Det norske konsulentselskapet Int. har i sommer kjøpt det portugisiske digitalbyrået Bürocratik. Byrået sikret seg flere priser under European Design Awards som ble arrangert i Oslo tidligere i sommer. 

Det nye konstellasjonen har fått navnet BüroInt. og vil ha 25 ansatte i Norge og Portugal. 

- Bürocratik, eller Büro, har på tolv år bygget seg opp en helt unik kompetanse og posisjon internasjonalt innenfor digital design, brukeropplevelse og frontend-løsninger. De leverer imponerende resultater for selskap som stiller svært høye krav til merkevareopplevelse og digital historiefortelling, sier daglig leder i Int., Christer Lien.

Tidligere har Kampanje skrevet at næringslivets behov for designere de siste årene har skutt i været, noe som har ført til betydelig lønnspress. Lien mener næringslivet, alt fra mediekonsern til banker, nærmest kaster penger etter designere.

- Det er så veldig manko på design/UX/front-end-folk Norge. Dette har ledet til høye lønninger og kostnader i Norge og med varierende kvalitet på leveransene. Mange har valgt å løse dette ved å etablere selskaper i lavkostland i Øst-Europa, India og lignende. Disse har ingen forståelse for god brukeropplevelse, sier Lien.

Les også: Beinhard kamp om digitale designere gir lønnspress (abonnement)

- Hva mener du med at de ikke har noen forståelse for god brukeropplevelse? 

- Jeg tråkker kanskje noen på tærne, men det er åpenbart at en del selskap i lavkostnadsland ikke kjenner det norske eller nordiske markedet spesielt godt. Dessverre ser vi altfor ofte at blant annet frontend-utvikling settes ut til denne typen selskap. Det resulterer i dårlig brukeropplevelse og mindre gode produkter og tjenester. Vi mener derimot at utviklerne har en nøkkelrolle fordi de skal verdiøke arbeidet vi gjør. Her har vi funnet en svært dyktig partner i Bürocratik, hevder Lien. 

Han sier «tilnærmingen til utvikling av gode brukeropplevelse er nokså lik» i Norge og Portugal, «samtidig som kostnadsnivået i Portugal en god del lavere enn i Norge»

- Det vil si at man får mer for budsjettene, utført av noen som er helt i førersetet internasjonalt når det kommer til design og brukeropplevelse, sier han.

- Blander kortene:

Making Waves-sjefen mener Int.-gründer blander kortene. - Høy kvalitet på tjenester viktigere enn prisen per time, sier han.

- Kundene skiller ikke på polsk og norsk
Et av markedets største selskaper på design og tjenesteutvikling er Making Waves som er en del av North Alliance-systemet. Selskapet omsetter på konsernnivå for nesten 370 millioner kroner. Toppsjef Kim Ydse Krogstad mener det er viktig å ikke blande kortene når man sammenligner kvaliteten innenfor tjenesteleveringer fra ulike nasjoner.

- Det er viktig å sortere kortene her. Hovedutfordringen er å få tak i nok folk til jobbene som skal gjøres. Ettersom det er underskudd på designere og utviklere i Norge, gir det mening å se utenfor våre grenser. Som en bonus får man da økt mangfold i egen organisasjon som igjen er positivt for gode innovasjonsprosesser. Making Waves har ansatt mange utlendinger det siste året og opplever at det er attraktivt å flytte til Norge, sier Kim Ydse Krogstad.

Selv har Making Waves kontorer i Norden og i Polen.

- Brorparten av våre 100 ansatte i Kraków er høyt kvalifiserte utviklere. Hva som er «god kode» er mer universelt på tvers av land enn hva som er «god UX». Det gjør samarbeid mye enklere. Mange av våre ansatte i Polen har dessuten jobbet mot norske kunder siden vi startet for 12 år siden, og de har bodd i Oslo i lange perioder. Vi opplever derfor at kundene våre ikke skiller på om folk er polske eller norske, sier Krogstad.

Etablert av gründere
Int. ble startet i 2011 av de tre gründerne Diogo Valério, Håvard Gjelseth og Christer Lien. De har alle jobbet i nærmere 20 år med digital transformasjon, forretnings- og produktutvikling, merkevarevarebygging og netthandel og har alle tre erfaring fra Scandinavian Design Group. Selskapet teller i dag ti personer og har de siste årene jobbet med blant andre Godtlevert, Widerøe, Statoil og Lego, i tillegg til en rekke internasjonale kunder. Det var nettopp den internasjonale erfaringen som var avgjørende for kjøpet av Büro. 

- Stadig flere av våre kunder kommer fra utlandet. Vi har derfor lenge vært på jakt etter en internasjonal partner. Som en del av denne prosessen har vi vurderte flere selskap rundt om i Europa. Büro har i flere år vært en av våre faste samarbeidspartnere, og vi oppdaget etterhvert at dette er en svært god match, forklarer Lien.

Nytt kontor i Tyskland
Selskapet har også opprettet kontor i Berlin.

- Det er en stor konkurranse om de flinkeste UX-designere etter hvert som de fleste selskaper ansetter digitale eksperter. Vi har valgt å etablere et kontor i Berlin for å få tak i de beste internasjonale hodene og henter også folk til Norge fra både Europa og Asia. 

- Hva er målet på sikt?

- Det som driver oss er å gjøre gode prosjekter hvor verdiskapningen er høy. Vi ønsker oss en fin kombinasjon av prosjekter for ambisiøse norske merkevarer og spennende internasjonale kunder. Vi har ikke noen uttalt mål om antall ansatte, men jeg tror vi må opp i 40-50 personer for å kunne ha den påvirkningen vi ønsker i markedet.

Selskapet hadde i 2017 en omsetning på drøy 6,5 millioner kroner, noe som ga et driftsoverskudd på 1,1 millioner kroner.