Det norskeide teknologiselskapet Penetrace har den siste tiden arbeidet hardt med å finne en ny eier av selskapet. Frem til i dag har selskapet, som i sin tid ble etablert i samarbeid med flere av landets største annonsører, vært eid av teknologoi-investeroren Skagerak Matura, med en eierandel på over 40 prosent.

Den nye eieren er et investeringsfond som heter Verdane Capital og fondet tar over eierandelen til Skagerak og mer til.

- Vi kjøper cirka 70 prosent av selskapet, inkludert Skageraks aksjer, sier Verdane-partner Arne Handeland.

- Vi ønsker den nye storeieren velkommen med åpne armer. Timingen kunne ikke vært bedre, sier administrerende direktør i Penetrace, Henning Tunsli.

- Hvor lenge har dere jobbet med å finne og sette et nytt eierskap?

- Vi startet arbeidet i november i fjor da det ble klart at den største eieren skulle avslutte fondet og selge sin eierpost i alle selskapene de hadde investert i. I og med at jeg har ansvar for at selskapet er godt finansiert, har jeg imidlertid hatt løpende dialog med 2-3 større private equity fond de siste fem årene. Verdane er en av de. Så de er ikke nye bekjentskaper for meg. De har fulgt oss i mange år, sier han.  

Han sier kan kommer til å investere videre i Penetrace selv og blir med på neste reise.

- De neste tre-fem årene blir de viktigste og mest spennende årene for oss siden starten, sier han.  

Kjøper ut den største eieren
Bakgrunnen for investeringen skyldes ifølge Verdane-partner Arne Handeland flere forhold.

- Vi tror at all markedsføring kommer til å bli mer og mer datadreven. Du må måle effekten av det du gjør og der har Penetrace en bra posisjon, sier han.

Penetrace er et selskap som måler effekten av annonsørenes reklamekampanjer og markedsinvesteringer og selskapet jobber også med et helt nytt produkt som ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens kan forutse kjøpsintensjoner hos forbrukeren seks måneder frem i tid noe Verdane Capital har bitt seg merke i.

Penetrace har ifølge Handeland en bra ledelse og organisasjon og Verdane ønsker å bidra til at selskapet lykkes internajonalt.

- Verdane har tatt selskaper internasjonalt tidligere og vi vil bidra med nettverk og ressurser, sier han.

- Setter alltid av tilleggsinvesteringer
Verdane har kontorer både Norge, Sverige, Danmark og Finland i tillegg England og forvalter investeringer på
11 milliarder kroner fortrinnsvis i teknologisektoren.

- Hva er den største utfordringen med å rulle ut et slikt produkt i utlandet?

- Det handler om å tilføre selskapet tilstrekkelige ressurser, samt ha evne og vilje til å ta de kostnadene som kommer, samt ha tålmodighet til å stå i løpet, sier investoren.  

- Hvor mye penger er dere villige til å investere for å gjøre Penetrace kjent i utlandet?

- Vi går ikke inn på summer, men når vi investerer i et selskap, setter vi alltid av en betydelig sum til oppfølgingsinvesteringer. Først skal vi imidlertid legge en strategi med management, og denne vil bestemme hvor mye vi skal investere.

- Hvor stort kan Penetrace bli under Verdanes vinger?

- Det vil jeg ikke kommentere på nå, men vi ser et stort vekstpotensial.

- Blir en storsatsing
Penetrace ble etablert i 2005 sammen med blant andre Telenor, Gjensidige, Steen & Strøm, BI, Boots og Bring og ifølge Tunsli er planen nå «å vokse betydelig de neste tre til fem årene». Tunsli i Penetrace sier selskapet frem til i dag kun har «prøvd seg litt frem i Sverige, Danmark og Storbritannia».

- Men nå blir det storsatsning fremover. Vi har vi fått en kapitalsterk eier som vil bidra til at denne norske suksesshistorien kan bli en internasjonal suksess, sier Tunsli.

Penetrace hadde i 2017 en omsetning på 36 millioner kroner. Overskuddet var imidlertid ikke mer enn 0,6 millioner. 

- Vi anslår at rundt 30 prosent av vår omsetning er utenfor Norge i dag. Med Verdane på laget er målet å øke den betydelig selv om vi også kan vokse mer i vårt hjemland Norge, sier han.