Aksjekursen til verdens største nettselskap måt i antall brukere har stupt på børsen med nærmere 500 milliarder kroner etter avsløringene av hvordan selskapet Cambridge Analytica har fått tak i data om Facebooks brukere og videresolgt disse til blant annet Trump-kampanjen og på den måten vært delaktig i å påvirke utfallet av det amerikanske valget. Det kommer på toppen av problemene knyttet til avsløringene av hvordan russiske propagandamaskiner brukte plattformen under den amerikanske valgkampen.

- Dette kan gi Facebook en trippelsmell i annonsemarkedet, sier nettredaktør i Sparebanken Vest, Espen Grimmert, til Kampanje.

Grimmert har fulgt utviklingen i det digitale reklamemarkedet i en årrekke og han ser mange store utfordringer for nettgiganten.

- For det første vil noen slutte helt å bruke Facebook. Det blir nok ikke så stor andel av brukermassen selv om det nå er mye oppstuss rundt #DeleteFacebook, men det blir noen og det skaper støy, sier han.

Les også:  Zuckerberg: - Dette var et stort tillitsbrudd

Les også: - Hva er det som skjer med Facebook?

Mer alvorlig mener Grimmert er trenden der «vi deler mindre personlig innhold på Facebook»:

- Trenden forsterkes. Mange tenker at de ikke vil dele med Facebook hva de er opptatt av, at de er på reise, hvilke politiske standpunkt de har eller hvem de er gift med. Det gjør Facebook til et kjedeligere sted for brukerne, og det gjør at de vet mindre om oss som de kan selge til annonsørene. Så selv om få slutter å bruke Facebook, kan Facebook få en mindre andel av sosiale medier bruken vår, sier han.

Selv etter børsskrellen denne uken, er Facebook et av verdens mest verdifulle selskaper etter at selskapet har økt omsetningen sin fra 4,5 milliarder dollar ved børsnoteringen i 2012 til rundt 40 milliarder dollar i fjor. Selskapet har vokst til 25.000 ansatte.

Grimmert ser enda en utfordring for Facebook og det er møte med GDPR, EUs nye personvernforordning. Mange annonsører har i dag matchet sine kundedata, e-post, og telefonnummer med Facebook for å nå disse kundene bedre.

- Mange har nok delt kundelistene sine med Facebook uten den riktige brukeraksepten. Slik aksept blir tvingene nødvendig å ha på plass etter GDPR, og de som spør om brukeraksept vil nok få nei fra noe flere brukere. Slik blir et av Facebooks hvasseste våpen i annonsemarkedet litt dårligere, sier han.

Problemene til Facebook kan ha en liten oppside for norske mediekonsern, tror Grimmert.

- Kanskje smiler de litt hos Schibsted om dagen? De jobber det de kan for å gi oss annonsører målrettingsmulighetene Facebook har utviklet, og det som skjer nå gjør nok at tillitsgapet mellom Aftenposten og Bergens Tidende på den ene siden og Facebook på den annen, øker i favør av de norske mediehusene. Kanskje er det flere som synes det er OK å dele data med Finn som de ikke vil dele med Facebook, spør Grimmert.

- Kommer Sparebanken Vest til å slutte å annonsere på Facebook?

- Nei, Sparebanken Vest vil ikke slutte å bruke Facebook som annonsekanal på grunn av dette. Men vi skal være helt åpne overfor våre brukere om hva vi gjør og vi blir heller aldri kunde av Cambridge Analytica. Og vi heier kanskje enda sterkere på våre lokale medier som Bergens Tidende og BA i konkurransen med Facebook, sier han.

Spår Facebook-smell:

Nettredaktør i Sparebanken Vest, Espen Grimmert, har fulgt utviklingen i det digitale reklamemarkedet i en årrekke og han ser mange store utfordringer for nettgiganten etter avsløringene denne uken. - For det første vil noen slutte helt å bruke Facebook, sier han.