Mange norske virksomheter opplever nå en akutt likviditetskrise som følge av tiltakene for å begrense spredningen av Covid-19. Det skjer samtidig med at norsk næringsliv står i sin tøffeste kamp noensinne, blant annet med en arbeidsledighet på over ti prosent.

– Norge har nå det høyeste antallet permitterte og arbeidsledige siden andre verdenskrig. Kampen for å slå ned smitten, skaper store problemer for bedrifter og enkeltmennesker over hele landet, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag ettermiddag. 

På pressekonferansen fredag formiddag kunne regjeringen legge frem nye milliarder på bordet for å hjelpe næringlivet gjennom krisen.  Regjeringen foreslår blant annet en ny tiltakspakke på nærmere fem milliarder kroner som skal hjelpe gründere og vekstbedrifter.

- Fremtidens arbeidsplasser blir skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer. Vi skal gjøre det som trengs for å støtte landets gründere og vekstbedrifter nå – og for fremtiden. Kompensasjonsordningen vil også være med på å løse noen av dagens akutte utfordringer, sier næringsminister Iselin Nybø.

I pakken kommer det frem at unge vekstselskaper får 2,5 milliarder kroner i støtte og potten til innovasjonslån økes med 1,6 milliarder kroner til tre milliarder kroner. 

Mange oppstarts- og vekstbedrifter tærer også på egenkapitalen for å holde hjulene i gang. Regjeringen vil derfor tilføre det statlige investeringsselskapet Investinor én milliard kroner for å styrke tilgangen til egenkapital for bedrifter i tidlig fase.