Tirsdag ruller Facebook ut tjenesten Off-Facebook Activity, på norsk kalt Aktivitet utenfor Facebook, til et globalt publikum. Denne tjenesten skal gjøre det enkelt for brukerne å få en oversikt over hva slags informasjon nettsteder og apper man har besøkt deler med Facebook. Denne informasjonen brukes til å vise målrettede annonser på Facebook etter at man har vært innom andre nettsteder.

Tjenesten er tilgjengelig under «Din Facebook-informasjon» i Facebook-appens innstillinger. Her kan man kan også velge å hviske ut historikken sin og starte med blanke ark, eller stenge ute enkelte eller alle aktører fra å dele framtidig aktivitet med Facebook. Da undertegnede gikk inn for å teste tjenesten, hadde 365 apper og nettsteder delt aktiviteten med Facebook.

- Denne tjenesten utgjør et nytt nivå av transparens og kontroll, og vi skal fortsette å forbedre oss. Vi ønsker samtaler med personverneksperter, politikere og andre selskaper om hvordan vi kan fortsette å lage verktøy som dette velkomne, skriver personverndirektør Erin Egan og direktør for produktutvikling, David Baser, i et blogginnlegg.

Ifølge Kantar Medias Interbuss-undersøkelse, bruker 74 prosent av alle nordmenn Facebook daglig. På tre år har andelen som bruker Facebook flere ganger daglig sunket fra 57 til 39 prosent.

Samtidig har Facebooks score i Kantars omdømmemåling falt fra 68 poeng i 2014 til 11 poeng i 2019.

Norsk Facebook-sjef Rune Paulseth sier til Nyhetsmorgen på NRK P2 at dette er et forsøk på å gjenreise tilliten til Facebook.

- Vi vet at vi er nødt til å fortjene tillit, og vi ser at det som opptar våre brukere mest er faktisk hvordan vi håndterer personvernet og dataene som vi bruker, så dette er ekstremt viktig, sier Paulseth til NRK.

Les også: Derfor sletter TU-sjefen Facebook-kontoen sin