Fredag 18. desember skriver Svein Larsen i sin kommentar at - Data dreper effektiv reklame. Det er fint med pompøse overskrifter som har som formål å engasjere og provosere, men her maler du vel med litt vel bred pensel Svein. Så la meg korrigere overskriften din.

«Unyansert bruk av mangelfull data dreper effektiv reklame»

Jeg tror egentlig du og jeg er ganske enige Svein. For det du skriver om er bruk av data om digital adferd. Data om hvor mange som klikker på en annonse, eller hvor mange som konverterer på ett eller annet konverteringspunkt på nett etter at de har vært eksponert eller klikket på en annonse. Og her er jeg helt enig med deg. Om man kun bruker disse dataene til å se hvilke kampanjer og kreative uttak som gir effekt kan det nok fort gå galt. Men det håper jeg da virkelig ikke at det er noen som gjør i 2020. I så fall får både du og jeg råde dem til å begynne å jobbe med data slik man bør i 2020 og ikke slik man gjorde i 2005 da Google Analytics så dagens lys.

- Det eneste verktøyet vi har.

Data er så uendelig mye mer enn tall fra cookies og andre sporingssystemer på nett. Data kommer i alle mulige former, og brukt riktig er det et utrolig kraftig, og faktisk det eneste verktøyet vi har for å vite hva som gir effekt og hva som ikke gir effekt. Det trenger ikke hindre kreativitet eller skape reklame med lavere effekt, men i de rette hender være kompasset som sikrer at de kampanjene man lager faktisk gir en verdi for annonsøren og ikke er bortkastede penger.

Du ville neppe kjøpt aksjer uten å lese deg opp på aksjekurser og lese litt innsikt (data) om selskapet du skal kjøpe aksjer i. Og på samme måte må annonsører bruke data for å få innsikt i hvor effektive kampanjene deres er. Både med digitale KPIer, reklametester, fokusgrupper, salg- eller merkevaremodellering, konsumentinnsikt og all annen relevant data som finnes om emnet.

Hvordan tror du Mr. Field og Herr. Binet vet at enkelte kampanjer er mer effektive enn andre? En magefølelse? Eller ved bruk av data?

La oss være enige om at data er svært verdifullt og nyttig. Det handler bare om å kunne bruke det riktig.