Amazon-sjef Jeff Bezos, Apple-sjef Tim Cook, Facebook-sjef Mark Zuckerberg og Google-sjef Sundar Pichai skal i dag møte i Kongressen. Der skal de under ed svare på kritiske spørsmål knyttet til deres dominerende posisjon.

Høringen vil foregå etter at amerikanske lovgivere i 13 måneder har samlet inn hundrevis av timer med intervjuer og fått tilgang på 1,3 millioner dokumenter om Amazon, Apple, Google og Facebook, ifølge The New York Times.

Komiteen som har arbeidet med materialet skal ha holdt møter med konkurrende selskaper og blitt oversvømt med foreslåtte spørsmål til tech-gigantene. Tech-toppene skal delta i høringen via video som en konsekvens av koronapandemien. Det er forventet at sjefene vil bli grillet for måten de har håndtert konkurransen fra andre selskaper. 

Kjersti Løken Stavrum, som til daglig er administrerende direktør i Schibsted-eier Stiftelsen Tinius, leder av Norsk PEN og tidligere generalsekretær i Norges Presseforbund, sier høringen ikke er uviktig, men at hun ikke har troen på at det skal komme noe særlig ut av den.

- Høringen er et resultat av et langsiktig arbeid fra Kongressens side, men det lander i en annen tidsånd enn det startet, sier Løken Stavrum til Kampanje.

Les også: Zuckerberg ber USA endre nettreglene

- Et stort dilemma
Løken Stavrum mener det er tre elementer som gjør at «stemningen har snudd» før høringen.

- Vi snakket om «techlash», at det skulle komme et slags tilbakeslag for tech-selskapene, nærmest gjennom folkelig bevisstgjøring, men det har ikke skjedd. Også kommer COVID-19 og bringer digitaliseringen av verden et skritt videre. Det gjør at vi ser den samfunnskritiske virksomheten som selskapene driver i et litt annet, mer positivt lys. Det andre er antitrust (forhindring av monopol, red. anm), kartell-samarbeidet, at de står sammen anklaget for konkurranseødeleggende virksomhet, sier hun.

Men det tredje og viktigste bidraget i stemningsskiftet, er handelskrigen med Kina ifølge Tinius-sjefen.

- Det er lite sannsynlig at man vil svekke disse gigantene i en situasjon hvor det tilspisser seg i kampen mot Kina, når man vet hvor ekstremt sterke de digitale musklene til Kina er. Det setter det hele i et stort dilemma. De har en «antitrust»-lovgivning i USA, skal de etterleve lovgivningen eller ikke?

Hun sier Mark Zuckerberg har vært i Kongressen flere ganger før uten at det har ført til noe.

- Jeg har ingen forhåpninger om at det kommer noe ut av det. Men at det blir litt show-off, det blir det. Dette er første gang Bezos er i Kongressen, og første gang alle er der samtidig. Zuckerberg er erfaren og har blitt grilla der flere ganger før uten at det har ført til noen ting, ikke for Facebook hvert fall. Men jeg tror på bevisstgjøringen som skjer blant folk, fortsetter Løken Stavrum. 

Saken fortsetter etter bildet.

Vitnet før:

Mark Zuckerberg har vitnet foran Kongressen tidligere. I april 2018 måtte han svare på spørsmål om Facebooks bruk og lagring av brukererdata. Foto: Reuters/ Aaron P. Bernstein

- Politikerne har selv bidratt
Løken Stavrum mener at det vil bli vanskelig for Kongressen å være konsistent hvis de begynner å bryte opp gigant-selskapene. I tillegg viser hun til feiden mellom Donald Trump og Jeff Bezos.

- Dette kommer i en fase hvor jeg mener det er liten grunn til å tro at det vil skje noe, på grunn av årsaker som ikke er de samme som de årsakene de sitter i Kongressen og skal svare for, sier Løken Stavrum. 

- Tror du kandidatene vil bli grillet likt?

- Jeg tror de vil bli like kritisk møtt, kanskje Bezos ekstra siden han ikke har vært der før og er verdens rikeste mann. Så må det også sies at politikerne selv har bidratt til å skape gigantene. Facebook fikk jo lov til å kjøpe Instagram og WhatsApp.

- Samfunnet vårt flytter langt på vei inn i disse selskapene.

- Tror du høringen kan gi noen ringvirkninger i Norge?

