Artikkelen er oppdatert med ferske kurstall fra børsen etter at den åpnet i ettermiddag norsk tid. Se nederst i saken.

Det glitret av Facebooks kvartalstall som ble lagt fram i går kveld norsk tid, men ikke nok til å blende markedet. Aksjen falt med 20 prosent i etterhandelen i natt.

Verdens største sosiale nettverk opplyser at overskuddet steg med 31 prosent i andre kvartal til 5,1 milliarder dollar, sammenlignet med 3,9 milliarder dollar i samme periode i fjor. Inntektene steg samtidig med 42 prosent til 13 milliarder.

Antallet månedlige brukere landet på drøyt 2,2 milliarder, noe som var lavere enn analytikernes forventninger. Annonsesalget økte med 42 prosent, men veksten ble dempet av en kostnadsøkning på 50 prosent, noe som i stor grad tilskrives tiltak innført etter Cambridge Analytica-skandalen i vår.

Men børsanalytikerne hadde større forventninger. Straffen ble en kraftig nedtur på børsen.

- Knallbra tall
Administrerende direktør Even Aas-Eng i Venture Factory har lenge hatt klippetro på Facebook. Han er er overrasket børsfallet.

- Facebook leverer jo egentlig knallbra tall her, så dette er en vanvittig overreaksjon. Omsetningen er opp 42 prosent mot samme tid i fjor og inntekten per bruker fortsetter å stige. Men de store teknologikjempene er så høyt priset at markedet leter med lys og lykte etter noe som kan gå galt. I dette tilfellet er det nok tempo på brukerveksten og spesielt daglige aktive brukere som satte en støkk i markedet. Så skal det også sies at bunnen ikke har gått ut av markedet før selskapet selv sa at inntektsveksten kommer til å avta i kvartalene som kommer.

Innføringen av EUs personvernforordning (GDPR) har utfordret forretningsmodellene til mange aktører i nærngslivet. Aas-Eng tror Facebook slapp billig unna.

- Jeg var selv bekymret for hva GDPR-innføringen i Europa skulle ha for betydning på omsetningen, men det virker ikke ha slått inn nevneverdig. Det ser ut som vinterens Cambridge Analytica-skandale kan ha hatt negativ innvirkning på brukerveksten, men vi skal heller ikke glemme at det er jo begrenset hva et selskap med 2,2 milliarder brukere kan vokse.

Skeptisk til reker og hvitvin i Facebook-feeden
Even Aas-Eng mener Facebook-aksjen er et attraktiv investeringsobjekt. Han ser likevel en potensiell trussel for giganten. 

- Jeg er fortsatt meget positiv til både Facebook-aksjen og Facebook som markedsføringsplattform, men den algoritmeendringen de gjorde i vinter er en potensiell mine. Jeg er skeptisk til om folk vil ha en så stor overvekt av reker, hvitvin og solnedganger i feeden kontra relevant og interessant innhold fra eksterne leverandører.

Kraftig fall torsdag ettermiddag
Facebook-aksjen raste med over 19 prosent da Wall Street åpnet torsdag ettermiddag. Det er det største åpningsfallet i selskapets historie.

Den tidligere rekorden stammet fra 27. september 2012, da selskapets aksje falt 11,7 prosent, skriver E24.

Det var ventet at aksjen ville falle fra start. Selskapet meldte onsdag om sterk vekst i både inntekter og overskudd i andre kvartal, men falt kraftig i etterhandelen på børsen ettersom resultatet viste en svakere vekst en analytikerne ventet.

Sky News melder at selskapets verdi er rudusert med 120 milliarder dollar som følge av børsfallet.

Facebook-fallet bidro til at den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 0,92 prosent under åpningen på Wall Street torsdag.