I 2014 solgte gründer Mathias Mikkelsen leiligheten sin for å flytte til Silicon Valley og bygge opp timeføringssystemet Timely. I dag driver han Timely fra Oslo med 12 ansatte, har seriegründer Magne Uppman som én av investorene, og 2.700 betalende kunder.

Da Mikkelsen gjestet Kampanjes podkast i februar i år, sa han at selskapet enten ville gå konkurs i september, eller få til en skikkelig vekst. Vel fremme i september, har gründeren ingen planer om å legge inn årene.

Les mer: Timely henter fra Opera, Disney og Dinamo

Lager minnedatabase
Tvert imot sikter han enda høyere. Samtidig som selskapet endrer navn fra Timely til Memory, hever Mikkelsen ambisjonen og sikter mot en posisjon som ikke mindre enn «verdens største techselskap». Nøkkelen, tror Mikkelsen, ligger i å finne ut «hvordan menneskeheten kan håndtere kunstig intelligens uten å bli irrelevante».

Den nye planen tok for alvor form da Timely lanserte tjenesten Memory i januar i år.

- Memory er en automatisk tidslinje av hele dagen din, fra nå du kommer til kontoret, hvor lang tid du jobber med en fil og hvor lenge du var innom og leste New York Times samtidig som du sjekket filen.

- Må løse hjernen
Nå skal dataene fra denne tjenesten pumpes inn i en såkalt Memory-database, hvor de skal legge grunnlaget for nye produkter som skal løse andre problemer enn kun timeføring.

- Det var dette jeg pitsjet til Magne Uppman for to år siden. Jeg visste ikke at det skulle hete Memory, men jeg visste at vi skulle endre navn. Det som var viktig for min del, var at vi først måtte bygge et produkt som hadde ekte inntjening og som løste et ekte problem. Man må ikke skifte fokus før man har kommet langt nok der. Det har drept mange start-ups før oss, sier Mikkelsen.

- Hvordan vet du at dere har kommet langt nok med Timely?

- For å løse timeføring må du først løse hjernen, og når man gjør det kan man lage andre produkter på samme datasett. Vi har god nok omsetning og der går såpass fort at vi klarer å utvikle andre ting.

Regnskapet for 2016 viser en omsetning på 2,6 millioner kroner og et underskudd på nesten like mye.

- Hvor mye omsetter dere for i dag?

- Jeg har ikke lyst til å snakke om det, men vi har 2.700 betalende bedrifter, og det kan være alt fra én ansatt eller over tusen ansatte, som i vår største kunde.

- Får mer data enn Facebook og Google
Mikkelsen mener Memorys fordel i kappløpet som foregår innenfor kunstig intelligens er at verktøyet loggfører alt brukeren gjør på datamaskinen, uavhengig av nettsted eller program.

- Vi får mer data enn Facebook og Google, fordi vi med Memory får data hele veien hvert eneste sekund.

Målet er ikke å gjøre menneskelig arbeidskraft overflødig, forteller Mikkelsen.

- Vi skal bygge verktøy som lar deg som person få hjelp av kunstig intelligens til å leve i en verden med enormt store datamengder. Et eksempel kan være at en AI (kunstig intelligens, red. anm) leser mailen din hele dagen og vet hvilke mailer du bør bry deg om og hvilke du ikke bør dry deg om. Det er så mye sånt et menneske aldri vil gjøre. På lang sikt er det ultimate målet en «brain machine interface», altså en chip som man setter inn i hjernen.

- Norge er et perfekt sted
Investor og tidligere gründer av reklameselskapet iProspect, Magne Uppman, eier 16 prosent av det som nå blir hetende Memory og planlegger å investere ytterligere i selskapet fremover.

Les også: Uppman satser på ung gründer (abonnement)

- Hva får deg til å tro at man kan ta en posisjon innenfor kunstig intelligens med de ressursene dere har og fra lille Norge?

- Vi tror Norge kan være det perfekte stedet å gjøre det ifra, fordi vi har veldig mye god og relevant kompetanse i Norge, og den kompetansen er mulig å få tak i til en OK kostnad. I Silicon Valley blir alt av slike ressurser sopet opp av Facebook, Google, Amazon og Apple, og knapt noen start-ups kan konkurrere. I Norge ser det annerledes ut, og her er det et tidsvindu hvor de selskapene som satser får de riktige menneskene til riktig pris, sier Uppman til Kampanje.

- Hva vet dere egentlig om hva som utvikles i de store teknologiselskapene?

- Det skjer veldig mye på dette området, men det er fortsatt på et sånt nivå at akkurat som det er et tidsvindu når det kommer til kompetanse, så er det et tidsvindu for å utvikle de riktige produktene. Noen år frem i tid kan det være for sent. De selskapene som posisjonerer seg i dag og jobber riktig vil få et forsprang som det kan være vanskelig å ta igjen senere.

- Høres tullete ut, men er sant
Tesla-gründer Elon Musk og Facebook-gründer havnet i en sjelden offentlig disputt da Musk uttalte at han stadig slo i alarmklokka, «men før folk ser roboter marsjere ned gatene mens de dreper folk, vet ingen hvordan de skal reagere fordi det høres så utenomjordisk ut».

Les mer: Zuckerberg og Musk krangler om roboter

Mikkelsen deler bekymringen til Tesla-gründeren.

- Derfor er dette så viktig. Det vi gjør i dag er Artificial Narrow Intelligence, som er nisjeprodukter som gjør én ting og ikke noe annet. Artificial General Intelligence er en AI som har generell intelligens og som ikke har noen begrensinger. Det er det som er det store, farlige hoppet. Når noen klarer å lage en AGI, da er det «game over».

- Vi nærmer oss Terminator-territorium nå.

- Det høres tullete ut, men det er sant. Vladimir Putin sa at det landet som blir best på kunstig intelligens, blir verdensledende, og han har helt rett.