Nettgiganten Amazon, som blir regnet som USAs nest mest verdifulle selskap, etablerer seg nå i Sverige. Det bekymrer SV-politiker Kari Elisabeth Kaski, skriver NRK.

- Vi er sterkt bekymret for hvordan de vil komme hit og konkurrere ut bedrifter i Norge som følger loven og betaler skatt, sier finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski til NRK.

Amazon og andre internasjonale selskaper kan organisere seg til lavere skatt enn sine norske konkurrenter, sier BI-professor Eivind Furuseth. Han viser at Norge ikke har skatt på royalties, altså merkevarebruk.

- I utgangspunktet så vil de konkurrere på samme vilkår som norske bedrifter. Men det som skiller Amazon fra et rent norsk selskap, er at de vil betale for bruk av merkevarer og så videre til utlandet, sier han til NRK. 

Dette mener BI-professoren vil være en fordel for Amazon.  

- Hvis man ser på skattegrunnlaget totalt sett, så vil nok det være lavere for Amazon enn for et norsk selskap.

BI-professoren legger til at norske bedrifter også betaler for bruk av merkevarer.

- Men da til et norsk selskap, sånn at skattegrunnlaget totalt sett for det norske konsernet blir høyere enn det vil være for Amazon.

Rett før sommeren var det høringsfrist for et forslag om skatt på royalties og renter, som regjeringen planlegger å jobbe videre med. Regjeringen somler med å få på plass en skatt på royalties, mener Kaski. 

- Det haster ekstra mye når Amazon står på trappene til Norge. 

Finansdepartementet sier til NRK at det ikke er naturlig å kommentere en hypotetisk problemstilling, som en eventuell etablering av Amazon i Norge.