Vi er i ferd med å legge bak oss et 2017 sterkt preget av teknologisk utvikling. 4. desember var det 25 år siden verdens første SMS ble sendt, Google har spyttet inn millioner i støtte til teknologiske prosjekter i norske selskap, virtuelle assistenter har for alvor blitt adoptert i Norge og radioen ble heldigital. 

- Jeg kunne kjapt skrevet en hel roman om den teknologiske utviklingen vi har sett det siste året, sier Anne Worsøe til Kampanje. 

Worsoe i Bakken & Bæck jobber med selskapets satsing på internasjonale ventures, forretningsutvikling og større innovasjonsprosjekter og har over 20 års erfaring med startups og investeringskapital. 2017 mener hun mest har handlet om bitcoins inntog, kunstig intelligens og #metoo.

- 2017 var det året kryptovaluta eksploderte: Bitcoin gikk fra å være noe man assosierte med lyssky virksomhet til å bli allemannseie, med raskere vekst i verdi enn noe annet digitalt fenomen i historien. Kunstig intelligens-miljøet diskuterte for alvor de etiske problemstillingene i møtet mellom mennesket og maskin, samtidig som roboten Sophia fikk statsborgerskap i Saudi-Arabia og ertet på seg selveste Elon Musk på Twitter, sier Worsøe.

- 2017 var også det året en suksessfull CEO ble sparket fra et teknologiselskap (Uber, red. anm.) på grunn av kjønnsdiskrimering og seksuell trakassering. #Metoo preget lunsj-diskusjonene i mange teknologiselskaper denne høsten, fortsetter hun.

- Den mest  unødvendige digitale mellomlandingen
Kunstig intelligens, VR, AR, 3D-printing, roboter og blockchain har vært blant 2017s tech-buzzord, mener rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen, men det er ikke noe av dette han vil trekke frem som årets største gjennombrudd.

- Svaret må nesten bli DAB-radio. DAB-radioer har vokst jevnt i løpet av de siste årene, men det virkelig store gjennombruddet må vel sies å være i 2017. Rett og slett fordi det norske folk som ønsket å høre på riksdekkende radio hjemme, i bilen, på hytta eller i båten, måtte bytte ut de gamle FM-radioene til DAB. Et aldri så lite tvunget gjennombrudd med andre ord, sier Nygård-Hansen, som aldri har lagt skjul på hva han synes om teknologien.

- Det norske folk ble tvunget til å oppgradere til flere kanaler og dårligere lyd. Et ganske så spesielt gjennombrudd, som vil bli husket i historien som tidenes dyreste og kanskje mest unødvendige «digitale mellomlanding» mot en uungårlig alt-over-IP hverdag.
Tror på Amazon:

- Jeg forguder min Amazon Echo, men det har enda ikke blitt en trend i Norge fordi den ikke finnes på norsk, sier Ingebprg Volan som håper på en norsk Amazon-lansering i 2018.

- Kunstig intelligens ble mer tilgjengelig for folk
Utviklingsredaktør i Adresseavisen, Ingeborg Volan, trekker frem tre store tendenser fra mediebransjen det siste året: suksessen av abonnementsbetaling på nett, trådløs teknologi og mer og mer strømme-tv.

- Med ny Iphone uten utgang for hodetelefoner kommer også flere og flere til å bruke trådløse løsninger både for mobilen og i hjemmet. Trådløs lading blir også mer og mer vanlig. Når markedslederne dytter på for å fjerne ledninger ingen egentlig er glade i, vil forbrukerne også forvente kabelløse produkter fra andre, mener Volan.

Artificial Intelligence (AI), eller kunstig intelligens (KI) på norsk, har vært på manges munner lenge allerede, uten at man ikke helt har visst hvordan den anvendes og hva den skal brukes til. Anne Worsøe mener vi endelig er i ferd med å få opp øynene for dette nå. 

- Kunstig intelligens ble mer tilgjengelig for folk flest gjennom chatbots og mobilapplikasjoner. I Kina brukes ansiktsgjenkjenning nå både til overvåkning og som betalingsmiddel. Årets «wow» var DeepMinds AlphaGo Zero som på fire timer lærte seg å spille sjakk ved å bare spille mot seg selv, uten data fra mennesker, sier Worsøe.

Tror på Amazon-lansering
Både Nygård-Hansen og Volan har også for lengst installert den stemmestyrte smarthøyttaleren Amazon Echo i hjemmene sine, og tror at en eventuell etablering av Amazon i det nordiske markedet vil kunne bringe digitale assistenter inn i flere norske hjem.

- Jeg håper Google, Apple og Amazon ruller ut sine personlige assistenter i form av Google Home, Apple HomePod og Amazon Echo i norske utgaver som andre norske selskaper kan integrere seg mot. Det er også mulig at Amazon kanskje kommer til Norge i 2018. Det vil for alvor akselerere butikkdøden i Norge. Når det er sagt tror jeg ikke alle butikker vil forsvinne. Men butikkene vil bli mindre i størrelse og fungere i økende grad som show room for varer som handles på nett, sier Nygård-Hansen.

- Jeg forguder min Amazon Echo, men det har enda ikke blitt en trend i Norge fordi den ikke finnes på norsk. Generelt ligger vi langt bak på dette forbrukermarkedet i Norge på grunn av manglende oversetting. Men teknologien finnes, og den dagen integreringen rundt den blir god nok, vil det endre også våres forbrukeratferd. Amazon Echo er en av de tingene jeg håper vil komme på det norske markedet i 2018, sier Volan. 

- Personvern blir viktigere i 2018
På spørsmål om hva teknologi-entusiastene tenker vil prege 2018, er svarene like og klingende klare: datasikkerhet og personvern vil bli enda mer aktuelt og viktig. 

- I 2018 vil personvernforordningen og IT-sikkerhet være svært sentralt. På den ene siden skal alle ha full oversikt og kontroll over egne data, samtidig som de skal oppgradere både infrastruktur og holdninger når det kommer til IT-sikkerhet. Så fremst ikke noe «magisk» skjer med Norge og vårt tillitsfulle og naive forhold til hvordan vi forholder oss til internett, så vil 2018 preges av mange store og små datainnbrudd som kommer til å koste norske virksomheter dyrt, sier Nygård-Hansen. 

Volan mener at jo flere dingser en kobler til internett, jo mer sårbare er vi for angrep.

- Jeg er litt skremt over hvor lite bevisste de fleste av oss er på sikkerhet. Det er faktisk en av de tingene jeg har tenkt at jeg ikke er sikker på om vi klarer å løse. Datakriminaliteten har blitt mer sofistikert, og det burde vi være mer bekymret for. Jeg håper det blir en trend at vi bryr oss mer om det, for det er faktisk viktig! Sier Volan.