AdCityMedia (ACM) kjøper 100 prosent av utendørsselskapet Prego Media som med en omsetning på 32 millioner kroner er den tredje største aktøren på utendørs i Norge.  Dermed får gründerne Thomas Haave og Stig Kjos ytterligere muskler i konkurransen mot de to store utendørsselskapene, Clear Channel og JCDecaux.

- Vi er svært glade for å ha fått ACM som eiere. I dag er det norske utendørsmarkedet i realiteten et duopol, men vi ser at det er gode muligheter for en nordisk aktør å få et fotfeste utover de største selskapene Clear Channel og JCDecaux, sier Pregos styreleder Thomas Haave.

Får betalt i cash og aksjer
De fire partnerne deler på kjøpesummen på i første omgang 16,75 millioner, hvorav åtte millioner betales ut i aksjer. Utemdør-gründerne er garantert en totalverdi på avtalen på 25 millioner kroner der ovenskytende  utbetales etterhvert.

-  Ja, vi er fornøyd med avtalen. Det er først og fremst et strategisk valg som gjorde at vi valgte å gå i samarbeid med ACM. De vokser raskt og tar markedsandeler i flere markeder og har en buy and build strategi ut over Norden. ACM har en sterk digital satsning og besitter bred kompetanse, noe vi helt klart kan dra synergier ut av på det Norske markedet, sier Stig Kjos.

Med rundt 43 prosent av aksjene i Prego Media betyr det Kjos gjennom selskapet Enra Holding får ut 3,76 millioner kroner i kontanter på saget. 

- Hva skal du bruke pengene på? 

- Si det, jeg har så mye investeringer i diverse prosjekter og eiendom i Spania, så mye blir nok reinvestert, sier Kjos. 

Kjos eier sammen Thomas Haave  45,2 prosent hver, mens Robin Bang og Rune L. Torgersen har 4,8 prosent hver av selskapet. 

Les også: Utendørsselskap henter inn tidligere Clear Channel-ansatte 

Mer i vente
Prego Media har leverte nylig tall for 2017 som viste at selskapet i dag har en omsetning på 32 millioner kroner, kraftig opp fra 2016-tallene på 12 millioner kroner. Overskuddet økte fra rundt null til 3,5 millioner på EBITDA-nivå. Dersom selskapet lykkes med sine vekstambisjoner på 80 millioner kroner i 2021 blir det mer penger på de norske utendørsgründerne begrenset oppad til totalt 43 millioner kroner. 

- Dette vil avhenge av vekst og resultatene vi skaper. Men vi må si oss fornøyd med dette og at vi faktisk har klart å bygge Prego Media til det det er i dag med vanvittige flinke folk på veldig kort tid, vi har jo bare holdt på i fire år, sier Kjos.

Den nye eieren, ACM, er et svensk utendørsselskap som i all hovedsak satser digitalt og tilnærmet hele omsetningen på 120 millioner svenske kroner kommer fra digitale reklameflater. Selskapet er en av flere mindre aktører på det svenske markedet som også der domineres av de to globale utendørsgigantene, Clear Channel og JCDecaux.

- Det ligger an til storsatsing på digitalisering de kommende årene, derfor er ACM sine kunnskaper og ferdigheter en perfekt match for Prego i kampen om å vinne store kontrakter og anbud fremover. Jeg tror dette er en nyhet som vil bli godt mottatt av de som forvalter store reklamekontrakter, sier Haave.

Skal utfordre «de to store»
Konsernsjef Anders Axelsson i ACM sier oppkjøpet er «et stort skritt» mot en sterkere nordisk tilstedeværelse.  

- Som tidligere kommunisert har ACM sine oppkjøp frem til nå blitt godt integrert i konsernet og vi har også sagt at vi ser på andre og større markeder. En kombinasjon av oppkjøp, oppstart av kontorer og etablering av partnerskap vil gi ACM en global tilstedeværelse i løpet av de neste tre til fem år. Å ta steget sammen med Prego er givende og inspirerende, sier ACM konsernsjef Anders Axelsson.

Pregos produktportefølje består i dag av over 600, hovedsakelig analoge, storformat reklameskilt i Norges største byer, men gründerne i Prego og de nye eierne sier selskapet «gradvis skal digitaliseres» og at målene som nå er satt er ambisiøse.  Målet er å tredoble Pregos omsetning innen 2021, først og fremst gjennom eksisterende og nye store avtaler og gjennom en styrt digitaliseringsprosess.

- Tror dere det er mulig å rokke ved duopolet i Norge  og hvilke kontrakter skal man «stjele» fra de to store, Clear Channel og JCDeacux?

- Vi tror AdCityMedia og Prego Media sammen har store forutsetninger til å ta markedsandeler på det norske markedet og vi kommer selvfølgelig til å utfordre på de mulighetene som kommer opp og vi har allerede et samarbeid med Synsam, sier Axelsson.