Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

Raoul Grünthal, lederen for Schibsted Next, er gjest i podkasten Tinius Talks fra Stiftelsen Tinius. Han forteller at man ikke kan se journalistikk i splendid isolation, og er på jakt etter gründere med gode ideer som kan utvide Schibsteds forretningsområder. Grünthal synes finansbransjen er et spennende område for Schibsted å investere i.

- Det er veldig forskjellig hvor stigmatisert det er med konsumentlån i ulike land. Den store trenden er likevel liberalisering og transparens. Lån i seg selv er ikke noe negativt. Det som er feil er om folk betaler for mye for lån, mener Grünthal.

Han sier man må forvente å operere i et marked med store reguleringer i finansbransjen, og at det kan være en fordel for Schibsted at det er en bransje med nasjonale strukturer.

- Dette er ofte ikke markeder der globale selskaper som Google og Facebook tar markedet fra et kontor i Silicon Valley. Man må tilpasse seg hvert lands lokale regler, og det finnes en positiv dimensjon i det, sier han.

De neste bransjene på listen over vekstinitiativ er produkter for prissammenligning og e-helse.

- Prisjakt er et godt produkt for pre-shopping fordi vi gir konsumenten en mulighet til å ta en informert beslutning. Et annet eksempel på en bransje hvor vi kan bidra er e-helse, men der har vi ikke kommet like langt, sier Grünthal.

Vil satse på helse og læring
Lederen for Schibsted Next mener at Schibsted kommer til å ta stadig mer makt over vår egen helse, i motsetning til å kun forholde seg til doktorer.

- Et eksempel som ikke vi eier er Werlabs hvor individer kan gå inn jevnlig og levere blodprøver og få ut data om hvordan man utvikler seg, selvom man er frisk, forteller han.

- For et selskap som når ut til veldig mange hele tiden så finnes det synergier mellom e-helse og medietilganger, legger han til.

Løken Stavrum spør videre om utvikling av læringsteknologier – eller såkalt edtech – er på Grünthals liste.

- Ja, det er spennende. Det er jo ikke sånn at alle har råd til privatlærere som hjelper barna med lekser, men et produkt som for eksempel Albert, en digital mattelærer, har de fleste råd til. Teknologien skaper muligheter til å utvikle og formidle til flere grupper, mener han.

Utvikler avisdistribusjonen
Et siste område Stavrum og Grünthal snakker om i podcasten er distribusjonsleddet i Schibsted. Grünthal mener spørsmålet om når papiravisene går inn, og hvor lenge Schibsted klarer å opprettholde sitt distribusjonssystem henger nøye sammen.

- Her har vi en win-win. Vi kan skape en ny business, i og med at vi distribuerer e-handelens produkter, men det gjør også at vår infrastruktur lever lengre. Det gjør at avisene lever lengre, og at avisene kan få mer penger til å utvikle digitale produkter, sier han.

Til slutt spør Kjersti Løken Stavrum hvordan Schibsted Next vurderer hvilke bransjer selskapet skal gå inn, og hvilke parametere som styrer hvilke vekstinitiativ som blir det neste.

- Å vurdere entreprenøren er nesten like viktig som å vurdere produktet eller ideen, slår Raoul Grünthal fast.

Hør episoden om hva som er det neste for Schibsted her.