Navn: Anette Urhamar       

Stilling: Sjef for brukeropplevelser (Director Applications) i Sopra Steria

Alder: 46

- Digitaliseringen har skutt fart under koronapandemien, men hvilken digital tjeneste har du selv tatt i bruk og latt deg positivt overraske over i 2020?

- Jeg vil si at det er ikke en tjeneste alene, men mer kombinasjonen av ulike digitale verktøy og mulighetene det har skapt for at vi skal kunne opprettholde et tilnærmet normalt arbeidsnivå har vært det som har gledet meg mest i 2020. Jeg håper også at dette året er starten på en bedre digital hverdag, der vi blir flinkere til å inkludere og støtte resten av samfunnet vårt gjennom riktig og balansert bruk av teknologi. Spesielt på de områdene der vi kan fjerne tidstyver som rushtrafikk og repetisjonsarbeid gjennom digitalisering og videre sikre at vi får nok tid til oppgaver som krever både empati, erfaring og kompetanse. Skal jeg trekke frem én ting som eksempel her vil jeg nevne fastlegenes enorme digitaliseringsløft i år ved hjelp av tjenester som Confrere (videokonferanseløsning) som på kort tid gjorde det mulig å møte fastlegen sin hjemme fra sofaen sin.


- Hva spiser og drikker du julaften?

- Jeg har familie fra alle kanter av landet, så vi har ofte en kombinasjon av det gjestene rundt bordet liker aller best. Så i år ble det pinnekjøtt og medisterkaker, rødkål og kålrabistappe, julebrus, øl og akevitt. 

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2020?

- Da flere av de store mediehusene i USA avbrøt sine direktesendinger av Trump sin tale om valgfusk etter at valgresultatene begynte å tre frem. Personlig skulle jeg vel ønske de hadde benyttet seg av muligheten flere ganger, men det var fantastisk da de endelig trykket på stoppknappen. 

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Jeg ramlet hodestups inn i «Fauda» fra Netflix nå i november og så alle tre sesongene i ett jafs. Det var veldig engasjerende å se en så vanskelig og betent konflikt filmatisert med balanserte rollebeskrivelser fra hver side av vestbredden. Den verste serien må heller være alle de seriene jeg har begynt på og sluttet etter de to første episodene fordi jeg kjedet meg. 

- Hva er årets kommunikasjonstabbe?

- Jeg må igjen tilbake til Trump her altså. Twitterfeeden hans i år er som å se på et tog kjøre av sporet i sakte fart, der du ikke kan gjøre noe annet enn å fortsette å se mens du samtidig lurer på hvor galt dette kommer til gå når det endelig tar slutt. 

- Hva er det første du vil gjøre når koronakrisen er over, som du ikke kan gjøre nå?

- Reise. Jeg elsker å oppleve nye land, byer og kulturer ved å reise dit kartet og kalenderen kan ta meg. Da landet stengte ned i år måtte jeg kansellere alle ferieturene vi hadde planlagt med familien dette året, så nå har vi en reisekasse vi putter litt penger på hver måned koronaen varer, som skal brukes til en skikkelig fin familietur når vi får lov til å flytte oss over flere landegrenser igjen. Diskusjonen står foreløpig mellom Japan og Shanghai, men vi får se hva som passer best når den tiden kommer.  

- Ble du overrasket over mangfoldsdebatten som eksploderte i sommer?

- Egentlig ikke, jeg må vel si at jeg er mer overrasket over at den ikke har kommet før. Vi lever i dag i et samfunn det vi mener vi er rettferdige og tar riktige valg, men likevel sitter det et enormt antall dyktige folk i landet vårt uten arbeid og like muligheter som resten av oss fordi man ikke har et norsklydende navn eller utdannelse fra et kjent universitet eller høyskole.  Forhåpentligvis skaper debatten et rom for endring, og at vi alle og en tar et ansvar for å sikre mangfold i egen virksomhet. 

- Sist gang ble det bompengeopprør og ulv, men hvilken sak tror du vil definere valgkampen neste høst?

- Mitt håp er at dette året vil bidra til at alle ser behovet for å digitalisere Norge gjennom riktig bruk av teknologi og bedre brukerorienterte tjenester. Tenk bare på hvor mye vi nå har lært om hva vi kan løse hjemmefra, og hvordan vi kan utnytte denne kunnskapen til å bidra til bedre helsetjenester eller løsninger for skole- og utdanningsinstitusjonene! Så her krysser jeg fingrene så vil dette stå høyt også på politikernes agenda i 2021. 

- NRK og serieskaperne har fått så hatten passer etter sin omgang med historien i «Atlantic Crossing», men var det innafor eller utafor å gjøre kronprinsesse Märtha til spesialagent i det hvite hus?

- Denne serien står på tittelisten for ferien, men det er jo absolutt spennende å leke litt med formatet selv om det er både kjent historie og en stor produsent som formidler budskapet. 

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2020 kommer du til å huske best? (husk å legge ved et bilde fra kamerarullen)

- Bildet er fra sommerens Norgesturne hvor Kraftmuseet i Tyssedal var et av stoppene. Rørene i bakgrunnen er bygget av ingeniører og rallarer og er et imponerende kapittel i norsk industrihistorie.

Anette Urhamar mobilbilde i Tyssedal Kraft.jpg