I TVNorge serien «Hvite gutter» er appen Snusbrothers karakteren Hermans store livsprosjekt. Appen baserer seg på at folk som er tomme for snus kan finne en «Snusbrother» å bomme av. Nå har tre NTNU-studenter laget appen på ekte. 

- Vi så serien, og vi synes det var et utrolig morsomt konsept. Halvt på kødd spurte vi hverandre, skal vi bare lage den, eller? Én ting fulgte en annen, og nå er appen live, sier Morten Stulen.

Stulen (25) har utviklet appen «Snusbrothers» sammen med Finn Julius Stephansen-Smith (25), og Jonathan Linnestad (25). De tre kameratene bor sammen i kollektiv og utviklet appen på kveldstid ved siden av sivilingeniørstudiene på NTNU. 

Ingen planer om å tjene penger
De tre NTNU-studentene forteller at programmering av nettsider og apper er noe de ser på som en hobby og at Snusbrothers har vært et morsomt sideprosjekt ved siden av datateknologi og kommunikasjonsteknologi-studiene. De har utviklet appen selv uten å bruke noe penger.

- Hvor mange har lastet ned appen?

- Vi delte den på Reddit i går og har fått 100 nedlastninger, foreløpig. Vi har nettopp lansert den og har ikke markedsført den noe, sier Stulen.

- Kommer dere til å markedsføre den?

- Planen var å se litt hva som skjer. Kanskje henge opp postere på litt forskjellige universiter. Det er som sagt bare et morsomt prosjekt, ikke noe vi skal gjøre noe veldig stort ut av. Det er for gøy, sier Stulen.

- Dere sier at dere foreløpig ikke har noen planer om å tjene penger på den, så dere utelukker det ikke helt i fremtiden?

- Jo, egentlig utelukker vi det, sier Stulen og ler.

Slik ser appen ut. Saken fortsetter etter bildet:

snusbrothers appen foto snusgutta.jpg

Stoppet av Apple: Snusbrothers er tilgjengelig på Google Play, men ifølge NTNU-studentene er den ikke tilgjengelig i App Store ettersom Apple ikke tillater apper som promoterer tobakk. 

- Jeg er spent på hvordan de har gjort det
Torjus Tveiten spiller karakteren Herman som i flere sesonger jobber med å utvikle appen og finne investorer. 

- Idioten i meg, hvis jeg blir karakteren selv, tenker hvor er penga mine, sier Tveiten og ler.

Han forteller at han regelmessig mottar meldinger av folk som mener han bør lage appen og at flere har spurt om de kan utvikle appen selv.  

- Det er potensielt en idé som er så dum at det kan gå, men da først og fremst for gøy, sier Tveiten.

Han forteller at de alltid har hatt lyst til at appen skal eksistere i virkeligheten.

- Det er en slags Skam-effekt, de hadde Instagram-kontorer som fungerte i virkeligheten, og appen gir en slags virkelighetstouch, sier Tveiten.

- Har du troen på at appen kan bli levedyktig?

- Jeg har ikke tall på hvor mange som snuser, men det jeg vet er at mange ser på «Hvite gutter», så de får kanskje litt medfart der. Jeg hadde syntes det hadde vært gøy, men jeg har mine tvil.

- Kommer du til å laste den ned?

- Jeg må se åssen den funker. Jeg er spent på hva de har gjort. Vi har detaljerte utkast av hvordan appen skulle fungere som vi ikke har hatt med i serien. Blant annet et system som gjør at du får bommepoeng som du igjen kan bytte bort mot snus. Det blir spennende å se om de har gjort noe sånt, sier Tveiten. 

Les mer: Slik har «Hvite gutter» blitt en strømmesuksess: - Har vært en øyeåpner for oss

Discovery vil ikke kreve eventuelle innteker
Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, sier at «Hvite gutter» er blitt en utrolig populær serie med noen temmelig ihuga fans. 

- Først og fremst er det bare veldig morsomt at en idé oppstått i et fiktivt univers kan trigge skaperlysten hos norske studenter, sier McBride. 

- Kommer TVNorge til å kreve sin del av kaka hvis dette blir en suksess?

- Som kanal er ikke denne appen noe vi verken tar ansvar for eller kommer til å kreve eventuelle inntekter fra, og i hvilken grad en slik tjeneste i det hele tatt er lovlig, er ikke noe vi tar stilling til.

- Kommer du til å laste ned appen selv?

- Jeg har for vane å kjøpe mine egne tobakksprodukter og sørge for aldri å gå tom, så hadde jeg snuset, ville jeg ikke hatt behov for appen annet enn for å kjøpe meg venner, sier mediesjefen.