Denne uken lanserte mediekonsernet Schibsted sin nye fremtidsrapport «Schibsted Future Report». Der presenterer Schibsted noen av de viktigste trendene selskapet ser for de neste årene.

- Vi ser allerede noen klare trender når vi ser på hvordan koronapandemien har påvirket eller rettere sagt, påskyndet, digitaliseringen, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund til Kampanje.

«Schibsted Future Report» er selskapets årlige omtale av viktige trender innen teknologi, samfunn og næringsliv. Den er skrevet av Schibsted-ansatte som deler ideer og innsikt rundt emner de tror kommer til å ha stor innvirkning på vår verden de neste årene.

- Vi er alle under enormt press i disse dager, men når jeg ser de spennende mulighetene og kompetansen som mennesker i Schibsted representerer, ser jeg svært lyst på fremtiden, sier Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted.

- Hva kommer til å påvirke Schibsted som virksomhet mest?

- Den raske utviklingen vil bety en spennende tid for oss som selskap når det kommer til utvikling av både abonnementsbaserte tjenester, distribusjon og e-commerce, samt neste generasjons markedsplasser. Alt dette blir viktig for Schibsted fremover, sier hun.

- Hva er du selv mest spent på?

- Bruken av AI eller kunstig intelligens innenfor journalistikken, med dens fordeler og ulemper. Vi er godt i gang med det syntetiske tiåret, som det nå kalles, samtidig ser vi et stort behov for det autentiske og reelle, dette blir viktig for oss å ta eierskap til som selskap,” sier Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted. 

Se video med Kristin Skogen Lund i forbindelse med lanseringen av fremtidsrapporten her. 

Her ser du de ti mest spennende trendene som Schibsted ser for seg fremover:

  1. Splinternet – vårt nye oppdelte nettliv

- «Webben er død», sa omslaget til Wired Magazine i august 2010. Ti år senere lever det fortsatt i beste velgående, men det er ikke å benekte at dens opprinnelige form - det gratis, globale, hyperkoblede internettet - er en saga blott. Regjeringer over hele verden hevder i økende grad kontroll over det digitale riket. Kinas «Great Firewall» og annen sensur er gode eksempler. Andre land reagerer på sin side på Kinas globale ambisjoner ved å forby kinesiske apper. India forbød 59 kinesiske apper i juli, og USA truer med å forby noen av de mest populære: WeChat og Tiktok. I mellomtiden, i det EU prøver å få amerikanske teknologibedrifter til å spille etter reglene i GDPR-lovgivningen, svarte Facebook nylig at de kan forlate EU hvis de ikke kan lagre europeernes data på amerikanske servere.Trussel eller mulighet? Mange europeiske tech-fokuserte oppstartsbedrifter vil uten tvil være begeistret for å se Facebook gå, og håper på en mulighet til å lage nye sosiale medieplattformer for europeiske brukere

  1. Nå kommer «super»- appene

- I Asia samler «super-apps» mange tjenester innen proprietære økosystemer. WeChat, AliPay, Grab og Gojek konkurrerer i dette rommet. WeChat er frontløperen med over en milliard månedlige brukere og en million mini-apper på plattformen. Se opp for selskaper som Amazon og Facebook som prøver å introdusere «vinneren-tar-alt»-trenden til Vesten.

  1. Shopping går online

- Pandemien har tvunget mange fysiske butikker til å stenge, men ifølge data fra IBM har dette spolet frem e-handelsveksten med omtrent fem år. Etter hvert som nye brukergrupper lærer å handle alt fra dagligvarer til mote online, er presset på forhandlere å høyne spillet sitt, ved å tilby friksjonsfrie betalinger og levering samme dag.

  1. Gaming blir sosialt

- Nettspill har vært et tilfluktssted under pandemien. Spillere over hele verden tilbys mer enn bare et mekanisk spill fra selskap som Fortnite og Animal Crossing. Spillene i seg selv, så vel som Twitch-strømmer, Youtube play-by-plays og Discord gaming chats, er rom for samhandling og vennskap - viktige former for sosiale medier.

  1. 5G endrer alt

- Kampen om tronen på 5G er i søkelyset akkurat nå, med flere land som forbyr kinesiske Huawei å levere utstyr til samfunnskritisk infrastruktur. Men det mest interessante med denne nyheten er at 5G-hastighet (og båndbredde) endrer spillet for AR (Augmented reality - også kalt utvidet virkelighet på norsk) og tingenes internet. Endelig har disse “hypede” teknologiene en sjanse til å leve opp til våre forventninger.

  1. Middag i skyen

- Vi møter kanskje ikke venner på restauranten så ofte i disse dager, men vi trenger fortsatt å spise. Dermed har tjenester som Foodora og Uber Eats massivt trykk på leveranser. Det er også nye muligheter for smarte oppstartsbedrifter med fokus på mat, som slipper spiseplasser (og dyr leie), og som setter opp effektive kjøkken og selger mat online til hjemmet.

  1. Dypere «ekthet»

- Våre liv blir stadig mer skybaserte og flettet sammen med algoritmer. Til tross for dette - eller på grunn av det - viser forskning at millenniumsgenerasjonen ønsker ekthet: ekte mennesker, ekte forbindelser. Konkurransen er i gang for å løse digital identitet, slik at brukerne kan eie sin online identitet og data. Og det kan være et løp der blockchain-tech til slutt vinner.

  1. Ingen kan gjemme seg fra «Big brother»

- 500 millioner overvåkingskameraer sporer det kinesiske folket, sammen med et landsdekkende nettverk av menneskelige informanter. Sosialkreditt-programmet har som mål å lage en oversikt over hele befolkningens pålitelighet. Det er grunn til å forvente at også vestlige politikere og ledere med stort fokus på sikkerhet og overvåking vil kunne hente ut læring og erfaring fra den kinesiske læreboken på dette området. 

  1. Deep fakes

- I september publiserte The Guardian en kommentar om hvorfor menneskeheten ikke må frykte kunstig intelligens. The catch? Det ble skrevet av AI. Syntetiske medier kommer ikke, de er allerede her. Det er bare å bli vant til AI-generert tekst, lyd og video, laget av læringsalgoritmer, drevet frem av selskaper som OpenAI og Deepmind.

  1. Smil til kameraet

- Vi ventet flere tiår på at videochat skulle ta av, på skoler, på arbeidsplassen eller bare for moro skyld. Pandemien var vendepunktet som til slutt gjorde videoteknologi som Zoom, Skype og Google Meet, til uunnværlige hverdagsverktøy. Innenfor dette området kan vi forvente å se en rekke innovasjoner fremover, når skjermdeling og morsomme filtre utvikler seg til sofistikerte AR-applikasjoner.

Tekstene er knyttet til de enkelte trendene er hentet fra den nye Schibsted-rapporten.