Etter press fra Forbrukertilsynet og andre europeiske forbrukermyndigheter, gjør Facebook, Twitter og Google+ nå endringer i vilkårene som brukerne må godta for å bruke tjenestene deres.

Vilkårene forbrukermyndighetene vil til livs er blant annet de som gir selskapene rett til å endre vilkår eller stenge brukerkontoer uten varsel, fratar forbrukeren muligheten til å løse en tvist med selskapet gjennom tviseløsningsapparatet i sitt hjemland eller begrenser ansvaret selskapene har.

- Mer enn 250 millioner europeiske forbrukere er aktive på sosiale medier. Det er derfor viktig at de store internasjonale plattformene gir disse forbrukerne de rettighetene de har krav på etter europeiske forbrukervernlover, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, i en pressemelding.

Mens Google+ går lengst i å tilfredsstille kravene fra forbrukermyndighetene, har Facbook og Twitter bare delvis imøtetkommet krav knyttet til selskapets ansvar, og hvordan brukerne blir informert om mulig fjerning av innhold eller stenging av brukerkonto.

Forbrukermyndighetene har også bedt selskapene om å gjøre mer for å legge til rette for rask fjerning av annonser for falske nettbutikker, villedende konkurranser, abonnementsfeller og annen ulovlig markedsføring.

- Disse plattformene blir i stadig større grad brukt til markedsføring, og dessverre ser vi at en del av markedsføringen er ulovlig. Det har derfor vært viktig for oss å finne en god løsning for hvordan plattformene raskest mulig kan fjerne ulovlige annonser, slik at færrest mulig blir lurt, sier Haugseth.

Endringene skal gjennomføres allerede i starten av 2018.