Saken er oppdatert med ytterligere kommentarer fra Datatilsynet.

FaceApp har på kort tid eksplodert i popularitet og fylt Instagram- og Facebook-feeder med bilder av venner og kjendiser som gamle mennesker. Nesten like raskt har bekymringen for hva som skjer med bildene og informasjonen man laster opp spredt seg.

Bekymringen er blant annet omtalt av Aftenposten, som har intervjuet juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet, Tobias Judin, om appen. Han mener «noe er galt» i måten selskapet håndterer personvern på.

Årsaken er at FaceApp i brukervilkårene skriver at du gir selskapet lov til å bruke, publisere og endre bildet ditt, og at denne lisensen kan overføres til andre.

- Du kan plutselig se deg selv i en reklame for FaceApp på bussen. Det vil være veldig alvorlig, sier han til Aftenposten.

Høyre kaster seg på
Men det er ikke alle som lar seg skremme. I dag kaster Høyre seg på trenden på Instagram. De har brukt filteret på Høyres statsråder med teksten «100 nye år» og hashtagen «agechallenge».

Det betyr ikke at de ikke har fått med seg kritikken mot selskapet.

- Vi så på sakene du nevner og tok en vurdering på om vi skulle gjøre dette. Vår konklusjon er at disse bildene av statsrådene er allerede lagt ut åpent på internett av departementene, så dersom disse selskapene skal bruke bildene til noe, så har de disse bildene fra før av, sier sosiale medier-ansvarlig Mehmet Inan Kaan i Høyre til Kampanje.

- Hvilken mobiltelefon bruker dere til dette?

- Vi bruker både jobbtelefoner og privattelefoner, men telefonen vi brukte i dette tilfellet var en privattelefon.

- Selvfølgelig ikke greit
- Hva tenker dere om bekymringen som sprer seg om hvordan informasjonen man laster opp blir brukt?

- Det er selvfølgelig ikke greit hvis informasjonen du gir fra deg blir ulovlig brukt til ulike formål, hvis ikke du får beskjed om det eller godtar det selv.

- Her vurderer dere det sånn at det er ufarlig?

- Det vet vi ikke. Ingen har klart å bevise det helt ennå. Vi har lest sakene om dette og tatt en vurdering. Bildene vi bruker i Instagram-posten er offentlig ute allerede, så dersom bildene misbrukes eller utnyttes, ligger de allerede ute.

Datatilsynet: - Håper de ba statsrådene om lov
Tobias Judin
i Datatilsynet mener Høyre bør vise varsomhet.

- Selv om statsråder er offentlige personer, har de også et personvern. Høyre er ansvarlig for hvordan de behandler personopplysninger om egne medlemmer, og det inkluderer å gjøre gode vurderinger også når de behandler statsrådenes opplysninger og bilder. Med tanke på at dette er en tjeneste vi vet lite om og som har ulne vilkår, håper vi i alle fall at de ba statsrådene om lov før de aktivt matet tjenesten med bildene deres, sier han til Kampanje.

- Å laste opp data til en app eller nettjeneste innebærer alltid en risiko. Litt risiko kan og må man leve med, men man bør kanskje unngå tjenester som ikke kan svare godt på hvordan de behandler personopplysninger, fortsetter han.

I en uttalelse til Tech Crunch sier det russiske selskapet bak FaceApp at de normalt sletter bildene som lastes opp etter 48 timer og at de ikke selger brukerdata eller sender dem til Russland, som noen frykter, selv om utviklingsteamet har base der.

- Alle er i feriemodus
Sosiale medier-rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen slengte seg også på FaceApp-bølgen. Nygård-Hansen forteller på telefon fra stranda i Hellas at han slettet appen kort tid etter at han lastet den ned.

- Det tikket inn kommentarer på både Instagram, DM og PM. Folk sendte linker og skrev dette er kanskje ikke det tryggeste du har gjort, sier han.

Nygård-Hansen forteller at han rakk å installere den på både Ipad og mobiltelefon, før han slettet den.

- Har jeg tatt noen fine bilder kan de bruke dem som de måtte ønske, men det gjelder jo veldig mange apper. Det er veldig mange apper som utelukkende blir laget for å samle inn data. Formålet er ikke å tjene penger på den appen, men på salg av all data som blir samlet inn. Jeg tror det blir solgt for å drive markedsføring, men også til å spamme og svindle deg som bruker, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

- Hva tenker du om at Høyre også har lagt ut bilde av Erna Solberg som gammel på Instagram?

- Det viser vel først og fremst at alle er i feriemodus. Når folk er i feriemodus, med eller uten Aperol Spritz, forsvinner en del av skepsisen og vår egen evne til å vurdere farer, i takt med inntak av sangria. Det er en farsott de greiene her nå. Derfor la jeg også min egen vurderingsevne til side, fordi jeg vil være en del av farsotten. Du vil ikke komme for sent etter. Ting som er populært nå, er kult i dag, historie i morgen, sier han.

Saken fortsetter etter bildet.

La vurderingsevnen til side: Hans-Petter Nygård-Hansen rakk å legge ut bilde av seg selv som gammel før personvernsbekymringer fikk han til å slette appen. Foto: Privat

- Ingenting er 100 prosent trygt
Han mener folk som er skeptiske til FaceApp, har større grunn til å være skeptisk til Facebook etter alle personvernskandalene de har vært gjennom.

- Mange unge bruker jo TikTok som er laget av et kinesisk selskap. Kineserne driver jo ekstremt mye innenfor ansiktsgjenkjenning, gjennom social credit score-opplegget, sier han og legger til:

- Det er ingenting som heter 100 prosent trygt eller sikkert.

- Er frykten mot FaceApp overdrevet?

- Det er ikke noe entydig svar, men vi skal være skeptiske til å gi fra oss biometriske data. Dette handler om kunstig intelligens og bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi. Når du har takket ja til Facebook sine nye retningslinjer, uten å selektere og sjekke dem ut ut, så har vi sagt ja til at de kan bruke ansiktsgjenkjenningsteknologi. Teknologien blir brukt til å gjenkjenne vennene dine i bilder du legger ut slik at de automatisk blir tagget. Da tenker folk at det er mindre friksjon, og det er bra og kult, men det kan komme på avveie. Facebook har vist det så ufattelig mange ganger de siste årene at de ikke har alt på stell.