Statens vegvesens nye app «førerkort» lar 2,2 millioner nordmenn laste ned førerkortet til sin mobil. I løpet av det første døgnet ble appen lastet ned over 670 000 ganger, skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

- Rett og slett ellevilt. Vi visste at dette kom til å bli populært, men interessen og trafikken overgår det meste. Vi er glade for at folk setter pris på tjenesten, sier direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Seksjonssjef for Førerkortkontoret, Synnøve Vebostad, forteller til Kampanje at appen er laget «in-house» av Statens vegvesen og innleide ressurser.

- Hvilke eksterne selskaper har dere samarbeidet med?

- Det har i utgangspuntket vært Bekk, de jobber med å lage selvbetjeningsløsninger på «Din side» hos oss. Vi har langt flere tjenester enn den appen vi nå har lansert, som er knyttet til både førerkort, trafikkopplæring, og en rekke tjenester, sier Vebostad.

-Appen følger statens vegvesens retningslinjer for design. Hvis man går inn på være hjemmesider og ser på Din Side hos oss, så kan du kjenne igjen designet veldig godt, legger hun til.

Det digitale førerkortet er kun gyldig i Norge foreløpig.

- Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, sier direktør Dreyer.

På sine nettsider skriver Statens vegvesen at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister å bygge tjenester på, og at det er derfor arbeidet med digitalt førerkort har tatt såpass kort tid.

På spørsmål om Statens vegvesen har satt noe mål om hvor mange som skal bruke appen svarer Synnøve Vebostad følgende:

- Nei ikke satt oss noe mål, men ønsker jo å nå vårt fulle potensial som er 2,2 millioner. Nå har vi hatt en kjempe stor pågang første døgnet, så blir spennende å se hvor langt opp vi kommer neste uka. Men vi har ikke satt oss noe mål om å nå 80 prosent eller noe slikt tall.

Digitalt førerkort kan bare benyttes på én telefon om gangen. For iPhone må du ha iOS-versjon 9.0 eller nyere, mens Android-brukere må ha versjon 6.0 eller nyere.

Hvis en ikke har et digitalt bilde i Vegvesenets system kan en ikke ta i bruk appen, står det i pressemeldingen.