødelegge et av de flotteste europeiske mediekonsernene og i tillegg sørge for at en lang rekke tidligere aviser fra borgerpressen nå blir eid av A-pressen, til tross for en rekke garantier fra Hagen om at det aldri ville skje. Og i tillegg har han klart å tape enormt med penger på det hele, ettersom både han og resten av konsernledelsen i Orkla fikk kollektivt solstikk for seks år siden og brukte salgsgevinsten fra Orkla Media på å kjøpe seg stort opp i solenergiselskapet Rec, til kurser som var himmelvidt høyere enn dagens kurser, sier Haanes til Kampanje.
Les også: Hagen frustrert over Orkla-lekkasjer
Les også: Krever lekkasje-bevis fra Hagen
- Hagen ble grundig advart
Haanes mener Hagen ble tilstrekkelig advart under salgsprosessen i 2006, før styret banket gjennom vedtaket om å selge til britiske Mecom.
- Hagen ble grundig advart, og hadde alle muligheter til å gjøre andre valg, til det beste for Orkla, for Orkla Media og for seg selv. Men han hørte på feil folk og gjorde til slutt katastrofale feilgvalg, noe han trolig angrer bittert på i dag, sier Haanes.
- Montgomery var ikke problemet
Om valget av Mecom og David Montgomery uttalte Stein Erik Hagen dette i 2006:
– Han var den eneste som viste interesse for avisene. Han satt og bladde i dem, de andre var bare opptatt av pengene. Montomery er en skikkelig avismann, sa Orkla-eieren for seks år siden.
- Når det gjelder Montgomery, så hadde Hagen rett. Monty brydde seg faktisk om aviser. Det var ikke det som var problemet med han og Mecom. Problemet var at han ikke hadde penger, så lite at Orkla faktisk måtte låne ham penger for at han skulle få råd til å kjøpe Orkla Media fra Orkla. Dette var et selskap med noen få titall ansette som slukte et selskap med 8.000 ansatte. Det kunne rett og slett ikke gå, sier Haanes.
- Hagen bærer hovedansvaret
Han er ikke overrasket over at Mecom mislyktes som Orkla Media-eier og at den norske delen av Orklas mediedivisjon nå er kjøpt tilbake av A-pressen.
- Med den norske delen av Mecom gikk det som det måtte gå, og som vi tillitsvalgte tidlig forutså. Etter at det meste av verdier ble tappet ut av de norske bedriftene for å betale Mecom-gjeld, og en del bedrifter ble solgt (Nordvestlandet), blir nå resten solgt til høystbydende, som er A-pressen. Ikke noe galt med A-pressen, men det norske avismangfoldet har uansett blitt fattigere gjennom Hagens krumspring. Dette er en tragisk historie fra ende til annen, og Stein Erik Hagen vil for alltid være den som må bære hovedansvaret for at det endte så tragisk, sier Haanes.
Ordknappe i Orkla
Når Kampanje konfronterer Orkla med uttalelsene til Haanes og spør om konsernet tar selvkritikk for at en rekke borgerlige aviser nå har blitt solgt til LO og A-pressen, svarer Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon slik:
- Det har vi ikke noen kommentar til.
- Synes dere det er beklagelig at alle disse lokalavisene havner i ett konsern?
- Det ønsker jeg ikke å ha noe synspunkt på.
- Tidligere konserntillitsvalgt i Orkla, Kjetil Haanes, sier i en kommentar til Kampanje at Orkla fikk kollektivt solstikk for seks år siden og brukte salgsgevinsten fra Orkla Media til å kjøpe seg stort opp i solenergiselskapet Rec, til kurser som var himmelhøye sammenlignet med dagens kurser. Er dere enig i den analysen?
- Det har jeg heller ingen kommentar til.
- Haanes sier også at Stein Erik Hagen er ansvarlig for at det norske avismangfoldet har blitt fattigere. Har dere en kommentar til det?
- Det var ikke Stein Erik Hagen som solgte vår medievirksomhet, det var et styret i Orkla som besluttet det. Utover det vil jeg ikke kommentere.
Kampanje har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med Stein Erik Hagen. Kampanje har snakket med, sendt spørsmål og uttalelser til Hagen via selskapet Canica, men ingen kommentarer er blitt gitt.
Kommentér