Torsdag morgen åpner kulturminister Lubna Jaffery årets Nordiske Mediedager på sin egen hjemmebane, Bergen. Tradisjonen tro er det landets kulturminister som åpner den store mediekonferansen som samler det meste av den norske mediebransjen denne uken.

I talen tok kulturministeren opp noen av største utfordringene for den norske mediebransjen akkurat nå og en av dem er spredningen av desinformasjon.  

- Desinformasjon kan være en fare for et velfungerende demokrati. Vi har et godt utgangspunkt i Norge for å stå imot spredning av desinformasjon og det er mye takket være dere som jobber i de frie redaktørstyrte mediene, men dette er ikke noe vi kan ta for gitt, sier Lubna Jaffery.

Spredning av misledende og feilaktig informasjon kan bidra til å svekke tilliten i det norske samfunnet mener Jaffery, og viser også til at ny teknologi som kunstig intelligens kan sette fart på denne negative utviklingen.

- Spredningen av desinformasjon har fått god drahjelp av kunstig intelligens, sier Jaffery.

Kulturministeren mener at «markedet for desinformasjon er større enn før» og at de mange nasjonale valgene som vil finne sted i 2024 internasjonalt bidrar til dette. .

For å bekjempe utviklingen har derfor regjeringen utarbeidet «en strategi for å motvirke spredning av desinformasjon».

- Vi skal styrke den kritiske medieforståelsen i befolkningen, sier Jaffery. 

Her er en noen av de viktigste punktene i arbeidet. 

  • Utvikle en mediepolitikk som bidrar til at mediene er i stand til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag også i fremtiden.
  • Bidra til å styrke den kritiske medieforståelsen i befolkningen, slik at folk blir i stand til å selv vurdere hvorvidt informasjon, bilder og video er troverdige.
  • Sikre en kraftfull oppfølging av de store plattformselskapene og deres påvirkning på det norske ordskiftet.
  • Bidra til mer kunnskap om hvordan desinformasjon spres i Norge og i hvilken grad det får konsekvenser for det norske ordskiftet.

Strategien vil være et ledd i regjeringens oppfølging av Ytringsfrihetskommisjonen.