Den 4. desember har Snapchats CEO, Evan Spiegler varslet at et splitter nytt redesign av appen skal lanseres. En mer algoritmestyrt hverdag med økte muligheter for forstyrrelser i din private feed, skal bli løsningen på det som lenge har truet Snapchats eksistens; penger. Med et mer algoritmebasert og markedsstyrt Snapchat forsvinner gradvis noe av det som har vært det sosiale mediets største styrke - følelsen av å være i en privat sfære på sosiale medier.

Vi som har vært med en stund husker godt hvordan Facebook og Instagram var. Å åpne disse tjenestene var ensbetydende med å se inn i dine venner og bekjentes privatliv, på samme måte som det var å vise frem et fotoalbum fysisk eller å sende bildemeldinger til hverandre. Med innføringen av merkevareprofiler på Facebook og Instagram, døde gradvis den mer private tilnærmingen til de sosiale mediene til fordel for en algoritmestyrt applikasjon som serverte mer av det den visste at du allerede ville se.

I et intervju som ble lansert i forrige uke med en av de første utviklerne for Facebook, Sean Parker, beskriver han utviklingen av Facebook (og Instagram), som et forsøk på å utnytte en svakhet i menneskesinnet - den svakheten som til stadighet leter etter anerkjennelse og etter å holde seg oppdatert på siste nytt. Gjennom årene har Facebook utviklet seg fra å være en plattform for å utnytte svakhetene i hjernen som gjør at man deler alt som er privat, til å utnytte den delen av hjernen som hele tiden trenger bekreftelse på at man har rett. Av mange er Facebooks nyhetsstrøm derfor blitt kalt et ekkokammer, men med en brukermasse som omfatter 90 prosent av den norske befolkningen, så var det helt umulig for Facebook å la være å la markedskreftene få slippe til og når de gjorde det, visste de at svakheten de skulle utnytte måtte endres.

Husker du hvordan Snapchat ble kritisert for å være en plattform hvor ungdom sendte nakenbilder til hverandre, for senere bli forfjamset over at de kom på avveie? Siden den gang har Snapchat bedret sikkerhetsinnstillingene sine, blant annet gjennom å innføre en genial funksjon som gjorde det synlig hvis noen screenshottet din Story eller Snap. Selv om det fremdeles florerer ulike applikasjoner som kan skjermdumpe skjermen uten at Snapchat fanger dette opp, så klarte Snapchat å ivareta forestillingen om at en samtale du holdt i applikasjonen deres, var privat. På samme måte som mobiltelefonselskapene og telefonselskapene før dem, kunne tilby private samtaler gjennom en direktelinje.

Snapchat klarte derfor å utnytte den opprinnelige svakheten som Sean Parker og Mark Zuckerberg hadde mistet - gjennom ikke å måtte vise privatlivet ditt direkte til andre, men kun til de man ville skulle se det, så ble Snapchat det nye mediet for «oversharing». Derfor blir det spennende å se, hva som skjer med de tonnevis av private data som Evan Spiegel og Snapchat har gjemt på en server til den dagen de var nødt til å kommersialisere. Hvordan vil et algoritmebasert Snapchat reagere på tonnevis av selfies, babybilder og NSFW-innhold?

Uansett hva Evan Spiegel lanserer den 4. desember, så vil det bety store forandringer for privatlivet ditt på Snapchat. Flere ganger har man forsøkt å utvikle nye apper og tjenester som skal ivareta folks ønske om å være private og ukommersielle, men hver eneste gang har det floppet. Ello var et sosialt medium som klarte å skape hypen, men bommet med innholdet. WhatsApp hadde i flere år samme posisjon som Snapchat i Latin-Amerika og Asia, men ble til slutt kjøpt opp av Facebook. For ikke å snakke om Instagram, som en gang også var et uavhengig og privat bildedelingstjeneste, før Facebook kjøpte dem i 2012.

Flere ganger har Snapchat fått tilbudet om å selge seg ut til Facebook. Nå jobber giganten med å knuse Snapchat gjennom å stjele funksjoner, som for eksempel Snapchat Story, som blant annet er blitt til Facebook Story og Instagram Story. Facebooks brukermasse og posisjon er blitt så totalitær at man enten blir kjøpt opp eller spist levende.

Snapchats svar er ikke å selge seg til andre, men å selge ut tjenesten sin bit for bit. I kjølvannet av dette etterlates det et momentum, som handler om hvem som klarer å skape den neste plattformen for private samtaler og «oversharing», for det er det egentlige gullet som alle vil eie.

Om jeg var utvikler, hadde jeg begynt å med å lage dette umiddelbart.