Schibsted løfter satsingen på vekstselskapene opp på et strategisk nivå, og det er særlig låne- og finanstjenesten Lendo som mediekonsernets toppledelse har fått opp øynene for. Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal snakket varmt om Lendo foran børsanalytikerne under konsernets resultatpresentasjon i dag.

Overfor Kampanje utdyper han:

- Lendo har vokst veldig bra, det er blitt den store stjerna. Vi er glade og fornøyde over å være eier av Lendo, som er blitt en god markedsplass. Det har gått bra med Lendo i Sverige, det har gått bra i Finland og det går bra i Norge, sier Ryssdal til Kampanje.

Omsatte for 699 millioner i fjor
Schibsted Vekst kjøpte seg først inn i svenske Lendo i 2009. I 2010 økte Schibsted andelen fra 46 prosent til 97 prosent av selskapet for 92 millioner svenske kroner. Lendo hadde i de ni første månedene i 2010 driftsinntekter på nærmere 40 millioner svenske kroner, en vekst på 250 prosent sammenlignet med samme periode i 2009.

Så har det bare gått oppover i rekordfart. I 2015 omsatte Lendo totalt for 282 millioner norske kroner i Sverige, Norge og Finland. I 2016 gikk omsetningen opp til 454 millioner og så ny rekord i 2017 med 699 millioner, en vekst på 54 prosent fra året før. 450 av de snaut 700 millionene i fjor sto det svenske markedet for, så et par hundre millioner i Norge, og rundt 50 i Finland. Inntektene vokser betydelig i alle de tre landene. Driftsmarginene til Lendo har vokst fra 29 prosent i 2015 til 42 prosent i fjor.

Forretningsmodellen er at Lendo tar betalt fra en rekke kjente banker for å tilby kunder som bruker appen til å søke om lån og refinansiering. Bankene garanterer for at de tilbyr minst like god rente om kunden søker via Lendo som om kunden søker direkte hos bankene.

- Lendo har overgått våre forventninger. Vi hadde tro på konseptet, men vi så ikke for oss at det skulle gå så bra. Det har vært en god investering for Schibsted, sier Ryssdal til Kampanje.

 - Stor investering
Nå har Schibsted høye ambisjoner om eksport av Lendo til større land i Europa. Det kan bli en så betydelig satsing at mediekonsernet ønsker å dele kostnadene med en partner.

- Vi tror det kan være et potensial for Lendo utenfor Skandinavia, det vil si i store europeiske land. Men det er kanskje en så stor investering at vi ikke bør ta den alene. Derfor bør vi gjøre det i partnerskap eller i samarbeid med andre aktører, forteller Ryssdal.

- Hvor langt har Schibsted kommet i partnerjakten?

- Vi er tidlig i denne fasen.

- Kan et samarbeid komme allerede i år?

- Ja, hvis vi inngår en slik avtale, så kan det skje i 2018, svarer Ryssdal.

Høye ambisjoner
Schibsted har større aktører i tankene når de skal rulle ut Lendo på kontinentet.

- Ja, det kan være store aktører, men det er for tidlig å si noe om hvem som er aktuelle.

- Hvor stor kan Lendo bli globalt?

- Det er for tidlig å si noe om det, men vi ser i alle fall at Lendo gjør det bra og vokser mye i de nordiske landene. Men det finnes andre aktører i de store europeiske markedene, så det finnes noen begrensninger der ute også. Men vi har tro på at konseptet kan utvikles ytterligere, sier konsernsjefen.

Se videointervju med Rolv Erik Ryssdal: