Selv om omsetningen i verdens største nettsamfunn fortsetter å vokse, faller overskuddet med over 50 prosent til 2,42 milliarder dollar. På samme tid i fjor var overskuddet på nesten 5,5 milliarder dollar.

Omsetningen økte med 26 prosent til drøye 15 milliarder dollar i første kvartal i år, opp fra 11,9 milliarder dollar i tilsvarende periode i fjor. 

Det er kostnadene til Facebook som skyter i været og det med hele 80 prosent, men dette skyldes i hovedsak en avsetning på hele tre milliarder dollar til en mulig bot knyttet til en pågående etterforskning initiert av de amerikanske konkurransemyndighetene Federal Trade Commission (FTC). 

Granskingen FTC har innledet går på hvorvidt Facebook har overholdt personvernregler, og det er nå tydelig at presset fra reguleringsmyndighetene nå også rammer Facebook som virksomhet og forretning i kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen. 

- Vi estimerer et tap i størrelsesorden tre til fem milliarder dollar. Saken fortsetter å forbli uløst, skriver Facebook i kvartalsrapporten.

Det meste har gått feil vei for Facebook den siste tiden med massiv mediedekning om manglende tillit, løgner og bortforklaringer rundt deres forhold til persondata. Ifølge Financial Times innledet FTC sin etteforskning i mars i fjor etter uklarheter rundt tidligere inngåtte avtaler om deling av data  med tredjepartsaktører. 

Kommunikasjonsrådgiver og en av dem som følger utviklingen i Facebook aller tettest, Hans-Petter Nygård-Hansen, mener det er mange som nå presser på for at bøtleggingen av teknologiselskapene må opp.

- Dette er avsetninger for å dekke en potensiell bot fra FTC på tidligere brudd på personvernreglene, deriblant Cambridge Analytica-skandalen. En bot i «million-dollar-størrelse» slik FTC ga Google for noen år tilbake, vil ikke ha tilstrekkelig avskrekkende effekt, derfor jobbes det nå iherdig blant personvern-advokater for å overbevise FTC om at bøtene må opp på et mye høyere nivå, sier Nygård-Hansen som er blant landets fremste på teknologi og sosiale medier.

Marginen halvert
Driftsmarginen stuper dermed ned til 22 prosent i første kvartal i år sammenlignet med 46 prosent for ett år siden.

Facebook skriver i kvartalsrapporten at uten denne ekstraordinære kostnaden ville driftsmarginene vært 20 prosentpoeng høyere.

- Det har vært et godt kvartal for vår virksomhet og vårt samfunn fortsetter å vokse, sier grunnlegger, styreleder og administrerende direktør, Mark Zuckerberg i rapporten.

Brukertallene vokser: - Helt rått
De daglige brukertallene kom inn på 1,56 milliarder, en vekst på åtte prosent sammenlignet med for ett år siden. Månedlige brukere endte på 2,38 milliarder brukere, også det en vekst på åtte prosent. 

Av reklameomsetningen på 14,9 milliarder dollar står mobilannonser for hele 93 prosent av all omsetning i teknologigiganten.

Selskapet regner med at 2,1 milliarder mennesker i snitt daglig bruker Facebook, Instagram, WhatsApp eller Messenger som alle er en del av det Facebook kaller «familien».

Nygård-Hansen er imponert over veksten i brukertallene som altså kommer på en tid der det blåser mye motvind rundt Facebook. 

- Det er rett og slett helt rått og et klart signal om at brukerne fortsatt liker og bruker Facebook mer enn de kanskje vil innrømme og at annonsørene fortsatt har stor tro på effekten og viktigheten av å annonsere på plattformene i Facebook-familien, sier Nygård-Hansen.