Administrerende direktør og ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad Media, Jan Moberg, har fått nok av Facebooks overtramp og skriver i et innlegg til sine venner og følgere at han stenger kontoen sin onsdag denne uken.

«Hovedkonklusjonen er at Facebook, Zuckerberg & Co nå synes å få (mye) mer ut av brukerne enn hva brukerne får tilbake», skriver han.

«Uoversiktlige og hemmelige algoritmer, samt (jevnlig) misbruk av data bygger selvfølgelig oppunder beslutningen», fortsetter han.

Overfor Kampanje forteller Moberg at det ikke er én spesifikk hendelse som har fått begeret til å renne over.

- Det har jo ikke gått mange ukene mellom hver «klanderverdig» hendelse de siste årene. Manipulasjonsfaktoren er høy. Jeg har mistet troen på at Facebook gjør noe for «the greater good». Kommentafeltene renner jo over av søl, skriver han i en tekstmelding.

Moberg ble medlem i Facebook i april 2007.

- Kommer dette til å påvirke hvordan Teknisk Ukeblad forholder seg til Facebook?

- Hva angår TU, så er Facebook nå mindre viktig enn tidligere. Men min beslutning gjelder min private bruk. Det er et mye mindre interessant medie enn tidligere.

Ifølge Kantar Medias Interbuss-undersøkelse, bruker 74 prosent av alle nordmenn Facebook daglig. På tre år har andelen som bruker Facebook flere ganger daglig sunket fra 57 til 39 prosent.

Samtidig har Facebooks score i Kantars omdømmemåling falt fra 68 poeng i 2014 til 11 poeng i 2019.

Les også: Nå vil Facebook avsløre hvilke apper og nettsider som deler informasjon om deg

Digitalredaktør i Teknisk Ukeblad, Svein-Erik Hole, følger ikke sjefens eksempel, men sier til Kampanje at han allerede bruker forsvinnende liten tid på sin Facebook-konto.

- Har TU fått et mer anstrengt forhold til Facebook?

- Dette er et uttrykk for Jans personlige holdning, ikke at TU Media boikotter Facebook. Våre nettsteder er alle til stede på Facebook, og har et hurtig voksende publikum. Vi har respekt for at noen foretrekker å få nyhetene distribuert på denne måten, mens andre har fått nok av det markedsføringsmaskineriet Facebook faktisk er, skriver han i en e-post til Kampanje.

- Vi har løpende og tett dialog med Facebook for å finne fram til de beste løsningene rundt vår bruk av plattformen.

Han mener at manglende gjennomsiktighet er et viktig poeng i Jan Mobergs melding.

- Etter hvert som de fleste medier, både redaksjonelle og sosiale, lar argoritmer spille en rolle i hva som møter leseren, skylder vi å forklare hva som skjer under panseret.

Les også: Bedring for Norges største fagblad: - Klarte så vidt å komme oss over nullen