I en børsmelding torsdag ettermiddag heter det at Telenor «har inngått avtale om salg av Tapad til Experian Holding». Tapad, var i sin tid et selskap som bygget seg opp markedsføringsteknologi og digital identitetsdata og ble grunnlagt av seriegründer Are Traasdahl tilbake i 2010. 

- Hvorfor selger Telenor selskapet Tapad etter snaue fem år?

- Salget er en fortsettelse av Telenors strategi om å fokusere på kjernevirksomheten og forenkle porteføljen vår. Tapad har levert gode resultater de siste årene, og denne avtalen underbygger Tapads profil som en leder innen markedsføringsteknologi og digital identitetsdata. Experian er et globalt selskap innenfor informasjonstjenester, og er derfor en god eier for Tapad fremover, sier kommunikasjonssjef, Hanne Knudsen, i Telenor til Kampanje.

Tapad-grïunder Are Traasdahl dro selv ut 1,5 milliarder kroner på salget til Telenor og er i dag helt ute av selskapet.

Telenor betalte rundt 3,1 milliarder kroner for 95 prosent av selskapet tilbake i 2016, men Tapad er senere blitt nedskrevet voldsomt mye i Telenors regnskaper etter blant annet svakere resultater i USA og en lavere ventet vekst i datasegmentet.

- Vi går ikke nærmere inn på Tapad-regnskapene utover den informasjonen som er i dagens børsmelding, sier Knudsen.

Les også: Tar nytt tap på Tapad-investering – kun 400 millioner «igjen» av milliardkjøpet

Prisen har falt med 700 mill.
Den nye avtalen innebærer en selskapsverdi på Tapad på rundt 2,5 milliarder kroner. Selskapet Telenor kjøpte for snaut fem år siden hadde imidlertid en verdi på 3,2 milliarder kroner den gang.  Verdiforringelsen har dermed vært på rundt 700 millioner kroner, 

Ifølge E24 sitter Telenor igjen med et tap på 720 millioner kroner etter salget til Experian.

- Ville dere i dag innrømme at Tapad var et bomkjøp?

- Da vi kjøpte Tapad så bidro deres teknologi og kompetanse til å akselerere Telenors læringskurve innen digital markedsføring og distribusjon. Deres teknologi har også blitt brukt i flere av Telenors markeder. Tapad har levert gode resultater de siste årene, men er ikke i dag en del av Telenors kjernevirksomhet. Derfor er Experian en bedre eier for Tapad fremover, sier Knudsen.

Les også: Telenor kjøper annonseselskap

Får en milliardgevinst - likevel
Likevel kan Telenor notere seg for en pen regnskapsmessig gevinst på salget. Den norske telegiganten har i løpet av årene som Tapad-eier skrevet ned verdiene med rundt 2,7 milliarder kroner, ned fra kjøpssummen på 3,1 milliarder kroner. 

Bokførte verdier minus salgssummen på 2,5 milliarder kroner gir Telenor en gevinst på 2,1 milliarder kroner, som  vil bli bokført i fjerde kvartal i år.