- Jeg håper jo at man blir mer var for å bruke Facebook som bedriftens intranett og å bruke Google i skolen. Sånne ting mener jeg er for dårlig diskutert. Så det er mange problemstillinger hvor vi har hoppet frivillig i lomma på disse selskapene, noe som ikke hadde vært nødvending. Derfor tenker jeg at det er bra at høringen skjer. Det er bra man diskuterer og problematiserer hvor prisgitt vi ønsker å være disse selskapene, svarer Løken Stavrum. 

Hun sier det er de store problemstillingene i samfunnsutviklingen de nå skal diskutere i Kongressen.

- Facebook sitter der nå rett før et nytt valg. Det er fire år siden forrige gang Zuckerberg nektet for å ha påvirket valget, noe han har måtte gå tilbake på. Hele varehandelen ligger nede med COVID-19 og Amazon kan bare gønne på, betaling skjer via Apple Pay. Samfunnet vårt flytter langt på vei inn i disse selskapene, og det topper seg med en handelskrig mellom Kina og USA som berører dette, avslutter Løken Stavrum.

Saken fortsetter etter bilde.

Vil forsvare Amazon:

Amazon har gjort grunnlegger Jeff Bezos til verdens rikeste mann. I dag skal han forsvare selskapets posisjon foran Kongressen. Her fra et møte med Donald Trump om teknologi i Trump Tower i desember 2016. Foto: Reuters / Andrew Kelly

- Nesten umulig å splitte
Heller ikke sosiale medier-rådgiver og foredragsholder Hans-Petter Nygård-Hansen tror dagens høring vil gi faktiske konsekvenser.

- Høringen er en høring, det er en rekke kritiske spørsmål som de fire mannfolka skal svare på etter beste evne. Så håper man kanskje de skal føye seg litt mer etter de kritiske spørsmålene. Jeg har liten tro på vi skal få noe konkret, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

Han tror det nesten er umulig å splitte opp selskapene.

- Jeg tror ikke Kongressen har satt seg godt nok inn i hvor store og intrikate disse selskapene har blitt, noe som gjør det nesten umulig å splitte dem opp. Det vi kanskje kan tro kan bli et mulig utfall på kort sikt, og da tenker jeg kanskje et år, er at det kan bli strengere krav til videre oppkjøp fra disse selskapene. Spesielt Facebook har jo blitt beskyldt for å kjøpe opp selskaper for å legge hinder for nye konkurrenter, og når de har fått en monopol-lignende tilstand tror jeg det mest nærliggende å tro er at det vil bli vanskelig for dem å gjøre nye oppkjøp.

- Enormt mye makt
Sosiale medier-rådgiveren sier at få hadde trodd at så stor makt ville bli fordelt på så få mennesker og selskaper om en går noen år tilbake i tid.

- Det er få aktører som nå sitter med enormt mye makt. Før snakket man mye om det desentraliserte internett, men i dag vil jeg påstå at det er ganske sentralisert. Hvis Facebook gjør endringer på sine sider, så får det store konsekvenser. Samme med Google, hvis Google gjør endringer på sine søkealgoritmer kan selskaper potensielt gå konkurs ved å bli usynlig over natten. Den makten der sitter hos veldig få mennesker, med milliarder av mennesker som blir påvirket av den, sier Nygård-Hansen.

Nygård-Hansen viser til den pågående annonsørboikotten, kalt #StopHateForProfit, som eksempel på Facebook sin makt. 

- Hvem er det som ikke støtter #StopHateForProfit, alle støtter jo det. Ingen ønsker at aktører skal livnære seg på spredningen av hatefullt innhold, men det er bare 1000 selskaper som er med på kampanjen. Det er selskaper som kan bruke annonsørpengene sine på TV, billboards, Schibsted og lignende. Men de andre, 99 prosent av andre selskaper, har kun råd til Google- og Facebook-annonser. Det er to aktører som sitter med 70, 80 prosent av all digital markedsføring. Da har du et monopol-lignende marked, fortsetter Nygård-Hansen. 

Han tror ingen av selskapene vil brytes opp i 2020.

- Jeg tror Kongressen håper på å vise muskler og få lederne til å spille mer på deres gode side og inspirere dem.

Monopol-lignende:

Sosiale-medier rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen kaller dagens situasjon et monopol-lignende marked. Foto: Ingar Næss